to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πώς φτάσαμε στους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Σε μια συντονισμένη αναπαραγωγή της ισραηλινής προπαγάνδας, πάντα τα ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως οι Παλαιστίνιοι πρώτοι επιτίθενται, ότι εκείνοι πρώτοι παραβιάζουν την εκεχειρία, και μετά οι Ισραηλινοί απλά απαντούν. Ποτέ δε θα διαβάσετε ότι μια παλαιστινιακή επίθεση είναι απάντηση σε κάποια ισραηλινή.


Τα ΜΜΕ συνηθίζουν να αναπαράγουν την ισραηλινή προπαγάνδα, ότι κάθε ισραηλινός βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι απάντηση σε κάποια εκτόξευση παλαιστινιακής ρουκέτας προς το Ισραήλ. Αποσιωπώντας επιδεικτικά όλες τις ισραηλινές επιθέσεις που έχουν προηγηθεί πριν φτάσει η παλαιστινιακή αντίσταση να απαντήσει με κάποια εκτόξευση ρουκέτας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι Παλαιστίνιοι πρώτοι επιτίθενται, ότι εκείνοι πρώτοι παραβιάζουν την εκεχειρία, και μετά οι Ισραηλινοί απλά απαντούν. Ποτέ δε θα διαβάσετε ότι μια παλαιστινιακή επίθεση είναι απάντηση σε κάποια ισραηλινή.

Την Τετάρτη η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε «στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας. Και αυτό που αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ ήταν πως επρόκειτο για απάντηση σε εκτόξευση παλαιστινιακής ρουκέτας την προηγούμενη μέρα.

Ας δούμε όμως με χρονολογική σειρά τα γεγονότα και τις σημαντικότερες μόνο από τις ισραηλινές (αλλά και κάποιες αιγυπτιακές) επιθέσεις που προηγήθηκαν, από τις αρχές Μαΐου. Αφού πρώτα επισημάνουμε αφενός πως η Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει τυπικά να βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή, άρα οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην ένοπλη αντίσταση, συνεχίζει να βρίσκεται υπό παράνομο ισραηλινο-αιγυπτιακό αποκλεισμό, ενώ έχουν προηγηθεί και δεκάδες ή μάλλον εκατοντάδες ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας, με τραυματίες και νεκρούς Παλαιστίνιους.

Την Πρωτομαγιά, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον αγροτικών περιοχών στο χωριό Αλ Σούκα, ανατολικά της Ράφας. (PCHR)

Στις 2 Μαΐου , περίπου στις 10.30 το πρωί, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίον παλαιστινίων ψαράδων βόρεια και δυτικά της περιοχής Αλ Γουάχα, δυτικά της Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. (Al Mezan)

Λιγότερο από μια ώρα αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον αγροτών, κοντά στο ισλαμικό νεκροταφείο, ανατολικά της Τζαμπάλια. (Al Mezan)

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον αγροτών, στην περιοχή Αμπού Σαφίγια, βορειοανατολικά της Τζαμπάλια. (Al Mezan)

Στις 4 Μαΐου, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ στην περιοχή δυτικά της Αλ Γουάχα. (Al Mezan)

Στις 5 Μαΐου, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίον παλαιστινιακών αλιευτικών, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Σουντανίγια. (Al Mezan)

[Στις 6 Μαΐου, ένας 33χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στη Ράφα. Η παλαιστινιακή αστυνομία δήλωσε πως η σφαίρα είχε έρθει από την αιγυπτιακή πλευρά. (Al Mezan)]

Στις 6 Μαΐου, Παλαιστίνιοι ψαράδες δέχτηκαν επιθέσεις του Ισραηλινού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Σουντανίγια, τόσο το πρωί (Al Mezan , PCHR), όσο και το βράδυ (Al Mezan), αλλά και στα ανοιχτά του Ντέιρ Αλ Μπάλαχ (Maan , PCHR) και στα ανοιχτά του Χαν Γιούνις (PCHR).

Στις 7 Μαΐου, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον αγροτών που δούλευαν στα χωράφια τους, ανατολικά του Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια μέρα το Ισραηλινό Ναυτικό επιτέθηκε σε ψαράδες στα ανοιχτά του Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, προξενώντας ζημιές σε μια ψαρόβαρκα. (Maan)

Στις 8 Μαΐου, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας Παλαιστινίων νεαρών που βρίσκονταν κοντά στο συνοριακό φράχτη, στην περιοχή Αλ Σαϊάφα, βορειοδυτικά της Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ως αποτέλεσμα, ο 17χρονος Ναέλ Σαλμάν Σάλαχ, τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Σίφα. (Maan , Al Mezan)

Λίγο νωρίτερα, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίον ψαράδων έξω από τη Σουντανίγια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό στο πόδι του 21χρονου ψαρά Ζιγιάντ Φάχεντ Μπάκερ. (PCHR)

Την ίδια μέρα, ένας 42χρονος ψαράς, ο Σάρεφ Μοχάμεντ Αλ Σουλτάν, τραυματίστηκε από «πλαστική» σφαίρα στο πόδι, μετά από επίθεση του Ισραηλινού Ναυτικού βορειοδυτικά της Αλ Γουάχα. (Al Mezan , PCHR)

Στις 9 Μαΐου, το Ισραηλινό Ναυτικό ανοίγει πυρ εναντίον ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Αλ Γουάχα. (Al Mezan)

Την ίδια μέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ανοίγουν πυρ στις αγροτικές περιοχές στο χωριό Χουζάα, ανατολικά του Χαν Γιούνις, σε δύο περιπτώσεις, μια το πρωί επί μισή ώρα και μια το βράδυ. (Al Mezan)

Επίσης την ίδια μέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ανοίγουν πυρ εναντίον Παλαιστινίων αγροτών, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο από αυτούς, τον Ράεντ Σαλμάν Αλ Φάρα, 41 ετών, και τον Κάραμ Σαλίμ Αμπού Χαντάιεντ, 34 ετών. (Al Mezan)

Ενώ την ίδια μέρα, σε άλλη μια επίθεση του Ισραηλινού Ναυτικού, «συλλαμβάνονται» δύο Παλαιστίνιοι ψαράδες, ο 23χρονος Αμίν Μοχάμεντ Αλ Σουλτάν και ο 29χρονος Χάτεμ Αμπντάλαχ Αλ Σουλτάν. (Al Mezan) Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά διαπιστώθηκε ότι είχαν τραυματιστεί, ο ένας από «πλαστική» σφαίρα και ο άλλος από θραύσματα σφαίρας (PCHR)

Στις 10 Μαΐου, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ και κατεδίωξε παλαιστινιακά αλιευτικά δυτικά της Αλ Γουάχα. (PCHR)

Στις 11 Μαΐου, ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, με την κάλυψη ελικοπτέρου, εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανατολικά του Αλ Μπουρέτζ, άνοιξαν πυρ και συνέλαβαν τον 24χρονο Μπάζελ Σαφίκ Χάλεντ Αμπού Σαουίς, με τον ισχυρισμό ότι προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα. (Al Mezan, PCHR)

[Την ίδια μέρα, ένας 28χρονος Παλαιστίνιος οδηγός φορτηγού, ο Άχμεντ Άχμεντ Αμπντελχαλίμ Σαλίμ, δέχθηκε σφαίρα στο συνοριακό πέρασμα Κάρεμ Αμπού Σάλεμ, νοτιοδυτικά της Ράφας. Η σφαίρα ήρθε από την αιγυπτιακή πλευρά. (Al Mezan) ]

Το ίδιο βράδυ, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ στα ανοιχτά της Αλ Γουάχα, εναντίον ψαράδων και τους κυνήγησε, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τα δίχτυα τους και να τα χάσουν. (PCHR)

Στις 12 Μαΐου, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίον ψαράδων δυτικά της Αλ Γουάχα. (Al Mezan, PCHR)

Στις 13 Μαΐου, περίπου στις 10.40 το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον αγροτών, ανατολικά της περιοχής Αμπού Σαφίγια, ανατολικά της Τζαμπάλια. (Al Mezan) Οι πυροβολισμοί επαναλήφθηκαν περίπου στις 2 το μεσημέρι. (PCHR)

Στις 14 Μαΐου, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίον ψαράδων, δυτικά της Σουντανίγια. (Al Mezan, PCHR)

Στις 15 Μαΐου, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον διαδήλωσης για την επέτειο της Νάκμπα (καταστροφής του 1948), κοντά στο συνοριακό πέρασμα Ναχαλ Οζ, ανατολικά της Σετζάιγια. Τρεις Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, ο Μουχάναντ Χέλες, 21 ετών, ο Άμτζαντ Σάλαχ, 20 ετών, και ο Μοχάμεντ Αλ Χατάμπ, 22 ετών, τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά στα πόδια. (PCHR)

Στις 17 Μαΐου, στις 7 το πρωί, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον αγροτών στις περιοχές ανατολικά της Τζαμπάλια. Οι πυροβολισμοί επαναλήφθηκαν στις 11.15 και στις 17.00. (PCHR)

Στις 18 Μαΐου, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίον ψαράδων έξω από τις βόρειες ακτές της Γάζας. (Maan)

Στις 19 Μαΐου, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν και πάλι πυρ, ανατολικά της Τζαμπάλια. (PCHR)

Την ίδια μέρα, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ και καταδίωξε ψαράδες που βρίσκονταν μόλις 2 μίλια από τις ακτές. (PCHR)

Στις 20 Μαΐου, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ και καταδίωξε ψαράδες που βρίσκονταν 3 μίλια από τις ακτές της Αλ Γουάχα. (PCHR)

Την ίδια μέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας, στην περιοχή ανατολικά του Αλ Μεγκάζι, και παρέμειναν επί πέντε ώρες ισοπεδώνοντας την περιοχή. (PCHR)

Στις 21 Μαΐου, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής προκάλεσαν πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή ανατολικά της Τζαμπάλια. (Maan)

Στις 22 Μαΐου, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίον παλαιστινιακών ψαροκάικων βόρεια και δυτικά της Αλ Γουάχα, και κατεδίωξε ένα από αυτά. (Al Mezan , PCHR)

Στις 23 Μαΐου, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον αγροτών, ανατολικά του Χαν Γιούνις. (Maan)

Την ίδια μέρα αναφέρθηκαν επιθέσεις του Ισραηλινού Ναυτικού σε ψαράδες στη βόρεια (Al Mezan PCHR) και στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας (Maan)

Στις 24 Μαΐου, σημειώθηκαν αλλεπάλληλα περιστατικά πυροβολισμών στις παραμεθόριες περιοχές όπως, ανατολικά του Μπέιτ Χανούν (επί 20 λεπτά), ανατολικά της Τζαμπάλια (επί 2 ώρες), πάλι ανατολικά της Τζαμπάλια (επί 20 λεπτά), και βόρεια της Μπέιτ Λάχια (επί 10 λεπτά) (PCHR). Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή του Χαν Γιούνις. (Maan)

Την ίδια μέρα αναφέρθηκαν επιθέσεις με πυρά, του Ισραηλινού Ναυτικού εναντίον Παλαιστινίων ψαράδων στα ανοιχτά της Γουάχα, στο βορρά, σε δύο περιπτώσεις (Al Mezan , PCHR) , στα ανοιχτά του Σέιχ Ιλτζίν και του Νουσεϊράτ (Maan), αλλά και στα ανοιχτά της Ράφας, στο νότο (PCHR).

Στις 25 Μαΐου, το Ισραηλινό Ναυτικό επιτέθηκε σε ψαρόβαρκα στα ανοιχτά της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και τραυμάτισε τρεις Παλαιστίνιους ψαράδες, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, με μεταλλικές σφαίρες με λαστιχένια επικάλυψη: τον 30χρονο Μοχάμεντ Μπάκερ στον αριστερό ώμο, τον 21χρονο Ζιγιάντ Μπάκερ στο δεξί του πόδι, και τον 16χρονο Ιμάντ Ελ Ντιν Μπάκερ στο δεξί μηρό. (Al Mezan)

Την ίδια μέρα, το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίων παλαιστινιακών αλιευτικών, 4 μίλια έξω από τη Σουντανίγια. (PCHR)

[Επίσης το ίδιο βράδυ, άλλος ένας Παλαιστίνιος ψαράς, ο Μοχάμεντ Μπαρνταουίλ, τραυματίστηκε από πυρά του Αιγυπτιακού Ναυτικού. Το οποίο αναφέρεται ότι είχε πυροβολήσει και χτυπήσει και άλλο σκάφος, λίγες μέρες νωρίτερα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. (Maan) ]

Μετά λοιπόν από όλες αυτές τις επιθέσεις, η ένοπλη παλαιστινιακή αντίσταση, φέρεται να εκτόξευσε την Τρίτη 26 Μαΐου, μια ρουκέτα προς το Ισραήλ, χωρίς να προξενήσει θύματα ή ζημιές.

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Ισλαμική Τζιχάντ για τη ρουκέτα και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για την Τρίτη ρουκέτα που εκτοξεύεται προς το Ισραήλ από την έναρξη της εκεχειρίας, πέρα από δύο βλήματα όλμων. (Maan) Και την Τετάρτη εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας αγροτική περιοχή κοντά στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο έξω από τη Ράφα, μία τοποθεσία ασκήσεων των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς (ένοπλης πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ), βορειοδυτικά της Ράφας, δύο τοποθεσίες ασκήσεων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στην περιοχή των πρώην εποικισμών στο Χαν Γιούνις, και άλλη μια τοποθεσία ασκήσεων των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, κοντά στο βεδουίνικο χωριό στο βορρά. (PCHR). Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Την ίδια μέρα όμως, το Ισραηλινό Ναυτικό τραυμάτισε άλλον έναν Παλαιστίνιο ψαρά, τον Ισλάμ Αλ Σάγιεντ Χαμίς Μουράντ, 25 ετών με δύο σφαίρες, ψηλά στο δεξί μηρό και στον αριστερό βραχίονα. (PCHR).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)