to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 10.06.2015

Κοινωνία

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα αίτια της συντριβής του ελληνικού μαχητικού F-16 στην Αλμπαθέτε

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για το δυστύχημα της 26ης Ιανουαρίου σε αεροπορική βάση στην Ισπανία, που στοίχισε την ζωή 11 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των δύο χειριστών του, και το πόρισμά της πρόκειται να δημοσιοποιηθεί "πολύ σύντομα", όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική Πολεμική Αεροπορία.


 


"Η έρευνα ολοκληρώθηκε. Γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη", δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Γαλλίας, ο πτέραρχος Ντενί Μερσιέ, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι οικογένειες των θυμάτων από τη Γαλλία—εννέα νεκροί, εννέα τραυματίες—θα "ενημερωθούν αυτή την εβδομάδα" για το πόρισμα της έρευνας, πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό προγραμματίζεται να γίνει την Παρασκευή το απόγευμα στη Νανσί, στην ανατολική Γαλλία, από όπου καταγόταν η πλειονότητα των θυμάτων.

Η έρευνα κατόπιν θα δημοσιοποιηθεί—θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο—με τη συμφωνία των ελληνικών αρχών, πρόσθεσε ο πτέραρχος Μερσιέ.

Το ελληνικό F-16 είχε υποστεί μηχανική βλάβη και απώλεια ισχύος αμέσως μετά την απογείωσή του και συνετρίβη κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης υψηλού επιπέδου στην Αλμπαθέτε, στη νοτιοανατολική Ισπανία, με τη συμμετοχή καταδιωκτικών και μαχητικών αεροσκαφών από διάφορες χώρες, θερίζοντας πιλότους και μηχανικούς που βρίσκονταν στο ταρμάκ της βάσης Λος Γιάνος προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη.

Εξάλλου ένας Αμερικανός υπαξιωματικός ο οποίος είχε σώσει τέσσερις Γάλλους αεροπόρους πέφτοντας στη φωτιά θα λάβει το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, την πιο σημαντική στρατιωτική διάκριση της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης της πόλης Λε Μπουρζέ (17η-21η Ιουνίου), ανέφερε ο πτέραρχος Μερσιέ.

Πρόκειται για έναν "ήρωα σαν αυτούς που βλέπει κανένας σε ταινίες", σχολίασε ο Γάλλος πτέραρχος. Όταν είδε την έκρηξη, "τον κόσμο που είχε παγιδευτεί" αντί να παραμερίσει, "έπεσε μέσα στη φωτιά κι έσωσε τέσσερις στρατιωτικούς μας, υπό αδιανόητες συνθήκες", πρόσθεσε ο Μερσιέ, αναφερόμενος στον Αμερικανό σμηνία Γκρέγκορι Σουάρτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)