to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 15.05.2015

Κοινωνία

Καβάλα: Ο δήμος ακύρωσε στο παρα 5' αποκαλυπτήρια μνημείου για τους 1.484 εβραίους-θύματα του ναζισμού

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 17/5. Το βράδυ της Πέμπτης 14/5 όμως, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα προέβαλε ενστάσεις και ανέστειλε την εκδήλωση επειδή δεν την ικανοποιούσε... «από αισθητικής πλευράς» το μνημείο. Αντίδραση της Συμπαράταξης Πολιτών και του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας


Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Κόκκινου 105,5:

Πόσο «περίπλοκη» μπορεί να αποδειχθεί η ανέγερση ενός μνημείου για 1.484 Έλληνες εβραϊκής καταγωγής που ζούσαν στην Καβάλα και οι οποίοι θανατώθηκαν σε ναζιστικό  στρατόπεδο συγκέντρωσης – και μάλιστα ενός μνημείου, η κατασκευή του οποίου εκκρεμεί από το 2004; Εξόχως περίπλοκη, όπως δείχνουν οι τελευταίες, «παράξενες» εξελίξεις στην πόλη και η αναβολή της σχετικής εκδήλωσης…

Όλα ήταν έτοιμα και προγραμματισμένα για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και την αντίστοιχη εκδήλωση, την Κυριακή 17 Μαϊου. Μια εκδήλωση που θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ακριβώς στο σημείο όπου οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στις 4 Μαρτίου 1943  συγκέντρωσαν τους Εβραίους κατοίκους της πόλης και στη συνέχεια τους έστειλαν στους θαλάμους αερίου του στρατοπέδου Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία.

Προσκλήσεις είχαν τυπωθεί και διανεμηθεί, τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και σε άλλους φορείς (της πόλης και της περιφέρειας). Πέντε λεωφορεία με επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη θα κατέφθαναν στην Καβάλα για την εκδήλωση. Κρατήσεις  σε ξενοδοχεία της πόλης είχαν γίνει. Όλα ήταν έτοιμα για να υλοποιηθεί – επισήμως και με συμμετοχή κόσμου- η περί ανέγερσης του μνημείου απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που είχε ληφθεί προ 11 ετών, το 2004. Ώσπου…

Ώσπου το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης,  η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα προέβαλε ενστάσεις και ανέστειλε την εκδήλωση. Είπε πως δεν την ικανοποιούσε από αισθητικής πλευράς το μνημείο, καθώς και ότι δεν θα είχε αντίρρηση να ανεγερθεί κάποιο άλλο. Πρότεινε να τοποθετηθεί προσωρινά μια πλακέτα και κατόπιν να συζητηθούν πάλι τα του μνημείου.

Με φανερή δυσφορία αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας, αφήνοντας να εννοηθεί πως σκόπευε να παραιτηθεί, εάν δεν ανακαλούσε η δήμαρχος την αιφνιδιαστική απόφασή της.

Η κίνηση της δημάρχου και η αιτιολόγηση της απόφασής της προκάλεσαν κατάπληξη, καθώς ήταν γνωστό ότι, για καιρό, ο κατασκευαστής του μνημείου και οι υπεύθυνοι του Δήμου βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία για το θέμα. Ο ίδιος ο κατασκευαστής διένειμε σε δημοτικούς συμβούλους υλικό που εμπεριείχε, πέραν των φωτογραφιών του μνημείου, την ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον Δήμο. Από αυτήν προκύπτει ότι στις αρχές του μήνα, συγκεκριμένα στις 4 Μαϊου, οριστικοποιήθηκαν τα πάντα – από τη μορφή του μνημείου, έως το τι θα απεικονιζόταν και θα αναγραφόταν πάνω σε αυτό.

Ξαφνικά, δέκα ημέρες αργότερα, εκδηλώθηκαν ενστάσεις… Η εκδήλωση «έμεινε στον αέρα», οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Καβάλας ακυρώθηκαν, τα ερωτήματα έγιναν πιεστικά…

«Δεν πείθουν κανένα οι δικαιολογίες»

«Οι δικαιολογίες της δημάρχου είναι φθηνές και δεν πείθουν κανέναν» είπε, μιλώντας στο «Κόκκινο», ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης Συμπολιτών Καβάλας», Σωτήρης Σωτηριάδης.  Και πρόσθεσε:  

«Είναι δυνατόν να εγείρεται θέμα αισθητικής έπειτα από τόσο καιρό και ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το ζήτημα. Ποιος πιστεύει αυτές τις προφάσεις εν αμαρτίαις; Πιστεύω ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από παράγοντες της δεξιάς ή και της ακροδεξιάς, που εμφορούνται και από αντισημιτικές αντιλήψεις. Πολλά στην πόλη δεν λέγονται, φυσικά, ανοιχτά, αλλά ψιθυρίζονται… Ανάμεσα σε αυτά, η ιδέα ότι το άστρο του Δαβίδ είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ως σύμβολο, κλπ. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, διότι εκτίθεται ο Δήμος».

Το «Κόκκινο» επικοινώνησε με τον Βίκτορα Βενουζίου, δωρητή του μνημείου και πρώην πρόεδρο της ισραηλίτικης κοινότητας Καβάλας. «Βρίσκω τρομακτική αυτήν την εξέλιξη και εκτιμώ ότι ασκήθηκαν τρομερές πιέσεις», μας είπε.  

Το «Κόκκινο» επεδίωξε να μιλήσει με τη δήμαρχο. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό – κι όχι με ευθύνη του σταθμού μας. (πηγή: Στο Κόκκινο 105,5)

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Προσβολή της ιστορικής μνήμης και των αγώνων του ελληνικού λαού

ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: «Οπισθοδρόμηση - Προσβολή της μνήμης χιλιάδων συμπολιτών μας»

«Με μεγάλη έκπληξη, λύπη και αγανάχτηση, πληροφορηθήκαμε χθες αργά το βράδυ την ακύρωση τοποθέτησης του Μνημείου για το Ολοκαύτωμα των Εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών μας, όπως και της αντίστοιχης τελετής, που είχε προγραμματιστεί από το Δήμο Καβάλας για την ερχόμενη Κυριακή. Ως πρόφαση για την ακύρωση προβλήθηκαν από τη Δήμαρχο Καβάλας, κ. Δήμητρα Τσανάκα, «λόγοι αισθητικής» του συγκεκριμένου μνημείου. Θεωρούμε, όμως, ότι οι λόγοι είναι βαθιά πολιτικοί και ιδεολογικοί και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την κυριαρχία μισαλλόδοξων, εθνικιστικών και ρατσιστικών στοιχείων τόσο στη δημοτική ομάδα, όσο και στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον της κ. Δημάρχου.

                   Η συγκεκριμένη απόφαση Δημάρχου Καβάλας αποτελεί τεράστια οπισθοδρόμηση για τα πολιτικά μας ήθη αλλά και προσβολή της μνήμης των χιλιάδων συμπολιτών μας εβραϊκής καταγωγής, που θυσιάστηκαν στο βωμό της ίδιας μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και εθνικισμού μερικές δεκαετίες πριν. Επίσης, αποτελεί στίγμα στη μακρόχρονη Ιστορία εργατικών και κοινωνικών αγώνων της πόλης μας. Εκθέτει ανεπανόρθωτα και αποδομεί την εικόνα της πόλης μας πανελληνίως και διεθνώς, από τη στιγμή μάλιστα που η τοποθέτηση του μνημείου και η τελετή μνήμης είχαν ανακοινωθεί και δημοσιευτεί ευρύτατα και είχε εκτυπωθεί και διανεμηθεί το αντίστοιχο έντυπο υλικό.

                   Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τη Δήμαρχο Καβάλας, κ. Δήμητρα Τσανάκα, να αναθεωρήσει τη λανθασμένη και προσβλητική απόφασή της και να προχωρήσει κανονικά στην ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ακόμη περισσότερο, καλούμε τη Δήμαρχο Καβάλας να απομονώσει και να αποβάλλει τα μισαλλόδοξα, εθνικιστικά, ρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία που φιλοξενεί στη δημοτική της παράταξη και να προχωρήσει στο έργο της αξιοποιώντας ανθρώπους δημοκρατικούς και προοδευτικούς που να είναι ικανοί να συναισθανθούν το βάρος της Ιστορίας αυτού του βασανισμένου τόπου.

Τέλος, καλούμε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, τους φορείς, τα σωματεία, τα κινήματα και το Λαό της πόλης μας να κινητοποιηθούν για να ανατρέψουν την απαράδεκτη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και να επιβάλλουν την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)