to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 30.04.2015

Κοινωνία

Εργατική Πρωτομαγιά 2015: Συγκεντρώσεις & συλλαλητήρια ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την κοινωνική αδικία

Σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν σήμερα απεργιακές συγκεντρώσεις, με βασικά αιτήματα την ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων - κυρίως για τις συλλογικές συμβάσεις και για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.


Ενημερώσεις:

13:30 Σε εξέλιξη οι πορείες των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη

12:40 Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την Πρωτομαγιά

12:30 Πορεία προς την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιείται αυτήν την στιγμή. 

12:25 Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά «κόκκινες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε τα εξής:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια  η πατρίδα μας έπαθε  μεγάλη ζημιά. Και πιο πολύ απ’ όλους, τη ζημιά την έπαθε ο κόσμος της εργασίας. Το γνωρίζουν καλά οι άνεργοι, το γνωρίζουν  όσοι αγωνίζονται καθημερινά για το μεροκάματο, όσοι αναγκάζονται να κλείσουν  τα μαγαζιά τους.

Σήμερα, μαζί με τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση δίνει έναν  αγώνα αποφασιστικό για να επανέλθει ο κατώτατος μισθός, για να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, για να  δώσουμε ξανά φωνή στους εργαζόμενους.

Αυτός ο αγώνας αποτελεί την καλύτερη τιμή για την εργατική Πρωτομαγιά και  για τους αγώνες των εργαζομένων.

Και κάτι ακόμα: Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, είναι βαθιά κόκκινες  και αμετακίνητες». 

Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλά «κόκκινες», είναι «κατακόκκινες», διαβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στις απόψεις της ως το τέλος, υπογράμμισε ο κ. Στρατούλης και σημείωσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει τίποτε. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλη λεηλασία στα εισοδήματά τους».

11:45 Έχουν ξεκινήσει οι ομιλίες στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου στην Πλ. Κλαυθμώνος. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

11:30 Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 π.μ. η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος.

10:30 Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Ρήξη με την Ε.Ε. και έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους ζήτησε ως μόνο ρεαλιστικό, σίγουρο και ελπιδοφόρο δρόμο για το λαό ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη συγκέντρωση.

«Ο μόνος ρεαλιστικός, σίγουρος και ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό μας σήμερα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις αμοιβές των εργαζομένων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Εργατικής Κόκκινης Πρωτομαγιάς» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

-------------------------

Ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Ιωάννινα: Κατάθεση στεφάνου

Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του εκτελεσθέντα στην Καισαριανή Πρεβεζιάνου αγωνιστή Σταύρου Κάππα, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά στην Ήπειρο.

Στην Πρέβεζα τα σωματεία συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε σε κεντρικό σημείο συγκέντρωση και πορεία. Σε μία πράξη τιμής και μνήμης μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις έγινε μία σεμνή τελετή και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αντιστασιακού Σταύρου Κάππα, ο οποίος εκτελέσθηκε την Πρωτομαγιά του 1944 μαζί με άλλους 199 συναγωνιστές του, στην Καισαριανή.

Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκαν, στις 10 το πρωί, πορεία από το ΠΑΜΕ, ενώ λίγο αργότερα συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή να αντιπροσωπειών από τα πολιτικά κόμματα στο Εργατικά Κέντρο. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στην Άρτα έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησαν δύο ξεχωριστές πορείες του ΠΑΜΕ η πρώτη, και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κομμάτων η δεύτερη. Με δύο διαφορετικές πορείες τιμήθηκε η Πρωτομαγιά και στην Ηγουμενίτσα.

Πελοπόννησος: Ξεχωριστές συγκεντρώσεις

Με χωριστές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και τα Εργατικά Κέντρα σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο, γιορτάστηκε η εργατική πρωτομαγιά στην Πελοπόννησο, με κοινό μήνυμα των εργαζομένων, την αποτίναξη των μνημονιακών πολιτικών και την ανάκτηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην Τρίπολη το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, μαζί με την ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Πρωτομαγιά είναι ημέρα φορτισμένη με μνήμες από τους αγώνες των εργαζόμενων σε όλη τη γη και στην πατρίδα μας για τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Για το δικαίωμα στα βασικά λαϊκά αγαθά, το δικαίωμα για να έχουν μια καλύτερη ζωή».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «για τους εργαζόμενους, για τους άνεργους, για τους συνταξιούχους, για τους νέους η Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα, ημέρα θυσίας, ενότητας, αλληλεγγύης».

Επισήμανε πως «το μήνυμα των εργατών του Σικάγο είναι επίκαιρο, γιατί σήμερα όσο ποτέ επιβάλλεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους ενωμένοι, ταξικά προσανατολισμένοι, οφείλουμε να δώσουμε μάχες να αποτινάξουμε τα μνημόνια, τα οποία μας έχουν καταντήσει κοινωνικά ερείπια. Επιβάλλεται να κατοχυρώσουμε συλλογικές συμβάσεις. Επιβάλλεται να μην έχουμε καμιά εκποίηση στον εθνικό πλούτο και να υπάρχουν κοινωνικά αγαθά γι' όλους και, όλα αυτά για να γίνουν, χρειάζεται μέγιστη ενότητα και αλληλεγγύη».

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της ΜΑΣ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας και του Παναρκαδικού Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ στην ομιλία της η Νεκταρία Ανδριανοπούλου, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Αρκαδίας, σημείωσε: «Σήμερα τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Είναι η πρώτη κινητοποίηση που γίνεται με τα νέα δεδομένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κι όπως δείχνουν τα πράγματα γι' άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι έπεσαν θύματα σε αυταπάτες και ελπίδες που σύντομα θα αποδειχθούν φρούδες».

Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν στη θέση Άη Θανάσης, πίσω από τις φυλακές της Τρίπολης, όπου την πρωτομαγιά του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σκότωσαν σαράντα Έλληνες πατριώτες. Πρώτα έφτασε η πορεία του Εργατικού Κέντρου, όπου τέλεσαν τρισάγιο και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αντιστασιακών και λίγο μετά, στο σημείο έφτασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, όπου κι αυτοί αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, κατέθεσαν στεφάνι και κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο.

Στην Κόρινθο το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε δυναμική συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της Σωληνουργίας, παρόντων των βουλευτών Μαρίας Θελερίτη και Φάνη Κουρεμπέ του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ομιλία και κατατέθηκε στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου, στα Περιβολάκια.

Χωριστές συγκεντρώσεις έκαναν και στην Καλαμάτα, το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης και το Εργατικό Κέντρο μπροστά από το κτίριο του, και στη συνέχεια χωριστά έκαναν πορεία στο λιμάνι, όπου κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής στους φονευθέντες λιμενεργάτες της 9ης Μαΐου του 1934.

Συγκεντρώσεις εργαζομένων έγιναν ακόμη στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το ΠΑΜΕ.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα το ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στον μαντρότοιχο του νεκροταφείου, που ήταν σημείο εκτέλεσης αγωνιστών και κατατέθηκαν στεφάνια.
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε στην Πάτρα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχαν το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, τοπικές οργανώσεις κομμάτων κ.ά.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές κ. ά.

Επίσης, στην ίδια συγκέντρωση μετείχε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε υπογράμμισε ότι «καμιά άλλη λύση δεν υπάρχει από την αντίσταση και τους διαρκείς αγώνες των πολιτών».

Στο Αγρίνιο, το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο οργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας, ενώ το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Παναγοπούλου.

Στον Πύργο της Ηλείας, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ από την πλευρά του το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε στις 9.30 το πρωί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας και ακολούθησε στις 11.30 συγκέντρωση στον Πύργο.

Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά έγιναν σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Μεσολόγγι, στο Αίγιο κ.ά.

Κρήτη: Αίτημα να μπει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων

Με κύριο αίτημα να μπει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων τιμήθηκε και στα Χανιά η Εργατική Πρωτομαγιά. Το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις.

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και η αντίστοιχη του ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866.

Στη συγκέντρωση της Αγοράς παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολλάκης και Βάγια Βαγιωνάκη, που με δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και μέλος της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ, Φώτης Ρηγανάκος, τόνισε ότι «με τη συμμετοχή μας στην απεργία της 1ης Μάη στέλνουμε μήνυμα για την αγωνιστική ετοιμότητα και την απόφαση να υπερασπιστούμε το μέλλον των παιδιών μας», ενώ το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, Νίκος Ξηράκης, επισήμανε ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί την αρχή των αγώνων που έρχονται».

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη εκδήλωση στο μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, όπου εκπρόσωποι φορέων και συνδικάτων κατέθεσαν στέφανα, ενώ το ΠΑΜΕ οργάνωσε λαϊκό γλέντι στην περιοχή του πάρκου των Αγίων Αποστόλων.

Στο Ηράκλειο με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η μία από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη, ενώ στη συνέχεια έγιναν πορείες στους κεντρικούς δρόμους.

Πριν από την απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΗ και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ βραβεύθηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό ζωγραφικής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά που έγινε για 20η χρονιά σε συνεργασία με τους διδασκαλικούς συλλόγους του Νομού Ηρακλείου.

Λάρισα: Δύο συγκεντρώσεις

Στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκέντρωση, η οποία ήταν και πολυπληθής, πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με το ΠΑΜΕ, ενώ στην πλατεία Νομαρχίας το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΣΕΥ.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση της κεντρικής πλατείας ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη της χώρας αντιμέτωπη με τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των ταξικών πολιτικών που εφάρμοσαν τόσο οι προηγούμενες όσο και η παρούσα κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η αλλαγή της κυβέρνησης», υπογράμμισε, «δεν έφερε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, γιατί και αυτή κινείται στη γραμμή εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και όχι της εργατικής τάξης». Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, η μοιρολατρία και η λογική του ότι «δεν γίνεται τίποτα» αλλά και ο φόβος δεν γλύτωσαν κανέναν από τα χειρότερα. «Αν οι σκλάβοι δεν ξεσηκωνόταν ενάντια στους δουλοκτήτες τους, θα σάπιζαν με τις αλυσίδες τους. Αν οι εργάτες στο Σικάγο είχαν την ίδια λογική δεν θα είχαν κερδίσει το 8ωρο» υποστήριξε ο κ. Τσιαπλές.

Στην εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της εκπαιδευτικής γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος, Κ. Λαρίσης.

Μετά το πέρας των ομιλιών πραγματοποιηθήκαν πορείες και κατάθεση στεφάνων σε μνημεία της πόλης.

-------------------------

Με κεντρικό αίτημα την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος της Αθήνας, η απεργιακή συγκέντρωση για τη φετινή Πρωτομαγιά της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου. «Οι προκλήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων είναι τεράστια, γι' αυτό απαιτείται ενότητα και συμμετοχή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της για την Πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ. «Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα» τονίζεται στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

Το ΜΕΤΑ, καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, της άνεργους, κάθε πολίτη σε όλη τη χώρα που έχει πληγεί από τα μνημόνια, να πάρουν μαζικά μέρος στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διεκδικώντας το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού, στη ζωή με αξιοπρέπεια. «Δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς, δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν κάνουμε πίσω. Θα βαδίσουμε ανυποχώρητα μπροστά, οικοδομώντας μια χώρα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, του λαού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Μια ώρα νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ξεκινά στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι προσυγκεντρώσεις συνδικάτων και φορέων του ΠΑΜΕ θα γίνουν, στις 9 το πρωί στην Πλατεία Κάνιγγος, στην Ομόνοια, στο Μετρό «Ευαγγελισμός» στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στο Ταχυδρομείο Συντάγματος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων

Λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων – συγκεντρώσεων και πορειών, που θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς από τις 8 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διακοπές της κυκλοφορίας – εκτροπές) σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας και ανάλογα με την εξέλιξη των πορειών.

Ειδικότερα, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές πέριξ της Πλατείας Συντάγματος, της Πλατείας Κλαυθμώνος και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων).

Παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων, για την εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα 

Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. 

Στην Τρίπολη το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην πλατεία Αγίου Βασιλείου. Θα ακολουθήσουν πορείες ως την θέση Αη Θανάσης, πίσω από τις Φυλακές Τρίπολης, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 40 Ελλήνων που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το Εργατικό Κέντρο μαζί με το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση και την ΕΛΜΕ θα συγκεντρωθούν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Ακολούθως θα κάνουν πορεία και θα καταθέσουν στεφάνια στο λιμάνι, στη μνήμη των φονευθέντων λιμενεργατών το Μάιο του 1934.

Στην Σπάρτη, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας θα κάνει συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Κόρινθο, το Εργατικό Κέντρο θα καταθέσει στεφάνι στις 9:30 το πρωί στο χώρο της Σωληνουργίας, τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και στις 10:30 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στον πεζόδρομο μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, όπου μετά τις ομιλίες θα υπάρξει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Το ΠΑΜΕ στην Κόρινθο, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Περιβολάκια.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα, ο Δήμος Ναυπλιέων γιορτάζει την Πρωτομαγιά στην παραλία της Καραθώνας, διοργανώνοντας ένα λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα.

Στην Πάτρα, το εργατικό κέντρο της πόλης οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Λίγη ώρα νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί, το ΠΑΜΕ οργανώνει την δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.

Στον Πύργο της Ηλείας, το εργατικό κέντρο θα πραγματοποιήσει στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία, μέχρι το παλιό νοσοκομείο. Εκεί, θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων στον μνημείο Καλάκου.

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει δύο απεργιακές συγκεντρώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα. Η κεντρική συγκέντρωση και το συλλαλητήριο θα γίνουν στον Πύργο στις 11:30, ενώ δύο ώρες νωρίτερα, στις 9:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο Αμαλιάδας. Στο Αγρίνιο, το διοικητικό συμβούλιο του εργατικού κέντρου, απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας με ανοιχτή πρόσκλησή του καλεί όλους τους πολίτες της Καβάλας στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη για τον επίσημο εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η καθιερωμένη εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους συλλόγων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και τοπικών φορέων και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Καπνεργάτη το οποίο έχει στηθεί μπροστά στη Δημοτική Καπναποθήκη τιμώντας τη μνήμη των Καβαλιωτών καπνεργατών που έχασαν τη ζωή της στους αιματηρούς αγώνες διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας

Στην Ξάνθη, το Εργατικό Κέντρο απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του εργατοϋπαλληλικού κέντρου στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς για να συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)