to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:28 | 12.05.2015

Πολιτική

Θετική δήλωση προόδου για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες

Καλωσορίζει το Eurogroup την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά - "Χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα - σχετικά λίγα ανοιχτά- ζητήματα", λέει η κυβέρνηση


Στις 4 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες στην οποία η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.Θετική δήλωση προόδου από το Eurogroup: χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα, τονίζεται στην ανακοίνωση. Επιτάχυνση της διαδικασίας για να βρεθεί κοινό έδαφος, ζητάει η ελληνική κυβέρνηση.

Η πλήρης δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα:

Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς, επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και έκανε τη συζήτηση πιο ουσιαστική. Παράλληλα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.

Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για πιθανή εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, μόλις επιτευχθεί με τους θεσμούς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level) για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

 

Συνεχής ενημέρωση:

22:50 Μαξίμου μετά το Eurogroup: Επιτάχυνση της διαδικασίας για να βρεθεί κοινό έδαφος

"Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα - σχετικά λίγα ανοιχτά- ζητήματα", υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις εξελίξεις στο σημερινό Eurogroup. (Περισσότερα εδώ)

21:25 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Δείτε το βίντεο:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

21:24 Γ. Βαρουφάκης: Η πρόοδος είναι και ουσιαστική και διαδικαστική. Οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ΦΠΑ στις οποίες έχουμε υποβάλλει προτάσεις έχει υπάρξει πρόοδος. Έλεγχος επί των κεφαλαίων και νομισματική ένωση είναι δύο όροι αντιφατικοί.

21:21 Γ. Βαρουφάκης: Ένα δημοψήφισμα αποτελεί πάντα μία δυνατότητα, προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι θέμα του Πρωθυπουργού να το αποφασίσει και του ΠτΔ να το εγκρίνει. Δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών. 

21:20 Γ. Βαρουφάκης για Σόιμπλε: Σήμερα ήταν η πιο φιλικη συζήτηση που είχαμε κάνει ποτέ. Έμαθα πράγματα σήμερα και ελπίζω να έμαθε και αυτός. Συμφωνήσαμε το περιεχόμενο της συζήτησης να μείνει μεταξύ μας

21:17 Γ. Βαρουφάκης: Έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν θα υπαναχωρήσουμε στις βασικές αρχές. Πρώτον να σταματήσει ο κύκλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού. 

21:16 Γ. Βαρουφάκης: Το συνταξιοδοτικό είναι καίριο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόση υψηλή ανεργία και ανασφάλιστη εργασία. Χρειάζεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης. Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.

21:13 Γ. Βαρουφάκης: Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση σε θέματα όπως το ΦΠΑ. Στα εργασιακά έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη και δεν είναι απόλυτα συμβατή με αυτή των θεσμών και είναι ζήτημα διατύπωσης και όχι ιδεολογίας. Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση είναι αν οι αλλαγές που θα εφαρμόσουμε θα οδηγήσουν στο τέλος της ύφεσης; Αυτό το πακέτο αλλαγών θα γίνει αποδεκτό από ένα λαό που βλέπει συνεχώς μειώσεις; Αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις δύο ερωτήσεις ικανοποιητικά, τότε θα έχουμε βρεί σύγκλιση και συμφωνία. 

21:07 Γ. Βαρουφάκης: Το θέμα της ρευστότητας είναι φλέγον ζήτημα και είναι γνωστό, μην κλείνουμε τα μάτια μας. Ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει αναφορά. Η κυβέρνηση δέχεται απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Δεν χρειάζεται κάποια απόφαση του Eurogroup για να ληφθούν αποφάσεις. 

 

21:01 Υπήρχε μία προσέγγιση τις τελευταίες εβδομάδες, δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Ιδιαίτερα θετική η ατμόσφαιρα. Πολλοί συνάδελφοι παραδέχτηκαν ότι δεν βοήθησαν όλα αυτά που διέρρευσαν μετά το Eurogroup στη Ρίγα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Εργαζόμαστε νυχθημερόν για να βρεθεί μία λυτρωτική λύση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως, πρόσθεσε. 

21:00 Ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου του Γ. Βαρουφάκη.

20:55 Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Ενθαρρυντική η πρόοδος στις συνομιλίες με Ελλάδα 

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλά την ίδια στιγμή, τόνισε, αναγνωρίζεται ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

20:50 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ. Θα ακολουθήσει συνέντευξη του υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφακη.

20:47 Η ΕΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας, απάντησε ο Γ. Ντέισελμπλουμ, ερωτηθείς για τα περί σήματος προς την ΕΚΤ για τη ρευστότητα προς την Ελλάδα. "Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητος φορέας κι εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποια άποψη ή θέση για το τι πρέπει να κάνει. Δεν μπορούμε να το κάνουμε".  

20:46 Γ. Ντάισελμπλουμ για ρευστότητα Ελλάδας: "Δεν το συζητήσαμε λεπτομερώς. Οι έλληνες συνάδελφοι μας διαβεβαίωσαν ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν τα όποια ζητήματα ρευστότητας".

20:45 "Θα σχετιστεί η εκταμίευση της δόσης από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εάν γίνει", ρωτήθηκε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. "Προφανώς, εάν έχουν ένα δημοψήφισμα, θα περιμένουμε το αποτέλεσμά του", απάντησε.

20:43 Γ. Ντέισελμπλουμ: Όταν έχουμε μία συμφωνία, πρώτα ξεκινά η εφαρμογή και τότε ξεκινάει η εκταμίευση. Θα μπορούσε να γίνει σταδιακή εκταμίευση. Αλλά πριν την εκταμίευση θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που θα ψηφιστούν. H συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν γίνει η όποια εκταμίευση.

20:40 Π. Μοσκοβισί: Προχωράμε βήμα βήμα, πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα. Οδικός χάρτης η συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου. Έχουμε μία συστηματική προσέγγιση. Ας μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν.  

20:37 Γ. Ντέισελμπλουμ: Έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον με την Ελλάδα να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν θα αρχίσουμε συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά αν δεν φτάσουμε σε συγκεκριμένο σημείο με αυτό το πρόγραμμα. Όταν θα γίνει αυτό θα δούμε για το επόμενο πρόγραμμα. Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι θέμα εθνικής πολιτικής, δεν είναι θέμα οποιουδήποτε υπουργού. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση.

20:33 Κ. Ρέγκλινγκ: Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Αν υπάρχει συμφωνία τα ποσά είναι διαθέσιμα. Δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμη και αυτός ο χρόνος πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά. Είναι σημαντικό να μπορεί η Ελλάδα να καταβάλλει εγκαίρως τις δόσεις της.

20:27 Βρισκόμαστε σε μία φάση σύγκλισης σε σειρά ζητημάτων όπως το ΦΠΑ, έγινε συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Παρά ταύτα έχουμε απόσταση σε κάποια ζητήματα όπως τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, η ελληνική πλευρά πρέπει να φέρει εναλλακτικές προτάσεις, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Έχει χαθεί χρόνος να μην χαθεί και άλλος. Υπάρχει η πρόθεση όλοι να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε.

 

20:20 Θέλουμε κι άλλο χρόνο για να καλυφθούν τα κενά αναφέρει ο Γερούν Ντέισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου. "Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και δηλώνουμε έτοιμοι να συναντηθούμε και πάλι μόλις ολοκληρώσουν οι θεσμοί της συζητήσεις για την Ελλάδα", πρόσθεσε.

20:15 Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

Embedded image permalink

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στην ανακοίνωσή του καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά με τους θεσμούς. Καλωσορίζει το Eurogroup την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. 

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι μόλις οι θεσμοί συμφωνήσουν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα αποφασίσει για τις ενδεχόμενες εκταμιεύσεις.

20:00 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Σε λίγα λεπτά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου.

18:55 Ισορροπημένη συμφωνία για Ελλάδα ζητούν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων τονίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό με την Ελλάδα. 

18:10 Θα υπάρξει θετική δήλωση προόδου λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι "θα υπάρξει σύντομη δήλωση που θα αναφέρεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, καλωσορίζοντας τις προθέσεις της Ελλάδας να επιταχύνει". Δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι στη δήλωση θα αναφέρεται ότι απαιτείται "περισσότερος χρόνος και προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν τα κενά".

18:00 Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Πιθανή μια θετική δήλωση προόδου του Eurogroup για την Ελλάδα

Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει σήμερα μια θετική δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα προέβη ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Όπως ανέφερε προσερχόμενος στη συνεδρίαση, το Eurogroup θα αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι σε θέση να πάρει κάποια καταληκτική απόφαση καθώς απομένουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι επιτυγχάνεται πρόοδος, αλλά και μια απογοήτευση γιατί αυτή η πρόοδος δεν σημειώνεται γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση πλέον επιλύει κάποια από τα ζητήματα, ενώ η προθεσμία που της έχει δοθεί για μια συνολική συμφωνία είναι μέχρι τον Ιούνιο.

Τέλος, ο κ. Νούναν δήλωσε ανήσυχος σχετικά με την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα, ευελπιστώντας να επιλυθεί σύντομα αυτό το πρόβλημα μέσα από την απελευθέρωση των εκταμιεύσεων.

17:45 Δόθηκε εντολή πληρωμής της αυριανής δόσης στο ΔΝΤ

Εντολή να πληρωθεί αύριο Τρίτη η δόση των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. 

Αυτό επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

16:10 Ντέισελμπλουμ: «Το πρόγραμμα τελειώνει στα μέσα Ιουνίου. Όσο οι συζητήσεις συνεχίζονται, έχουμε λιγότερο χρόνο για εφαρμογή (σσ των μεταρρυθμίσεων). Δεν θα υπάρξει τελικό συμπέρασμα σήμερα. Εθνικό θέμα το ζήτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος»

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως επεσήμανε, στη σημερινή συνάντηση οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους θεσμούς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αλλά και τις προοπτικές για την επόμενη βδομάδα.

Πρόσθεσε ότι η ουσία και η πολιτική βούληση πάνε μαζί και η θέληση πρέπει να είναι παρούσα για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη δημοσιονομικά τροχιά. Ο κ. Ντέισελμπλουμ ερωτηθείς σχετικά απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο ότι  το Εurogroup δεν εξετάζει κανένα plan B για την Ελλάδα.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε συμφωνία πριν φτάσουμε σε σημείο να μην μπορεί η Ελλάδα να καταβάλει τις πληρωμές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Όπως είπε, η προθεσμία λήγει στο τέλος του Ιουνίου και κάθε εβδομάδα που περνά σημαίνει λιγότερος χρόνος για την εφαρμογή και την εκταμίευση των χρημάτων.

Τέλος, για το αν αναμένεται το Eurogroup να κάνει κάποια δήλωση απόψε για την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα (μέσω ΕΚΤ), ο κ. Ντέισελμπλουμ απάντησε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και το Eurogroup σε καμία περίπτωση δεν θα της πει τι θα κάνει.

16:05 Ντομπρόφσκις (αντιπρόεδρος Κομισιόν): Η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις βελτιώθηκε μετά το Eurogroup στη Ρίγα - Πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

15:25 Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε μια προσπάθεια να επιτύχει ευνοϊκό κλίμα για τη χώρα στο Eurogroup που θα εκκινήσει στις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου η συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, ώστε η γερμανική πλευρά να πληροφορηθεί για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση και κυρίως τι είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά ώστε να υπάρξει εγκαίρως συμφωνία (πληροφορίες:in.gr).

15:15 Με πολύ αργούς ρυθμούς προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - θεσμών την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ε.Ε., τον οποίο επικαλείται το Reuters. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως δεν υπήρξε σημαντική εξέλιξη σε βασικά σημεία που σχετίζονται με τις συντάξεις, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015 και το 2016. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται και πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) οι οποίες κάνουν λόγο για πολύ μικρή πρόοδο στα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων.  

14:50  «Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έχει μια καινούργια συνεργασία με τους θεσμούς που κινείται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γέργκ Σέλινγκ. Ο ίδιος ανέφερε πως στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup είναι το ίδιο πρόσωπο που ξεκίνησε τις διαδικασίες και όλες αυτές τις διαβουλεύσεις και τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, σημείωσε πως όταν αλλάζει η διαπραγματευτική ομάδα δυσκολεύει η διαδικασία γιατί είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν από το μηδέν.

14:45 Μάρτιν Σουλτς: Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της - Οι Έλληνες πρέπει επιτελούς να γίνουν πολύ συγκεριμένοι και σαφείς αν θέλουν οικονομική βοήθεια. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ο κ. Σούλτς απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να λύσουν οι Έλληνες μεταξύ τους.

 

14:42 Β. Σόιμπλε: Δυστυχώς στο θέμα της Ελλάδας δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιο συμπέρασμα. Συμφωνήσαμε στις 20/2 η Ελλάδα να έρθει σε επαφή με τους 3 θεσμούς για να αναθεωρήσει τη λίστα αλλά τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε -«Αν η Ελλάδα θέλει να διενεργήσει δημοψήφισμα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει».

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble arrives for a meeting of the eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Monday, May 11, 2015.

14:40 Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup: Σημαντική αλλά όχι καταληκτική η σημερινή συνεδρίαση

14:35 Στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην χθεσινή Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω) παρέπεμψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το τι αναμένει το Βερολίνο από την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.  "Δεν βλέπω ότι όλα θα έχουν λυθεί μέχρι τότε» είχε δηλώσει στην εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι δεν αναμένει συμφωνία για σήμερα.  Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επιβεβαίωσε ακόμη το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί πριν από την συνεδρίαση.

14:30 Η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη κατά την άφιξή του στο Eurogroup (διαβάστε αναλυτικά):

Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, ορατή η λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών υπογράμμισε νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

14:25  «Ένα θετικό και τρία αρνητικά σενάρια» για το Eurogroup βλέπει η Welt 

13:35 Γ. Σακελλαρίδης: Nα καταγραφεί στο Eurogroup η σημαντική πρόοδος - Οι κόκκινες γραμμές έχουν τεθεί από τη λαϊκή εντολή

13:10 Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πριν από την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το Reuters. 

10:40 Σαπέν: «Έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά τα πράγματα δεν είναι ώριμα για συμφωνία»

Κυβέρνηση: «Ανάγκη για αμοιβαία επωφελή συμφωνία»

Την Κυριακή ,τόσο κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβούλιου όσο και της εξίσου πολύωρης συνεδρίασης της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκαν οι προτάσεις και οι θέσεις της κυβέρνησης για την «έντιμη συμφωνία», αλλά και η πορεία των συζητήσεων τόσο σε πολιτικό επίπεδο (επαφές Τσίπρα), όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλίμακίων (Brussels Group).

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα.  Ενημέρωση έγινε και από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον αν. υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτο. Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συζητήθηκε επίσης η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 4 ώρα Ελλάδος στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.

Όπως ανέφεραν από το Μαξίμου, στη συνεδρίαση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης και να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

.

Βαρουφάκης: Θέμα πολιτικής βούλησης των δανειστών - Σόιμπλε: «Το ποτήρι μισογεμάτο»

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, o Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα δίνει προοπτική εξόδου από τη κρίση, που δεν θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα του χρέους της ανεργίας και της ύφεσης. Χρειαζόμαστε -επισήμανε ο υπουργός οικονομικών- πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος, μετατόπιση των βαρών της κρίσης από τους ώμους των πολλών σε εκείνους που έπρεπε να σηκώσουν το βάρος. Τέλος, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την άμεση χαλάρωση της ασφυξίας που έχει επιβληθεί στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η λύση να δοθεί τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, ορατή η λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών υπογράμμισε επίσης ο Γ. Βαρουφάκης.

Την ίδια στιγμή, «δεν υπάρχει σχέδιο Β'», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt m Sonntag. «Έχει υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα αλλά τα πράγματα δεν είναι ώριμα για συμφωνία», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε σε συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημείωσε βελτίωση στο κλίμα, αλλά επί της ουσίας δεν βλέπει ουσιαστική αλλαγή. «Υπάρχει μια παρανόηση από ελληνικής πλευράς», είπε. «Δεν πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, αλλά για την εφαρμογή του τρέχοντος». Ο Σόιμπλε αναγνώρισε ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες που θα έχουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, «αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει». Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του ότι είχε συμβουλέψει τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. «Αλλά δεν έγινε. Ο Παπανδρέου μάλιστα έχασε το αξίωμά του».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκλείει συμφωνία στο Eurogroup. «Δεν νομίζω ότι μέχρι τότε όλα θα ξεκαθαριστούν ακόμη κι αν προσπαθήσει η ελληνική κυβέρνηση να προκαλέσει κάποιες πιέσεις. Κάτι τέτοιο δεν πιάνει πια, γιατί χάθηκε πολύς χρόνος. Αντί να συζητείται το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, υπήρξαν διαφωνίες για το αν οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν σε ξενοδοχείο ή αλλού», είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε θυμίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός αιφνίδιου Grexit. «Θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα, εάν αυτό ολοκληρωθεί»;, τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει τρίτο πακέτο. Εγώ λέω συνεχώς πριν από κάθε εκλογή, εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και παρόλα αυτά θέλει κι άλλη βοήθεια, εξετάζουμε ένα τρίτο πρόγραμμα. Αλλά πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)