«Αν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο, είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από το λαό να εκφράσει την άποψή του. Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο και να υπάρξει νέα, καλύτερη συμφωνία» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην εκπομπή online και συνέχισε λέγοντας «ο ιός ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως, το Podemos στην Ισπανία και αυτό φοβάται ο Σόιμπλε».

 

Υπογράμμισε επίσης ότι, «η σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση οδήγησε στην μεγάλη κρίση την Ευρώπη και στο κατάντημα που βιώνουν οι άνθρωποι με την ανεργία και την έλλειψη δημοκρατίας και την τραπεζοκρατία φτάνει στα όρια της και τροφοδοτεί, δυστυχώς, ακροδεξιές καταστάσεις, στις χώρες της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα, που ενεργοποιεί δημοκρατικές καταστάσεις και αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό».

Αναφορικά με την μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ. ο Νίκος Φίλης διευκρίνησε ότι πρόκειται «περί ειλημμένης κυβερνητικής θέσης, ότι αν δεν υπάρξει προοπτική άμεσης συμφωνίας να δοθεί προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών, συντάξεων, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα διακινδυνεύσει η κυβέρνηση τη λειτουργία των νοσοκομείων, αντί για το ΔΝΤ».

«Προσχηματική η ιστορία, ότι δεν δώσαμε προτάσεις, αντίθετα παρουσιάσαμε ένα πλήρως κοστολογημένο σχέδιο. Οι θεσμοί λειτουργούν με τιμωρητική αντίληψη έναντι της ελληνικής κυβέρνησης». Τόνισε, ωστόσο, ότι «με βάση τις πληροφορίες ως τώρα δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα συνεννόησης, ή συμφωνία», καθώς όπως αναφέρεται, ζητούν ακόμα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ(!)

Παρόλα αυτά μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνεται πολιτική συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το ελληνικό ζήτημα. «Η Ελλάδα είναι παρούσα με εθνική αξιοπρέπεια και πολυδιάστατη πολιτική παντού και ζητάει πράγματα λογικά και μετρημένα». Εξήγησε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόζει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμά του γιατί η πραγματικότητα ήταν διαφορετική από αυτή που διαφήμιζε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ Θα κριθεί σε βάθος τετραετίας».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι θα αλλάξει από φέτος κλιμακωτά. Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση είπε πως η κυβέρνηση έχει προτείνει τρεις συντελεστές για τον ΦΠΑ - 7%, 11% και 23% - και υποστήριξε ότι "βγαίνει" ο λογαριασμός, ενώ τόνισε ότι τα εργασιακά δεν συμπεριλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση. Τέλος πρόσθεσε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη «στην ενότητα του ελληνικού λαού υπεράνω αντιπαραθέσεων, ενώ υποστήριξε ότι «χωρίς ισχυρό διαφορετικό δημόσιο τομέα δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα.»

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κικίλιας αρχικά τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης για να αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι επρόκειτο περί υποκριτικής στάσης. Υπερασπίστηκε την πολιτική της Ν.Δ. και ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ στον ιδιωτικό τομέα και του φόρου στα ξενοδοχεία που η ίδια κυβέρνησή του είχε υπογράψει.

Κατερίνα Μπρέγιαννη