to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 28.05.2015

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Χρειαζόμαστε μια συμφωνία βιώσιμη για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης

Αποσπάσματα συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)


Για τη χτεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν πολύ σημαντική και καταδεικνύει τόσο την ψυχραιμία όσο και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Σε όλα τα βήματα αυτής της διαπραγμάτευσης ο ελληνικός λαός ήταν ενήμερος για τις εξελίξεις, όπως πρέπει να είναι και τώρα. Βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας συμφωνίας η οποία πρέπει να είναι θετική τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία..Θα πρέπει να έχει ενταγμένο στο πλαίσιό της τόσο το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους όσο και την ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να πάμε για χάρη μιας πρόσκαιρης ρευστότητας σε μια διαδικασία όπου δεν θα υπάρχει προοπτική πραγματικής λύσης.

Για τη δήλωση Γιούνκερ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «κανονικό» κόμμα

Δεν ξέρω πώς εννοεί ο κ. Γιουνκέρ τα «κανονικά» κόμματα και τα «μη κανονικά». Εάν εννοούν «κανονικά» τα κόμματα που είχαν συνηθίσει στην Ελλάδα και τα οποία υπέγραψαν τις μνημονιακές συμφωνίες που όλοι γνωρίζουμε, τότε δεν είμαστε κανονικό κόμμα. «Κανονικό» που αποδέχεται ο,τιδήποτε εξοργιστικό ζητούν οι δανειστές, ναι, τέτοιο κανονικό κόμμα δεν είμαστε και ούτε θέλουμε να γίνουμε.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια διάθεση και από ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και από μια μερίδα του διεθνούς Τύπου, επειδή γνωρίζει πολύ καλά τη δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα –ήταν και υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, έχει και μια ευρωπαϊκή ακτινοβολία -να πλήξει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, την εικόνα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που έχει άνοδο και στην Ισπανία αυτή την περίοδο.

Για το αν η συμφωνία θα απηχεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης και θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη

Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε ορίζοντα τετραετίας χρειαζόμαστε μια συμφωνία η οποία θα είναι βιώσιμη και θα βάλει τέλος στη λιτότητα. Θα δίνει το χώρο στην κυβέρνηση για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και αφού θα είναι συμβατή με τις κόκκινες γραμμές που ο ίδιος ο ελληνικός λαός έχει θέσει, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την ψήφισή της.

Αν ήταν να πάμε σε μια συμφωνία η οποία δεν θα ήταν συμβατή με τις κόκκινες γραμμές, θα μπορούσαμε να είχαμε πάει εδώ και μήνες. Η συμφωνία καθυστερεί ακριβώς επειδή υπάρχει διαφωνία και ακριβώς επειδή η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται..Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ αγωνία μας και πρόθεσή μας είναι να υπάρξει εκείνη η συμφωνία που θα είναι η περισσότερο ωφέλιμη για την ελληνική κοινωνία. Σε αυτό δουλεύουμε, σε αυτό θέλουμε να καταλήξουμε. Και από κει και πέρα, κανένας δεν είναι πιο αριστερός από τον άλλον, κανένας δεν είναι πιο υπεύθυνος ή πιο ανεύθυνος από τον άλλον, ακριβώς επειδή είναι η συλλογικότητα αυτή που μας ενώνει και κοινή μας είναι η πρόθεση να αλλάξουμε τα πράγματα σε αυτή τη χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)