«Η κυβέρνηση δεν αποχωρεί και δεν υποχωρεί» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης εξηγώντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την χθεσινή αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας από τις διαπραγματεύσεις αρνούμενη να υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

«Δεν θα φύγουμε από εκεί που δικαιωματικά είμαστε» πρόσθεσε κατηγορηματικά ο Νίκος Φίλης, ενώ εξήγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην πληρώσει καμία δόση χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.  Η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει μείωση του χρέους και ανάπτυξη.

«Πλήρως κοστολογημένη και με ισοδύναμα» χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ μιλώντας για την τακτική των δανειστών υποστήριξε ότι «στοχεύει στην κάμψη του ηθικού των πολιτών και της κοινωνίας». Στην αρχή, όπως είπε, είχε ως στόχο να δημιουργήσει «συνθήκες κατσαρόλας» δηλαδή αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ώστε να απονομιμοποιηθεί πολιτικά μια κυβέρνηση που βγήκε να εκφράσει μια ελπίδα για το τέλος της λιτότητας.

Όμως όπως αποδείχτηκε αυτή η πολιτική δεν πέτυχε και τα κόμματα που επένδυσαν στην αριστερή παρένθεση δεν κέρδισαν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση διατηρεί το πλεονέκτημα της λαϊκής στήριξης.

Ανέκδοτο της περιόδου ότι κάνει κομματικές προσλήψεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσλήψεις που κάνει δεν είναι προσωπικές, κομματικές επιλογές, αλλά κατηγορίες εργαζομένων που απολύθηκε συλλήβδην με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν δομές του δημοσίου.

Άλλο εθνική συνεννόηση και άλλο στήνουμε άτυπους θεσμούς για να υπονομεύσουμε την συναίνεση

Ιστορικά μιλώντας ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι μία φορά ο Αντ. Σαμαράς συμμετείχε σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το μακεδονικό και την τορπίλισε, με αποτέλεσμα να φύγει από υπουργός εξωτερικών μετά. «Έχει μια σημασία πως χρησιμοποιούμε τους θεσμούς για προσωπικές ιδιοτέλειες» και πρόσθεσε «άλλο μιλάμε και άλλο στήνουμε άτυπους θεσμούς για να υπονομεύσουμε την συναίνεση».

«Για την εθνική συναίνεση υπάρχει η ελληνική Βουλή καθώς και οι διμερείς ενημερώσεις από τον πρωθυπουργό και ότι άλλο προκύψει όχι ως υπονόμευση αλλά ως δυνατότητα συνεννόησης.» τόνισε.

«Εθνική συνεννόηση ναι, αλλά σε ποια γραμμή; Η συνεννόηση δεν μπορεί να γίνει με βάση το τελεσίγραφο των πιστωτών, αλλά με το τι αντέχει η ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο Νίκος Φίλης. Ωστόσο εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει η μέγιστη εθνική και λαϊκή ενότητα στη χώρα. «Η κυβέρνηση ζητάει να γίνει σεβαστή η λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου που ήταν μία εντολή ενός προγράμματος εξόδου από τη λιτότητα και εισόδου στην ανάπτυξη, μέσα στο ευρώ».