to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Το νερό είναι στο χέρι σου»: Διεθνής συνάντηση κινημάτων του νερού στη Θεσσαλονίκη

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές του συντονιστικού πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό» για την προετοιμασία της διεθνούς συνάντησης Κινημάτων του Νερού που θα πραγματοποιηθεί, με παράλληλες εκδηλώσεις, στη Θεσσαλονίκη από τις 16 μέχρι τις 18 Μαΐου.


Η συνάντηση θα γίνει τις ημέρες που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επιτυχημένη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση -ή όχι- της ΕΥΑΘ, στο οποίο συμμετείχαν 218.002 πολίτες και με συντριπτικό ποσοστό τάχθηκαν εναντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και τη πώληση του νερού. Από τότε μέχρι σήμερα όπως δηλώνουν τα μέλη του Κινήματος για το Νερό ο αγώνας συνεχίζεται ενώ ήρθε η ώρα για μια πρώτη ανοιχτή συζήτηση των φορέων και πολιτών της Θεσσαλονίκης, σχετικά και με τη διαχείριση του Νερού. 

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά κινήματα του νερού σε μια συνάντηση με κεντρικό σύνθημα «το νερό είναι στο χέρι σου», συνεχίζοντας την προσπάθεια να κατοχυρωθεί η κτήση του νερού ως κοινό αγαθό. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν διεθνείς αντιπροσωπείες στις οποίες θα συμμετάσχουν πολίτες από τις Βρυξέλλες, την Ιταλία, τη Γαλλία, την  Ιρλανδία, την  Ισπανία, ενώ θα συμμετέχουν και τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα. Ισχυρή αναμένεται να είναι και η παρουσία των ακτιβιστών του νερού και από άλλες ελληνικές πόλεις μεταξύ των οποίων η Δράμα, ο Βόλος και η Βέροια.

Η συνάντηση αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στον κοινό στόχο του διεθνούς κινήματος του Νερού, που είναι να αναγνωριστεί από τις Κυβερνήσεις η σημασία του δικαιώματος στο Νερό ως δημόσιου αγαθού και θεμελιώδους αξίας, για όλους τους πολίτες.

Για την παρουσίαση της συνάντησης τα μέλη του «SOSτε το νερό» παραχώρησαν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ στη Θεσσαλονίκη.

«Ετοιμάζουμε ένα διήμερο στην επέτειο του περσινού δημοψηφίσματος. Μια πανευρωπαϊκή συνάντηση με τους κατά τόπους συναγωνιστές από την Ελλάδα και τον κόσμο ώστε να αλληλοβοηθηθούμε και να αξιοποιηθεί η επιτυχία του δημοψηφίσματος με στόχο να έχουν πρόσβαση όλοι στο νερό» υπογράμμισε ο Ζώης Πολυζωίδης, μέλος του «SOSτε το νερό» και του δ.σ του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

«Ο αγώνας του σωματείου δεν σταματά ποτέ πάντα θα έχουμε συνεχώς στόχους για να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας», προσέθεσε.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν μια νίκη για τη δημοκρατία μας», είπε η Αθηνά Τέσκου και προσέθεσε πως παρότι ήδη έχει καταγραφεί μία νίκη με το «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης ακόμη δεν έχει επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. 

«Στόχος μας είναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να σώσουμε το νερό», υπογράμμισε και ανακοίνωσε πως το παρών θα δώσουν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης όσο και ευρωβουλευτές, βουλευτές, δημοτικές κινήσεις καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λ. Κυρίζογλου

«Ελπίζουμε πως την επόμενη της συνάντησης την Τρίτη θα έχουμε κάτι πολύ θετικό για την υπόθεση του νερού. Ήδη είμαστε σε συζητήσεις με μέλη της κυβέρνησης», υπογράμμισε η κ. Τέσκου και ξεκαθάρισε πως «περιμένουμε αυτή να είναι η αρχή μιας δέσμευσης για ένα νομοθέτημα στο μέλλον σχετικά με το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα».

«Αυτό θα είναι μια καλή διεργασία εν όψει της συζήτησης στο ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο καθώς και της εκδίκασης της προσφυγής μας στο ΣτΕ στις αρχές Ιούνη», προσέθεσε.

Το πρόγραμμα της συνάντησης με τις προβολές και τις εκδηλώσεις παρουσίασε από τη πλευρά της η Γιάννα Τσόκου.

Το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την υποδοχή ξένων και ελληνικών αντιπροσωπειών ενώ από τις 17:00 και μετά θα ξεκινήσουν οι προβολές των ταινιών μεταξύ των οποίων διεθνής και ελληνικές παραγωγές. Τη Κυριακή θα ξεκινήσει η διημερίδα με τη προσέλευση να έχει οριστεί στις 9.15. Πρώτη ενότητα που θα ξεκινήσει στις 10.00 θα είναι το νερό ως κοινό αγαθό, η κατάσταση των κινημάτων του νερού και οι επόμενες δράσεις. Δεύτερη ενότητα από τις 16.00 η διαχείριδη του νερού ως κοινό αγαθό, οι εμπειρίες και τα μοντέλα. Τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την τρίτη ενότητα για τον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης που θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί ενώ το απόγευμα στις 18.00 θα ακολουθήσει η γιορτή του νερού με συναυλία στη παραλία της πόλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)