to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διεθνή Συνάντηση Κινημάτων του Νερού - Πάμπλο Σάντσεζ: Η κρίση ξύπνησε πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη

Την ελπίδα ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση θα βελτιώσει τη δημοκρατία στην Ευρώπη, κάνοντάς την πιο συμμετοχική και "με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα" απέναντι στη διαφθορά, εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάμπλο Σάντσεζ (Pablo Sanchez), στέλεχος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), με έδρα τις Βρυξέλλες, που εκπροσωπεί πάνω από 265 σωματεία και 8 εκατ. εργαζομένους στον δημόσιο τομέα.


Ο Πάμπλο Σάντσεζ, σύνδεσμος της EPSU με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκ των συντονιστών της πρωτοβουλίας πολιτών 'Right2Water' ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, βρίσκεται από χτες στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στη Διεθνή Συνάντηση Κινημάτων του Νερού, που διοργανώνει το συντονιστικό πολιτών και φορέων "SOSτε το νερό".

"Η κρίση ξύπνησε πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη, επειδή τους ανάγκασε να στραφούν στις προσωπικές τους δυνατότητες, τη δημιουργικότητα, την αλληλεγγύη τους, να επενδύσουν χρόνο και ενέργεια στο κάτι παραπάνω. Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι υπάρχει πανευρωπαϊκά η τάση να διεκδικήσουμε ξανά τη συμμετοχή στα δημόσια, τον δημόσιο χώρο, έχουμε αντιληφθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο έτρεχαν οι κοινωνίες μας δεν ήταν ούτε σωστός ούτε δίκαιος, κάτι που μας οδήγησε όχι μόνο στην κρίση αλλά και σε φαινόμενα όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Έχουμε καταλάβει πολλά ως πολίτες. Γι' αυτό ελπίζω ότι η κρίση θα διαμορφώσει μια καλύτερη δημοκρατία [...] Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί, π.χ., ότι για να αποφύγουν οι χώρες τη διαφθορά πρέπει να αποκτήσουν ισχυρά ανοσοποιητικά συστήματα. Και για να το πετύχουμε αυτό, η δημοκρατία και η συμμετοχή είναι ο μόνος τρόπος" σημειώνει και προσθέτει ότι για να επιτευχθεί αυτό και "να μεταφερθούμε πράγματι σε ένα κοινωνικό συμμετοχικό μέλλον" χρειάζονται βέβαια και πολιτικές αποφάσεις, συγκρούσεις με κεκτημένα χρόνων και συμφέροντα.

"Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες"

Θα μπορέσει όμως να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνική βούληση και την πολιτική απόφαση και να υπάρξει θετική αλλαγή, χωρίς να προηγηθούν έκρυθμες καταστάσεις; ρωτήσαμε τον κ.Σάντσεζ.

“Αυτό που έχουμε ήδη τώρα είναι μια αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες. Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα, οι πολίτες έχουν πάντα τη δυνατότητα να αλλάξουν κυβερνήσεις. Ποιος θα πίστευε για παράδειγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν έξι χρόνια είχε ένα 4% των ψήφων, θα πλησίαζε το 40%; Αν πριν από μια δεκαετία έλεγες σε έναν 'Ελληνα ότι το ΠΑΣΟΚ όχι απλά θα έχανε τις εκλογές αλλά θα έπαιρνε και τόσο μικρό ποσοστό, υπήρχε περίπτωση να σε πιστέψει; Αυτή την αλλαγή, που θα ακουγόταν απίστευτη πριν από λίγα χρόνια, την έφεραν οι άνθρωποι" σημειώνει.

Επισημαίνει δε ότι ακόμη και για αυτούς που δεν πιστεύουν στις εκλογές ως μέσο για την αλλαγή των πραγμάτων, υπάρχει η “παρηγοριά" της ισχύος των δημοψηφισμάτων, όπως αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη για το νερό και ανέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ. "Αυτή την ιστορία [του δημοψηφίσματος] την ξεκίνησαν 20 άνθρωποι. Αν 20 άνθρωποι μπορούν να κινητοποιήσουν 300.000 (σ.σ. στο δημοψήφισμα του περσινού Μαΐου είχαν ψηφίσει κατά της ιδιωτικοποίησης 218.002 Θεσσαλονικείς), φανταστείτε ποια δυναμική έχει η συσπείρωση των ατόμων" επισημαίνει και προσθέτει ότι αν αντίστοιχα δημοψηφίσματα διενεργούνταν σε όλες τις χώρες, θα γινόταν σαφές ότι ελάχιστοι άνθρωποι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού, καθώς "κανείς δεν πρέπει να βγάζει κέρδος από τομείς όπως η ύδρευση, η ενέργεια, η κατοικία, η υγεία και η εκπαίδευση, που είναι τα θεμέλια της κοινωνίας μας".

“Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ευρωσκεπτικιστής”

Αυστηρή κριτική ασκεί ο κ.Σάντσεζ στους θεσμούς της ΕΕ. 'Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν καταστρέφουν την αλληλεγγύη ανάμεσα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είναι θεωρώ οι μεγαλύτεροι ευρωσκεπτικιστές. Έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ακόμη και τώρα ότι κάνουν το σωστό. Η ΕΕ διοικείται από ανθρώπους που δεν θέλουν να δουν την αλήθεια. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν είναι διατηρήσιμο, δεδομένου ιδίως ότι η κοινωνική κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη τελεί πάντα σε σύγκριση με το παρελθόν" σημειώνει και προσθέτει ότι και τα ίδια τα συνδικάτα και τα σωματεία πρέπει να αλλάξουν ρόλο ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων σε αυτά και να αυξήσουν τη διαπραγματευτική ισχύ τους. Ήδη έχει ανοίξει ένας εσωτερικός διάλογος για την αναμόρφωση των σωματείων σε χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, λέει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)