to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 29.04.2015

Αθλητισμός

Στ. Κοντονής: Εποικοδομητική συζήτηση με την UEFA, εργαζόμαστε με πάθος για υπάρχει λύση

«Η συζήτηση ήταν ειλικρινής, εποικοδομητική και παραγωγική» ανέφερε ο υπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής


Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρου Κοντονή, του ΓΓΑ Ιούλιου Συναδινού, του Γενικού Γραμματέα της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο και των εισηγητών των κομμάτων με θέμα το νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής: «Επείγοντα μέτρα για τη αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κοντονής έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Η συζήτηση ήταν ειλικρινής, εποικοδομητική και παραγωγική. Από την πλευρά της κυβέρνησης διευκρινίστηκε στον εκπρόσωπο των διεθνών ομοσπονδιών ότι:

Πρώτον, για το θέμα του αυτοδιοίκητου ισχύει απολύτως η δήλωση που κατέθεσα στη Βουλή προχθές. Η δήλωσή μου μπορεί να περιληφθεί στην αιτιολογική έκθεση δηλαδή σε νομοθετικό κείμενο.

Από τον εκπρόσωπο των διεθνών ομοσπονδιών ζητήθηκε να περιληφθεί, αν είναι δυνατόν, στο νόμο το συγκεκριμένο κείμενο.

Απαντήσαμε ότι θα το εξετάσουμε και εφόσον εγκριθεί από το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, δήλωσα ότι δεν έχω αντίρρηση. Επομένως πιστεύω ότι ως προς αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να υπάρχει…  σκιά για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Δεύτερον, διευκρινίσαμε τη διαδικασία σχετικά με την κλήρωση τακτικών δικαστών για τη στελέχωση των πειθαρχικών δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ. Ιδίως είχε αξία το γεγονός ότι διευκρινίσαμε ότι πρόκειται περί κληρώσεως και όχι ορισμού και δεύτερο ότι κάτι τέτοιο ισχύει και στις υπόλοιπες ομοσπονδίες μηδέ εξαιρουμένου του αθλήματος του μπάσκετ, όπου εκεί οι δικαστές της ΕΟΚ είναι στο πρώτο βαθμό Πρωτοδίκες και στο δεύτερο βαθμό Εφέτες.

Συζητήθηκαν αναλυτικά όλα αυτά τα ζητήματα. Πιστεύω ότι ήρθησαν οι οποιεσδήποτε… σκιές υπήρχαν και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη.

Σε ένα σημείο, υπάρχει απόκλιση απόψεων. Σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, μετά από σοβαρά επεισόδια να προβαίνει ως διοικητικό μέτρο στον αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Εκφράστηκαν οι απόψεις από τις διεθνείς ομοσπονδίες από τον κ. Ινφαντίνο και τους συνεργάτες του, όπως επίσης και οι δικές μας.

Από την πλευρά μας καταθέσαμε και εναλλακτική πρόταση όσον αφορά αυτή τη διάταξη. Επειδή, δεν υπήρξε κατάληξη θα το συζητήσουμε περαιτέρω μέχρι την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, αλλά νομίζω ότι η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης και σε αυτό το σημείο, λύνει το πρόβλημα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η απόφαση του υπουργού θα λαμβάνεται μετά από διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση. Ευχαριστώ τους εισηγητές των κομμάτων τα οποία προσήλθαν σήμερα σε αυτή την κρίσιμη συζήτηση και θεωρώ ότι πλέον η UEFA και η FIFA μπορούν με ασφάλεια να καταλήξουν σε συμπεράσματα, διότι άκουσαν με αυθεντικό τρόπο τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση να μην υπάρξει διατάραξη σε αυτό το σημείο, διότι πρώτα από όλα σκέφτεται την εθνική ομάδα και συγχρόνως όλους τους εργαζόμενους σε αυτόν τον κλάδο. Πρώτα απ’ όλους τους ποδοσφαιριστές, τους Έλληνες που εργάζονται εδώ και στο εξωτερικό αλλά και τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας. Γι΄ αυτό εργαζόμαστε με αυτό το πάθος για να υπάρξει λύση, αλλά συγχρόνως να μη θιγεί ο βασικός πυρήνας του νομοθετήματος και από ότι βλέπετε οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως θέλω να πω σε όλους ότι τα μέτρα αυτά δεν θα κριθούν τώρα που θεσπίζονται, αλλά στην εφαρμογή τους. Και να γνωρίζουν όλοι ότι η εφαρμογή του νόμου θα είναι απόλυτη και προς πάσα κατεύθυνση. Για την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι γνώμονες άσκησης πολιτικής. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)