to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:46 | 30.04.2015

Πολιτική

Προς μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία: Συζητήσεις στις Βρυξέλλες - Στο Υπουργικό Συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο

Σημαντικά βήματα σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σημειώθηκαν στο EuroWorking Group, ενώ σήμερα συνέρχεται η ομάδα των Βρυξελλών για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων επί της λίστας μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση - Στο Υπουργικό Συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο που η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή - Συνεδριάζει εκ νέου και η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ


Σήμερα το πρωί ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Τονίζουν μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα.

 

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα Πέμπτη

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη 3/4, στις 17:00 στην Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιογια το πολυνομοσχέδιο που η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή, ενώ συνεδριάζει εκ νέου και η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός στόχος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι η σύλληψη των αδήλωτων εισοδημάτων και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται η ενοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ με εξαίρεση τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα βιβλία, η περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και υψηλών επικουρικών συντάξεων. Οι "κόκκινες γραμμές" για μη περικοπή μισθών και όχι οριζόντια περικοπή συντάξεων παραμένουν και φαίνεται να γίνονται αποδεκτές.

Νωρίτερα:

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η  κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και επανέλαβε ότι στόχος παραμένει ο έντιμος συμβιβασμός εντός της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί πιθανότατα την Πέμπτη καθώς ο πρωθυπουργός βρίσκεται την Κύπρο για την τριμερή συνάντηση των ηγετών Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου.

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να υπάρξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, με θέμα την εξειδίκευση των κυβερνητικών προτάσεων. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις συζητήθηκαν και το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση της νέας πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς (Βαρουφάκης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Παππάς, Τσακαλώτος, Κορωνάκης, Μαντάς, Σαγιάς).

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» και αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κ.λπ.

Απεμπλοκή χωρίς μέτρα λιτότητας

Oι 7 μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση


 

Αλ. Τσίπρας: Θα φτάσουμε σε συμφωνία

Τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα φτάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς, τονίζοντας πως «δεν είναι δημοσιονομικό αλλά εθνικό θέμα το εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους», εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν, προσδιόρισε ο κ. Τσίπρας, στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει και η ιδέα για φόρο ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά, οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Σημείωσε ότι οι δανειστές επανέφεραν στο τραπέζι το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε και τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η τρόικα εσωτερικού θέτει ζητήματα που δεν βάζουν οι δανειστές» (δείτε τη συνέντευξη και το σχετικό ρεπορτάζ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)