to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 03.06.2015

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον εργασιακό Μεσαίωνα στη Mega Sprint Guard A.E.

Με πρωτοβουλία της Γ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινας Χαραλαμπίδου κατατέθηκε ερώτηση από 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Σωκράτης Βαρδάκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Στάθης Λεουτσάκος, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Αθανάσιος-Σάκης Παπαδόπουλος, Ιωάννης Σταθάς, Ελένη Σωτηρίου) για την Mega Sprint Guard, όπου ερωτάται το υπουργείο πώς προτίθεται να επέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί η σωρεία παραβιάσεων της συγκεκριμένης εταιρείας. Επιπλέον προτείνεται να συνυπολογίζεται το εργασιακό καθεστώς και οι εργασιακές συνθήκες στη σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο.


Οι εταιρίες security αποτελούν κατά κανόνα έναν από τους πιο σκληρούς εργασιακούς χώρους, στους οποίους συνυπάρχουν, η εφαρμογή των πιο σκληρών αντεργατικών νόμων, με παράνομες πρακτικές εκφοβισμού των εργαζομένων. Στην Mega Sprint Guard καταγγέλλονται εδώ και χρόνια καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών, παραβιάσεις στο καθεστώς των υπερωριών, απάνθρωπα ωράρια εργασίας και απόκρυψη των συμβάσεων εργασίας από τους εργαζομένους. Επίσης στους εργαζόμενους δεν καταβάλλονται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα ασθενείας και αδείας, όταν βέβαια αυτές χορηγούνται. Η εταιρία αυτή αν και συνιστά ένα από τα πιο αυθεντικά παραδείγματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας αποτελούσε το προηγούμενο διάστημα προνομιακό συνέταιρο των Κυβερνήσεων, αποσπώντας πάρα πολλές συμφωνίες φύλαξης κτιρίων του Δημοσίου. Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, οι οποίοι κερδοσκοπούν εδώ και χρόνια καταργώντας στην πράξη κάθε εργασιακό δικαίωμα, ότι η πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου δεν θα τους αφήσει ανέγγιχτους.

Με πρωτοβουλία της Γ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινας Χαραλαμπίδου κατατέθηκε ερώτηση από 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την Mega Sprint Guard, όπου ερωτάται το υπουργείο πως προτίθεται να επέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί η σωρεία παραβιάσεων της συγκεκριμένης εταιρείας. Επιπλέον προτείνεται να συνυπολογίζεται το εργασιακό καθεστώς και οι εργασιακές συνθήκες στη σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη εργοδοτική συμπεριφορά στην Mega Sprint Guard Α.Ε.

Η εταιρία Mega Sprint Guard Α.Ε. έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τόσο τον Τύπο όσο και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς στις 3.4.2014 (αρ.πρωτ. 7481) είχε κατατεθεί ερώτηση από 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την συγκεκριμένη εταιρία προς τους κυρίους Στουρνάρα και Βρούτση, χωρίς όμως να δίνεται απάντηση. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει χρησιμοποιήσει ολόκληρη την αντεργατική εργαλειοθήκη της Μνημονιακής περιόδου για να επιβάλλει στους εργαζόμενους, ένα ασφυκτικό πλαίσιο εργασίας το οποίο επιβιώνει ακόμα και σήμερα. Ακόμη όπως αναφέρεται και στην αναπάντητη ερώτηση του Απριλίου, αλλά και σε αυτή της 22.11.2013 (αρ. πρωτ. 4148) η εταιρία έχει υπογράψει με το φερόμενο ως σωματείο των εργαζομένων μία απαράδεκτη επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία αποτελεί μνημείο καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων. Η σύμβαση περιλαμβάνει καταβολή μισθού 90 ημέρες μετά τον μήνα παροχής της εργασίας, συμψηφισμό των όποιων πιθανών παροχών με τα δώρα Χριστουγέννων ή Πάσχα, τη νυχτερινή απασχόληση, την υπερεργασία και την απασχόληση τις Κυριακές, καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας και 10ωρης, 12ωρης ή 14ωρης ημερήσιας εργασίας.
Η συγκεκριμένη εταιρία όμως δεν αρκείται μόνο στην αξιοποίηση της κατάργησης του εργατικού δικαίου και της κατάρρευσης των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας, για να μεγιστοποιήσει τη κερδοφορία της. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, η εταιρία χρησιμοποιεί μέσα τρομοκράτησης και εκφοβισμού ώστε να αναγκάσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, από τις οποίες δεν λαμβάνουν αντίγραφο και δεν έχουν πλήρη γνώση του περιεχομένου τους, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμα και περιστατικά πλαστογράφησης υπογραφών. Η εταιρία επίσης καθυστερεί τις πληρωμές, δεν δίνει στους εργαζόμενους τα χαρτιά της μισθοδοσίας και τους αναγκάζει να εργάζονται σε βάρδιες διαφορετικές από αυτές που δηλώνονται. Επιπλέον υπάρχουν καταγγελίες για πρακτικές φοροδιαφυγής της εταιρίας, όπως η έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών με ποσά υψηλότερα από τις πραγματικές ετήσιες αποδοχές των υπαλλήλων και άλλες μεθοδεύσεις, προκειμένου να δικαιολογηθούν έσοδα.
Ένα στοιχείο το οποίο ενισχύει το κλίμα εκφοβισμού ανάμεσα στους εργαζόμενους και δρα ανασταλτικά στην πρόθεση καταγγελίας των παρατυπιών της εταιρίας, είναι η προνομιακή σχέση που είχε η Mega Sprint Guard ΑΕ, το προηγούμενο διάστημα με το ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα η εταιρία, έχει αναλάβει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις το έργο της φύλαξης ακόμα και κτιρίων του Υπουργείου Εργασίας, πέρα από άλλα κτίρια του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Επειδή είναι απαράδεκτο να υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν πληρώνονται επιπλέον νυχτερινά ωράρια, εργασία εργασία τις Κυριακές και τις αργίες, επίδομα αδείας, ασθενείας και δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.
Επειδή είναι αναντίστοιχη της πολιτικής αλλαγής η οποία έχει συντελεστεί, η διατήρηση του εργασιακού Μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα και η συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με τους υπεύθυνους των σύγχρονων εργασιακών κάτεργων.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
1)Πως προτίθεται να επέμβει ώστε να αντιμετωπιστούν η σωρεία παραβάσεων και προκλητικών αντεργατικών ενεργειών της συγκεκριμένης εταιρίας;
2) Προτίθεται να συνυπολογίσει το καθεστώς εργασίας στην συγκεκριμένη εταιρία, στην αξιολόγηση της εταιρίας σε μελλοντικούς διαγωνισμούς φύλαξης κτιρίων του Υπουργείου, αλλά και να επανεξετάσει τις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γαϊτάνη Ιωάννα
Δελημήτρος Κωνσταντίνος
Λεουτσάκος Στάθης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Σταθάς Ιωάννης
Σωτηρίου Ελένη
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)