to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νορβηγία: Επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή από εταιρία εξόρυξης

Στις 17 Απριλίου, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο πρότζεκτ εξορυξης στο φιόρδ Førde, που περιλαμβάνει την αποθήκευση 6 εκατομμυρίων τόνων απορριμάτων στο βυθό του φιόρδ ανά έτος για τα επόμενα πενήντα χρόνια, καταπνίγοντας το


Τα φιόρδ βρίσκονται σε κίνδυνο (φωτογραφία Moyan Brenn)

Η υπουργός κλίματος και περιβάλλοντος Tine Sundtoft, έδωσε την έγκρισή της για το πρότζεκτ παρά το γεγονός πως η χρήση ενός φιόρδ ή λίμνης ως σκουπιδότοπος, είναι πολύ αμφιλεγόμενη. Η Νορβηγία είναι μόνο μία από τις πέντε χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν ακόμα αυτή την πρακτική. Ακόμα και ο Καναδάς έχει λάβει δραστικά μέτρα για την απαγόρευσή της και πολλές χώρες μένουν μακριά από κάτι τέτοιο λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Το ορυχείο στο φιόρδ Førde, θα αφησει μια ολόκληρη κορυφή βουνού που πρώτα θα ανατιναχτεί, παρατημένη μέσα στο νερό. Το μέρος είναι επίσης ένα εθνικό φιόρδ σολωμού που περιέχει μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου και μουρούνας.

Η έγκριση από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει πανεθνικές δράσεις και δυνατές αντιδράσεις. Στο χωριό Vevring, που που βρίσκεται κάτω από το βουνό Engebø, όπου βρίσκεται το ορυχείο οι ντόπιοι αντέδρασαν έντονα όταν έμαθαν τις ειδήσεις.

Το περιβαλλοντικό κίνημα, ντόπιοι  άνθρωποι και ερευνητές θαλασσών ανησυχούν σοβαρά για την απόφαση της κυβέρνησης. Το να βάζεις το κέρδος πάνω από την αξία του φρέσκου φαγητού και της φύσης δείχνει μια έλλειψη σεβασμού και η καταστροφή ενός φιόρδ για την κερδοσκοπία μιας εταιρίας εξόρυξης είναι απαράδεκτη.

Μια ντόπια ομάδα διαδηλωτών εργάζεται τώρα σκληρά για να σταματήσει το ορυχείο. Στο Όσλο, η ομάδα Young Friends of the Earth Norway (Νέοι Φίλοι της Γης - Νορβηγία) κατάφερε να μαζέψει περισσότερα από 70 άτομα έξω από το παλάτι για να συναντηθούν με την υπουργό Sundtoft. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε σε λιγότερη από μία ώρα, με πολύ κόσμο να βιάζεται να φτάσει στο σημείο το τελευταίο λεπτό. Η υπουργός φάνηκε έκπληκτη από την παρουσία ομάδας διαδηλωτών κατά του ορυχείου, παρόλο που πρέπει να έχει καταλάβει μέχρι τώρα πως η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Νορβηγία δεν θέλουν απορρίματα των μεταλλείων μέσα στο φαγητό τους.

Η οργάνωση έχει απειλήσει δημόσια πως θα χρησιμοποιήσει την κοινωνική ανυπακοή ως μέσο για να σταματήσει τις εξορύξεις. Από το 2013, υπάρχει μια λίστα ανθρώπων που διατίθονται να παραβούν την νομοθεσία για να σταματήσουν το κτίσιμο του ορυχείου. Τώρα η λίστα έχει μεγαλώσει, από 600 άτομα περιλαμβάνει 850 (την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο). Το μήνυμα στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο: ''οι άνθρωποι θα το πολεμήσουν - θα συναντήσετε μία κόλαση στην προσπάθειά σας να καταστρέψετε τα πολίτιμα φιόρδ μας''.

Οι περισσότεροι Νορβηγοί δεν καταλαβαίνουν γιατί τα φιόρδ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως σκουπιδότοποι για τοξικά κατάλοιπα. Τα φιόρδ έχουν μια πολύ αξιόλογη θέση στην κουλτούρα της χώρας, όπως το ψάρεμα και η πεζοπορία.

Η εταιρία εξόρυξης, υπεύθυνη για τα σχέδια αυτά είναι η Nordic Mining και έχει επικροτήσει την απόφαση της κυβέρνησης. Ο εκτελεστικός διευθυντής, Ivar Fossum, ανυπομονεί να εκμεταλλευτεί τις μεταλλευτικές πιθανότητες του βουνού Engebø παρά το γεγονός ότι και η εταιρία του και τα σχέδιά του για την αποθήκευση κατάλοιπων στο φιόρδ Førde έχουν κατακριθεί γενικώς για χρόνια.

Από την Παρασκευή 17 Απριλίου, οι περισσότεροι άνθρωποι που παλεύουν κατά της εξόρυξης έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν θα αργήσει η ώρα που θα αναγκαστούν να κάνουν παράνομες δράσεις. Η ομάδα των ακτιβιστών εμπλουτίζεται με νέους ανθρώπους κάθε μέρα.

Ίσως ευτυχώς υπάρξουν κι άλλες επιλογές. Με βάση την απόφαση της υπουργού, όλα τα μέρη που θα επηρεαστούν έχουν  τρεις εβδομάδες να στείλουν γραπτώς τις αντιρρήσεις τους στην Πρωθυπουργό Erna Solberg και το βασιλιά Harald. Υπάρχει μια μικρή ελπίδα πως ο βασιλιάς θα ασκήσει βέτο στην υπόθεση σταματώντας τα σχέδια. Ακόμα, υπάρχουν συζητήσεις για κατάθεση αγωγής με το European Free Trade Association Surveillance Authority.

Παρόλα αυτά, ακόμα και με τα νομικά κόλπα που μπορεί να δοκιμαστούν, φαίνεται πως μόνο με παράνομο τρόπο μπορεί να σταματήσει το χτίσιμο του ορυχείου.

H οργάνωση Young Friends of the Earth σχεδιάζει δράσεις απειθαρχίας κατά των αρχών ως το έσχατο μέσο για να σώσει το φιόρδ απο την καταστροφή. Η Tina Andersen είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής της οργάνωσης.

της Τίνα Άντερσεν

Μετάφραση: BlackCat 
Πηγή: New Internationalist

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)