to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 12.06.2015

Πολιτική

Η Bild φαντασιώνεται Grexit και ανακαλύπτει τις «υπέρογκες» ελληνικές συντάξεις...

Στα κινδυνολογικά σενάρια επιμένει η κίτρινη γερμανική εφημερίδα, παράλληλα με «ρεπορτάζ» για τις ελληνικές συντάξεις


Δεν αποκλείει πλέον χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από το ευρώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στη Bild. Η κίτρινη εφημερίδα υποστηρίζει πως στη δίωρη συνάντηση που είχε με την Μέρκελ και τον Ολάντ, στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να συμβιβαστεί, απορρίπτοντας τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για υψηλότερο ΦΠΑ. O εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διαψεύδει το δημοσίευμα της Bild. Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε ότι η Γερμανία εργάζεται για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η θέση της δεν έχει αλλάξει. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η απόφαση του ΔΝΤ να αποσύρει την αντιπροσωπεία του από τις συνομιλίες με την Αθήνα ήταν μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει διακόψει τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

Επίσης, σε άρθρο της σχετικά με τις ελληνικές συντάξεις, η Bild  στο οποίο κάνει μια απευθείας σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα της Γερμανίας. Το άρθρο (στο γνωστό... φιλελληνικό μοτίβο της εφημερίδας) που φέρει τον τίτλο «Σύνταξη στα 56. Γι' αυτό οι ελληνικές συντάξεις δεν μπορούν πληρωθούν» αναφέρει: «Ο μέσος όρος των ελληνικών συντάξεων ανέρχεται στα 960€, ενώ στη Γερμανία στα 792€. Τα δύο τρίτα περίπου των ελλήνων συνταξιούχων παίρνουν δύο συντάξεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι μόνο περίπου το 20%». Το άρθρο κλείνει με μια πληροφορία σχετικά με την ηλικία συνταξιοδότησης: «Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι τα 56,3 χρόνια. Τον περασμένο χρόνο οι Γερμανοί βγήκαν στην σύνταξη στην ηλικία των 64 ετών κατά μέσο όρο».

Αναλυτικά το δημοσίευμα περί Grexit (πηγή: dw):

Σε άρθρο της με τίτλο «Τώρα και η Άγκελα Μέρκελ υπολογίζει ότι μπορεί να υπάρξει Grexit!» η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει σήμερα ότι «στο Βερολίνο πραγματοποιούνται εντατικές διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα θέματα, από το ενδεχόμενο περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες μέχρι ένα κούρεμα χρέους. Κορυφαίος γερμανός διπλωμάτης φέρεται να δήλωσε στην Bild ότι «ακόμα και η καγκελάριος γνωρίζει πλέον ότι ο χρόνος που απομένει δεν αρκεί». Η Αθήνα έχει ακόμη μια ευκαιρία, γράφει η Bild: τ«ο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, στο οποίο θα πρέπει να κατατεθεί συγκεκριμένο ελληνικό σχέδιο, το οποίο θα έχει την έγκριση της ελληνικής βουλής. Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν πάντως στο Βερολίνο ότι 'κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν δοκιμάσαμε τα πάντα'».

Παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και εθνικού νομίσματος

Το ευρώ μπορεί να παραμείνει και παράλληλα να εισαχθεί εθνικό νόμισμα

Το ευρώ μπορεί να παραμείνει και παράλληλα να εισαχθεί εθνικό νόμισμα

«Τι θα γίνει σε περίπτωση Grexit; Σύμφωνα με την Bild, την 1η Ιουλίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαπιστώσει την αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας επειδή η Αθήνα δεν θα έχει εμβάσει τη δόση των 1,5 δισ. ευρώ στο Ταμείο. Οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβιβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδο default, δηλαδή στο επίπεδο της πτώχευσης. Στην Ελλάδα οι τράπεζες θα κλείσουν. Όμως επειδή οι Έλληνες έχουν 'βγάλει' στο εξωτερικό 99 δισ. και έχουν στα χέρια τους μετρητά 43 δισ. η οικονομία θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, να λειτουργεί.

Σε περίπτωση πτώχευσης η Ελλάδα δεν θα πρέπει αναγκαστικά να βγει από το ευρώ. Το ευρώ μπορεί να παραμείνει δεύτερο νόμισμα και παράλληλα να εισαχθεί άλλο εθνικό νόμισμα - ίσως ένα Greuro-, που θα κυκλοφορεί μόνο εντός Ελλάδας. Αν όμως η χώρα βγει από το ευρώ ένα κούρεμα θα ήταν αναπόφευκτο. Η νέα δραχμή θα είχε το 30 % με 50 % της αξίας του ευρώ. Όσο η Ελλάδα παραμένει στην ΕΕ θα συνεχίσει να λαμβάνει ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ή αναπτυξιακή βοήθεια», καταλήγει η Bild.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)