to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 31.05.2015

Διεθνή

ΝΑ Ασία: 700 μετανάστες περιπλανώμενοι επί μήνες στη θάλασσα, βρέθηκαν παρατημένοι σε πλοίο ανοιχτά της Μιανμάρ

Ένα καράβι όπου επέβαιναν περισσότεροι από 700 μετανάστες κατελήφθη από το ναυτικό της Μπούρμα (τώρα Μιανμάρ, παλιότερα Βιρμανία) στις βόρειες ακτές της χώρας, αλλά οι επίσημοι εμφανίζονται αναποφάσιστοι όσον αφορά τον τελικό προορισμό των επιβαινόντων.


Οι μετανάστες και πρόσφυγες στο πλοίο που κατέλαβε το ναυτικό της Μιανμάρ κοντά στο δέλτα του Irrawady, στη βόρεια ακτή της Μιανμάρ

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, το πλοίο μεταφέρθηκε αρχικά στο κοντινό Leik Island όπου οι μετανάστες κρατήθηκαν εν πλω, και κατόπιν θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο της χώρας ή θα σταλεί πίσω στο Μπαγκλαντές.

 
Το πλοίο βρέθηκε στην θάλασσα του Ανταμάν, μεταφέροντας 608 άνδρες, 74 γυναίκες και 45 παιδιά, σύμφωνα με το υπ. Πληροφοριών της Μιανμάρ. Οι πρόσφυγες είπαν στις αρχές πως βρίσκονταν στη θάλασσα από τις αρ΄χες, σε τρεις διαφορετικές βάρκες, διάστημα κατά το οποίο 50 εξ αυτών βρήκαν τον θάνατο. Αργότερα, αφέθηκαν στο πλοίο αυτό από τους διακινητές, σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο. 
 

Οι αρχές αναφέρονταν στους μετανάστες αρχικά ως «Βεγγαλέζους», όρος που αναφέρεται τόσο στους άστεγους Ροχίνγκια (αναφέρονται και ως Ρακχίν) από την επαρχία της Ρακίν, όσο και στους Μπανγκλαντέζους. Αργότερα, η κυβέρνηση αποσαφήνισε πως πιθανότατα οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από το Μπαγκλαντές. Ωστόσο, ούτε η ίδια η κυβέρνηση αποσαφήνισε ποιο θα είναι το μέλλον τους.

 
 

Η ανακάλυψη του πλοίου την Παρασκευή έγινε την ώρα που η Μυανμάρ, σε συνάντηση 17 κρατών στην Ταϊλάνδη, δήλωνε πως δεν ευθύνεται εκείνη για τους 4.000 απελπισμένους μουσουλμάνους Ροχίνκια από τη Μπούρμα και το Μπαγκλαντές που έχουν πάρει τους δρόμους της μετανάστευσης μέσω θάλασσας στη Νοτιοανατολική Ασία τον τελευταίο μήνα.  Η σύνοδος δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα για την κρίση αυτή, εκτός ίσως από το ότι οι σχετικές κρατικές συνομιλίες θα συνεχιστούν. 

 

Η Μπούρμα έχει γίνει στόχος οξείας κριτική για την πολιτική διακρίσεων απέναντι στους Ροχίνγκια (Rohingya), καθώς αυτό το έθνος των 1,1 εκατ. ανθρώπων ζουν σε ένα καθεστώς που προσομοιάζει με το απαρτχάιντ, ενώ 140.000 είχαν εκτοπιστεί μετά από θανατηφόρες συγκρούσεις με τους βουδιστές στην επαρχία του Ρακίν (Rakhine) το 2012.

 

Ο αρμόδιος ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φόλκερ Τουρ, καλώντας τη Μιανμάρ [που τελεί υπό στρατιωτικό καθεστώς] να δώσει λύση, απονέμοντας καθεστώς ιθαγένειας στους Ροχίνγκια, δίνοντάς τους τα σχετικά έγγραφα και αίροντας κάθε περιορισμό στις ελευθερίες τους.

 
 

πληροφορίες από Associated Press - Independent

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)