to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:41 | 12.06.2015

Κοινωνία

Άρειος Πάγος : Διχασμένος για το πλαφόν στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου στα τροχαία

Αντίθετες οι εισηγήσεις δυο αρεοπαγιτών ως προς συνταγματικότητα ή όχι του ανωτάτου ορίου (πλαφόν) των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και ως προς την αναδρομική ισχύει του προβληματίζουν τους δικαστές του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, οι οποίοι καλούνται μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσουν το νομικό τοπίο


 Ειδικότερα, το περασμένο Φεβρουάριο ο αρεοπαγίτης Παν. Χατζηπαναγιώτης με εισήγησή του υποστήριξε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου». Παράλληλα, ο κ. Χατζηπαναγιώτης έχει υποστηρίξει ότι η επιβολή του πλαφόν στο «Επικουρικό Κεφάλαιο», δεν προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), ούτε και στις Ευρωπαϊκές οδηγίες 72/166/ΕΟΚ και 84/5/ΕΟΚ που αφορούν την αστική ευθύνη από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Όμως, η αρεοπαγίτης Σοφία Ντάντου στο ίδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου 4092/2012 είναι αντίθετη στα άρθρο 4 και 25 του Συντάγματος και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Επίσης, η κυρία Ντάντου ανέφερε ότι η αναδρομική ισχύς του πλαφόν, καθώς και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο «δεν αποτελούν καθ΄εαυτοί θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα».

Κατά συνέπεια αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 4), στην ΕΣΔΑ και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ. Όπως είναι γνωστό, το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων ή «Επικουρικό Κεφάλαιο», αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργία της ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων. Το «Επικουρικό Κεφάλαιο» παρουσίασε έλλειμμα και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του. Κατόπιν αυτού με τον νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.

Με πληροφορίες από dikaiologitika.gr

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)