to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 30.05.2015

Κοινωνία

Τουρίστες χτυπήθηκαν από κεραυνό στην Κνωσό - Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας της Ρωσίδας τουρίστριας

Σταθερή αλλά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας της Ρωσίδας τουρίστριας η οποία ανάνηψε ύστερα από ανακοπή που υπέστη χθες το πρωί, μετά την πτώση κεραυνού στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.


Νεότερη ενημέρωση:

Σταθερή αλλά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας της Ρωσίδας τουρίστριας η οποία ανάνηψε ύστερα από ανακοπή που υπέστη χθες το πρωί, μετά την πτώση κεραυνού στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

 Η τουρίστρια μεταφέρθηκε άμεσα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, το όποιο βρίσκεται πολύ κοντά στην Κνωσό και που αν και δεν εφημέρευε χθες, άνοιξε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της τουρίστριας.

 Η γυναίκα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Τα επόμενα δύο 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για την ίδια.

 Στο μεταξύ οι άλλοι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι σε καλή κατάσταση χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους. Συνολικά στο νοσοκομείο παρέμειναν το βράδυ επτά άτομα για προληπτικούς λόγους, απ’ όπου σύντομα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο.

_______________________

Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι τουρίστες, μετά από κεραυνό που έπεσε σε δέντρο, κάτω από το οποίο είχαν καταφύγει για να προφυλαχθούν από τον καιρό, τρόμαξαν από τον εκκωφαντικό θόρυβο και έπεσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά. 

Κάποιοι έχασαν τις αισθήσεις τους, αλλά ευτυχώς επανήλθαν γρήγορα. Συνολικά το ΕΚΑΒ παρέλαβε 19 άτομα: δυο γυναίκες που είναι πιο σοβαρά, οκτώ για προληπτικούς λόγους και εννιά με ελαφρά τραύματα.

Στην μία τουρίστρια, 36 ετών, τρεις γιατροί έκαναν ανάνηψη και την επανέφεραν, ενώ πληροφορία που ανέφερε ότι η γυναίκα είναι έγκυος, διαψεύστηκε κατά τον έλεγχο από τους γιατρούς. Στο Βενιζέλειο έφθασε μόνη της και μια 38χρονη Ελληνίδα, η οποία υποβλήθηκε σε καρδιογράφημα και μεταφέρθηκε, για προληπτικούς λόγους, στο ΠΑΓΝΗ.

Αμέσως μετά το συμβάν έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ενώ σε αυτοψία από άνδρες της αστυνομίας, κοντά στο πεύκο όπου έπεσε ο κεραυνό, βρέθηκαν ομπρέλες τις οποίες εικάζεται ότι οι τουρίστες είχαν ανοιχτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραυματίες είναι συνολικά έξι. 

To CandiaNews μεταδίδει ότι λόγω του ατυχήματος έκλεισε ο Αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού αλλά και της Φαιστού και της Γόρτυνας. Το σφοδρό κύμα καταιγίδων που πλήττει από τη νύχτα το Ηράκλειο και όλο το νομό αλλά και η πρόβλεψη για συνέχιση του φαινομένου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, αναγκάζουν τις υπηρεσίες να πάρουν έκτακτα μέτρα. Οι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί για σήμερα και αύριο θα υπάρξει νεώτερη εκτίμηση της κατάστασης. (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,  cretalive.gr)

Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού για τον τραυματισμό των τουριστών από κεραυνό, στη Κνωσό

Τις ενεργειες που πραγματοποίησε το υπ. Πολιτισμού τα πρώτα λεπτά μετά το ατύχημα από την πτώση ενός κεραυνού (δείτε εδώ) στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, καταγράφει σε ανακοίνωση του.
 
Όπως αναφέρει, άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών στους Ρώσους επισκέπτες που υπέστησαν τραυματισμούς και, στην περίπτωση μίας γυναίκας, καρδιακή ανακοπή, μετά την πτώση κεραυνού, στη διάρκεια ξαφνικής καταιγίδας, σήμερα, στη Δυτική Αυλή του ανακτόρου της Κνωσού και συγκεκριμένα στην αρχή του πομπικού διαδρόμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο σημείο έσπευσαν αμέσως οι αρχαιοφύλακες του χώρου, οι οποίοι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έκαναν τις πρώτες προσπάθειες ανάνηψης της γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Μετά από λίγο κατέφθασε και η Προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας, που έδωσε εντολή για την εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου από τους επισκέπτες,  καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. 

Οι περισσότεροι τραυματίες διεκομίσθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ η γυναίκα που υπέστη καρδιακή ανακοπή μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που απέχει ελάχιστα από τον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί μετέβη και η Εφορος κυρία Βασιλική Συθιακάκη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της τραυματισμένης επισκέπτριας, η οποία κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή. 

Για την κατάσταση της υγείας των επισκεπτών ενημερώθηκε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης. 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει ότι τα κτήρια κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο ΤΑΠΑ, αναψυκτήριο και το στέγαστρο των ακυρωτικών μηχανημάτων) διαθέτουν αντικεραυνική προστασία που έχει τοποθετηθεί από το ΤΑΠΑ. 

Το ΕΚΑΒ για το περιστατικό

Το Ε.Κ.Α.Β. ανταπεξήλθε με αμεσότητα στο συμβάν του τραυματισμού τουριστών.Συγκεκριμένα, το συντονιστικό κέντρο του Ε.Κ.Α.Β., δέχθηκε κλήση σχετικά με το περιστατικό στις 09:55 το πρωί και αφού έγινε η διαβίβαση της κλήσης στα πιο κοντινά διαθέσιμα ασθενοφόρα και οχήματα του Ε.Κ.Α.Β., στις 10:04 αφίχθη στο σημείο του συμβάντος όχημα μικρού όγκου με γιατρό, ο οποίος, κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης των τραυματιών, προέβη με επιτυχία στη διαδικασία ανάνηψης μίας γυναίκας η οποία είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Παράλληλα, το πρώτο ασθενοφόρο αφίχθη στο σημείο του συμβάντος στις 10:05 και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη πέντε ασθενοφόρα, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες διακομιδές.

Σε πρώτο στάδιο, η γυναίκα τουρίστρια (στην οποία είχε πραγματοποιηθεί επιτόπου επιτυχής ανάνηψη από τον γιατρό του Ε.Κ.Α.Β.) διεκομίσθη με σφυγμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο» όπου και διασωληνώθηκε (το Γ.Ν.Η. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» δεν εφημέρευε αλλά άνοιξε το Τ.Ε.Π., κατόπιν αιτήματος του Ε.Κ.Α.Β., ειδικά για την υποδοχή του συγκεκριμένου περιστατικού) ενώ ακόμη τέσσερις  τραυματίες διεκομίσθησαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η).

Σε δεύτερο στάδιο, και καθαρά για προληπτικούς λόγους, διεκομίσθησαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η). ακόμη 12 άτομα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)