to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 26.05.2015

Πολιτική

Σύσκεψη για τους πρόσφυγες στο Υπ. Ναυτιλίας, παρουσία του Δ. Αβραμόπουλου

Πρόταση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης θα εισαχθεί αύριο από τον Δ. Αβραμόπουλο, προκειμένου ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθεί από τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής σε άλλα κράτη της Ε.Ε..


Στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Μια ημέρα πριν παρουσιαστεί το γενικό σχέδιο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό και η νέα στρατηγική της Ε.Ε. είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε τον αρμόδιο επίτροπο. Κάναμε εκτενή και ενδελεχή συζήτηση, αναπτύχθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα, ενστάσεις, προβλήματα που υπάρχουν γύρω από την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καταγράφηκαν αυτά τα ζητήματα και μπήκαν προτεραιότητες, ώστε να υπάρξουν όλες οι οδοί βοήθειας προς τη χώρα μας".

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι η Ευρ. Επιτροπή έχει δει θετικά τον ελληνικό οδικό χάρτη για το Μεταναστευτικό, ο οποίος παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και θα στηρίξει την Ελλάδα. Από αύριο ενεργοποιείται η πρόταση για ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ βάσει του οποίου σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο θαμετεγκατασταθούν από χώρες πρώτης γραμμής στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, 40,000 αιτούντες άσυλο αναμένεται να μετεγκατασταθούν τα επόμενα δυο χρόνια από την Ελλάδα και τηνΙταλια σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

"Πρόκειται για αληθινή τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ΕΕ τη μετανάστευση. Η μετεγκατάσταση θα γίνει δίκαια με βάση κριτήρια κατανομής που έχουν ήδη ανακοινωθεί" δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνδράμει τη χώρα μας για όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, ενώ κατέληξε πως το έκτακτο αυτό σχέδιο, δεν είναι αποτέλεσμα αντίδρασης στα πολύνεκρα ναυάγια αλλά πολιτικής βούλησης τόσο του ιδίου όσο και του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους ενιαία στρατηγική στο θέμα της μετανάστευσης. Η σχετική συζήτηση ξεκινάει αύριο στην Κομισιόν και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)