to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 28.05.2015

Διεθνή

Ντοκιμαντέρ της «Deutsche Welle» πριν από το σκάνδαλο της FIFA

Οι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι σε δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη για την ανάθεση των Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ, καθώς και για την ανάθεση των τηλεοπτικών και εμπορικών δικαιωμάτων.


 H «Deutsche Welle», πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο στη FIFA, είχε γυρίσει ντοκυμαντέρ με θέμα τα θρυλούμενα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία σκάνδαλα.

Στο ντοκιμαντέρ φωτογράφιζε τον Μάριο Λευκαρίτη ως ένα από τα άτομα που λειτούργησαν υπογείως, προκειμένου Ρωσία και Κατάρ να κερδίσουν τη διεξαγωγή των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 αντίστοιχα. Το ντοκιμαντέρ δεν εστιάζει στον Λευκαρίτη, αλλά έμμεσα τον εμπλέκει στην υποχθόνια τακτική του Μπλάτερ, ο οποίος φέρεται να συναλλάσσεται με πρόσωπα της πολιτικής σκηνής και του επιχειρηματικού κόσμου σε Ρωσία και Κατάρ και να χρηματίζει Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες-μέλη της FIFA από τις αφρικανικές χώρες, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ των συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων.

Μάλιστα το ρεπορτάζ κάνει λόγο για την πολύ καλή σχέση του Μπλάτερ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και για τις διασυνδέσεις του με το κράτος της Μέσης Ανατολής και με εταιρείες-κολοσσούς που σχετίζονται με την κατασκευή των υπερπολυτελών σταδίων στη Ρωσία και στο Κατάρ, για τις διοργανώσεις.

Οι διασυνδέσεις Λευκαρίτη-Gazprom και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας

Κάπου εκεί, εμπλέκει το ντοκιμαντέρ της «Deutsche Welle» τον Μάριο Λευκαρίτη. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ο Λευκαρίτης είναι ο ιδιοκτήτης της πετρελαϊκής εταιρείας ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ-ΓΚΑΖ, η οποία έχει άμεσες σχέσεις με τον "τιτάνα" του φυσικού αερίου, τη ρωσική Gazprom». Η τελευταία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία, κάτι που δημιούργησε πολλά σκοτεινά σημεία. Αυτά έγιναν ακόμη πιο έντονα όταν η Gazprom, η οποία αποτελεί και χορηγό της FIFA, χρησιμοποίησε τον Γερμανό θρύλο του ποδοσφαίρου Φρανκ Μπεκενμπάουερ ως πρεσβευτή της, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θα είχε δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018!

Σύμφωνα με την «Deutsche Welle», η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ-ΓΚΑΖ και Gazprom κλείστηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, που κατέληξε στη Ρωσία, και το ρεπορτάζ της «D.W.» αποκαλεί «σκάνδαλο» το γεγονός ότι η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ-ΓΚΑΖ είναι ιδιοκτησίας του Μάριου Λευκαρίτη, υπονοώντας χρηματικές συναλλαγές γύρω από το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο ίδιος ο Κύπριος επιχειρηματίας διέψευσε στην κάμερα της «Deutsche Welle» οποιαδήποτε ανάμιξη με την Gazprom, τονίζοντας: «Δεν έχουμε κλείσει καμία απολύτως συμφωνία με την Gazprom. Έχουμε με τη Lukoil, αλλά αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία. Με την Gazprom όμως, όχι, ποτέ».

Όταν όμως η «Deutsche Welle» τού έδειξε τα έγγραφα που αποδείκνυαν τη συμφωνία και το γεγονός ότι τα κέρδη της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ-ΓΚΑΖ αυξήθηκαν κατακόρυφα από τότε που «έκλεισε» αυτή η συμφωνία, ο Λευκαρίτης δεν μπόρεσε να το διαψεύσει. «Είναι πελάτες, τους οποίους εμείς τροφοδοτούμε με πετρέλαιο, για να τροφοδοτήσουν αυτοί με τη σειρά τους τη ρωσική αεροπορική εταιρία TRANSAERO. Αλλά η Gazprom αποτελεί απλά πελάτη μας», είπε.

Η συμφωνία όμως και το παρασκήνιο που υπάρχει από πίσω σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, για το οποίο και ο ίδιος ψήφισε, γεννούν μεγάλα ερωτηματικά.

Η αγοραπωλησία του Λευκαρίτη με το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022

Ωστόσο, η «Deutsche Welle» εμπλέκει τον Λευκαρίτη και με την ανάθεση της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Ο Κύπριος επιχειρηματίας, όπως τονίζεται στο ντοκιμαντέρ, φέρεται να πούλησε σε κρατική εταιρεία του Κατάρ γη στην Κύπρο, έναντι του ποσού των 32 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ στην ψηφοφορία για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Ο ίδιος φυσικά το διαψεύδει. «Όχι, ήταν απλά μια ευθεία επιχειρηματική συμφωνία. Είμαι μέλος μιας μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας και αυτή η κίνηση δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με το τι θα ψήφιζα και τι όχι», τονίζει χαρακτηριστικά.

Πάντως, πριν από ενάμιση χρόνο, η συγκεκριμένη αγοραπωλησία είχε δει το φως της δημοσιότητας από έγκυρες βρετανικές εφημερίδες, όπως η «Sunday Times», η οποία είχε αναφέρει πως ο Κύπριος αντιπρόεδρος της UEFA και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA θα μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας ώστε να φανεί κατά πόσον αυτή η επιχειρηματική του συναλλαγή συνδέεται με την ψήφο του υπέρ του Κατάρ.

Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)