to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 12.06.2015

Πολιτική

Π. Λαφαζάνης: Σε λίγες μέρες η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί σχέδιο ρυθμίσεων που θα επιλύει με τρόπο γενναίο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό το οξύτατο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των  ΑΝ.ΕΛ Νικόλαου Μαυραγάνη, υποστήριξε ότι η ΔΕΗ κάνει ήδη κάποιες ρυθμίσεις, όμως είναι ανεπαρκείς και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Χρειάζεται να δούμε πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Το Υπουργείο βρίσκεται σε ουσιαστικό διάλογο με τη Διοίκηση της ΔΕΗ και στις αρχές της εβδομάδας, Δευτέρα, Τρίτη, θα είναι έτοιμη η ρύθμιση. Είμαστε στη τελική φάση της επεξεργασίας και θα προτείνουμε ένα νέο σχέδιο που θα ρυθμίζει με γενναίο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα αυτό, ώστε να δώσει την ευκαιρία να κάνουν νέα αρχή χιλιάδες νοικοκυριά», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επεσήμανε ότι από την εξέλιξη αυτή θα ευνοηθεί και η ΔΕΗ, η οποία θα αντλήσει ρευστότητα για να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά την πολιτική της και να βελτιώσει την προοπτική της.

«Ευτυχώς η ΔΕΗ συνεχίζει και θα συνεχίσει για πάντα, τουλάχιστον αυτή είναι η διάθεση από πλευρά μας, να είναι δημόσια. Το Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος και οφείλουμε να στηρίξουμε αυτόν τον μεγάλο γίγαντα που πάνω του στηρίζεται η Ελλάδα» κατέληξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ø  Ακολουθούν ολόκληρη η ομιλία και η δευτερολογία του Υπουργού ΠΑΠΕΝ.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΕΝ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ :

«Αυτή την ώρα, η ΔΕΗ δοκιμάζεται πάρα πολύ έντονα από το γεγονός ότι έχει ένα τεράστιο ποσό με ληξιπρόθεσμες οφειλές, το οποίο είναι ένα μεγάλο βάρος για την Επιχείρηση. Δυστυχώς, απ' ό,τι φαίνεται, μάλλον η τάση είναι να αυξάνεται -αν και έχει περιοριστεί η ένταση της αύξησης- ωστόσο, συνεχίζει να αυξάνεται παρά να μειώνεται. Επομένως, μέσα σε αυτές τις συνθήκες όπου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, η ΔΕΗ πράγματι πρέπει να κάνει κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη γάγγραινα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όσο είναι δυνατό αυτό βέβαια.


Αυτό, νομίζω, θα είναι προς όφελος της ΔΕΗ, προς όφελος της προοπτικής της εφόσον το κάνει σωστά και, βεβαίως, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των καταναλωτών. Αυτή την ώρα, γνωρίζετε ότι η ΔΕΗ κάνει κάποιες ρυθμίσεις. Οι ρυθμίσεις, όμως, αυτές που γίνονται είναι ανεπαρκείς και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξύτατο πρόβλημα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και κλιμακώνεται. Επομένως, χρειάζεται να δούμε πιο ριζικά και πιο ριζοσπαστικά μέτρα.


Θέλω να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο μας βρίσκεται σε έναν ουσιαστικό διάλογο, αυτή την ώρα, με τη ΔΕΗ. Είμαστε στη φάση της τελικής επεξεργασίας και θα είμαστε έτοιμοι στις αρχές της εβδομάδας να προτείνουμε ένα σχέδιο ρυθμίσεων το οποίο θα είναι γενναίο, ουσιαστικό, αλλά και αποτελεσματικό. Το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να ανακουφιστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να κάνουν μια νέα αρχή, να βρεθούν σε μια νέα αφετηρία. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι τη Δευτέρα, ή την Τρίτη, θα μπορέσει να ανακοινωθεί. Θα είναι μια μεγάλη ανάσα και για την ίδια τη ΔΕΗ και για τα νοικοκυριά και θα μπορέσουν πάρα πολλοί να κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα.


Βεβαίως, αυτό το σχέδιο γενναίων και ουσιαστικών ρυθμίσεων πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ αυτή την ώρα, την δοκιμαζόμενη ΔΕΗ και ελπίζουμε να της δώσει την απαιτούμενη ρευστότητα, που έχει άμεση ανάγκη, για να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά το πρόγραμμά της. Η ερώτησή σας είναι γόνιμη και μας δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε προς τον ελληνικό λαό αυτή την ευαισθησία που πρέπει να επιδεικνύει κανείς απέναντι σε μεγάλα, οξύτατα θα έλεγα, κοινωνικά προβλήματα. Οι καταναλωτές πρέπει να ανακουφιστούν και θα τους ανακουφίσουμε. Η ΔΕΗ πιστεύω ότι θα μπορέσει να έχει κάποιες εισπράξεις, που θα της δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώσει την προοπτική της. Αυτό θα κάνουμε και περιμένουμε στις αρχές της εβδομάδας τα νεότερα, τα οποία πιστεύω ότι θα βρουν θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία.»

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΕΝ :

«Είναι ευτυχές γεγονός ότι η ΔΕΗ συνεχίζει και θα συνεχίσει για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, για πάντα θα έλεγα - τουλάχιστον ως διάθεση από την πλευρά μας - να είναι μια Δημόσια Επιχείρηση. Είναι παρά πολύ θετικό ότι ο βασικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, επομένως μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και ειδικότερα τον νέο Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, τον κύριο Παναγιωτάκη. Αυτή η συνεργασία νομίζω ότι μπορεί να αποφέρει πολύ ουσιαστικούς καρπούς στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Πιστεύω ότι από αρχές εβδομάδας, πολύς κόσμος θα νιώσει πιο ευχάριστα στη σχέση του με την ΔΕΗ, αυτό τον μεγάλο ενεργειακό γίγαντα της χώρας, τον οποίο όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε γιατί πάνω του στηρίζεται η Ελλάδα.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)