to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:42 | 08.06.2015

Διεθνή

Αναστασιάδης και Ακιντζί παρακολούθησαν συμβολική παράσταση για την Κύπρο

Στο υπερπλήρες από κόσμο θέατρο Ριάλτο της γενέτειρας τους πόλης, της Λεμεσού, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, μαζί με τις συζύγους τους, παρακολούθησαν την θεατρική διασκευή του ποιητικού έργου της Φαϊζέ Οζντεμίρτσιλερ «Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τουρκικά».


Πρόκειται για ένα έργο συμβολικό, η υπόθεση του οποίου αντικατοπτρίζει τον πόνο και τον έρωτα για τον τόπο που γέννησε τη συγγραφέα. Την παράσταση ανέβασε το Δημοτικό Τουρκοκυπριακό Θέατρο Λευκωσίας σε σκηνοθεσία του Γιασάρ Έρσοϊ, ενώ υπήρχαν υπότιτλοι στα ελληνικά.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έφθασε στο χώρο του θεάτρου με το αυτοκίνητο του με την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το αυτοκίνητο του κ. Ακιντζί δεν έφερε διακριτικά. 



Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμό ασπασμό, ενώ Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τους χειροκροτούσαν θερμά. 

Η 50χρονη συγγραφέας απέδωσε γλαφυρά τον πόνο και τον έρωτα της για τη γη που τη γέννησε. H Φαϊζέ Οζντεμίρτσιλερ λογοτέχνιδα και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αφρίκα» του γνωστού δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, κατάγεται από το χωριό Άγιος Θεόδωρος της επαρχίας Λάρνακας. 

Ο προσωπικός φίλος της Φαϊζε, διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, Ανδρέας Παράσχος, σημειώνει: «Όσοι έχουν έστω και μια αμυδρή εικόνα της αγωνιστικής δημοσιογραφίας των κατεχομένων, αντιλαμβάνονται ότι οι λέξεις ορισμένων συναδέλφων είναι κάποιες φορές το γράδο που μετρά το θάνατο τους, όπως οι Αϊχάν Χικμέτ, Αχμέτ Μουχαφέρ Γκιουρκάν και Κουτλού Ανταλί, που δολοφονήθηκαν άνανδρα προασπιζόμενοι οι δύο πρώτοι τη νεογέννητη Κυπριακή Δημοκρατία και ο τελευταίος κοντράροντας τηςν τουρκική κατοχή και τον Ραούφ Ντενκτάς. 

»H Φαϊζέ Οζντεμίρτσιλερ ακόμα και στα λογοτεχνικά της κείμενα όπως αυτό που έγινε και θεατρικό, το "Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τουρκικά" γράφει με τέτοιο τρόπο να μένουν οι λέξεις γυμνές σαν τις ντροπές και είναι εκπληκτικό πόσο μοιάζουμε οι δύο κοινότητες στα μεγάλα τα λόγια!»

Ένα απόσπασμα από το έργο: «Κατέβηκαν ξημέρωμα. Δεν ήταν ο Γκοντό, ούτε ο Μπέκετ. Δεν αστειεύονταν, έκοψαν, έγραψαν χωρίς περίσκεψη. Λοξό κι αλλήθωρο το σήμερα, απόλυτα τυφλό το χθες νεκρό από καιρό. Αδιάφορα ξαπλώνει η αγαπημένη με μάτια αμυγδαλωτά. Το μέλλον ανήκει στο παρελθόν από καιρό. Η βρωμιά της Τετάρτης λέρωσε την Πέμπτη. Κούφια τα ωραία μεγάλα λόγια, η Ενότητα, η Αλληλεγγύη, ο Αγώνας…

»Χιλιάδες στρατιώτες, χιλιάδες όπλα, χιλιάδες τανκς. Και η σημαία πάνω από τα πτώματα των ελαιοδέντρων, φαίνεται απ’ το δωμάτιο του Ανδρέα, φωτισμένη. Λένε πως παλιά το βουνό είχε πέντε δάχτυλα, μα τώρα ένα μόνο, κι αυτό σαν καυλί…». 

Την παράσταση παρακολούθησαν ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εκπρόσωποι κομμάτων, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ο πρόεδρος του ΡΙΑΛΤΟ, Κίκης Καζαμίας κ.α.

Αναστασιάδης και Ακιντζί εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους  να επικρατήσει ειρήνη στην Κύπρο

Το μήνυμα που λάβαμε από την αποψινή παράσταση είναι πολύ δυνατό και πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε την ειρήνη, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Μουσταφά, όπως είπε, είναι δεσμευμένοι να εργαστούν σκληρά, προσθέτοντας ότι ο λαός μας προσδοκά την ειρήνη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι ζήτησε άμεσα από το υπουργό Παιδείας να γίνει διευθέτηση όπως η παράσταση που παρακολούθησαν απόψε παιχτεί και στα δημόσια σχολεία για τους μαθητές. 

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε  ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε τις ελπίδες μας και για να γίνουν οι ελπίδες αυτές πράξη πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά.

Πρέπει, πρόσθεσε, να κάνουμε προσπάθεια να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε παράδειγμα του παρελθόντος, όταν ήταν δήμαρχος και παρακολούθησε θεατρική παράσταση στα κατεχόμενα, με έργο του Αριστοφάνη, στην ελληνική γλώσσα. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως δεν είχε καταλάβει τα λόγια του έργου τότε, ωστόσο ένοιωσε  ότι αναφερόταν στην ειρήνη.

Μετά το τέλος της παράστασης, οι δύο ηγέτες ανήλθαν στη σκηνή και χαιρέτησαν ένα ένα τους συντελεστές του έργου.

Ακολούθησε δείπνο, το οποίο παρέθεσε στους δύο ηγέτες ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, sigmalive

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)