to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 28.04.2015

Διεθνή

Βιβλική καταστροφή στο Νεπάλ: Στους 10.000 μπορεί να φτάσει ο αριθμός των νεκρών (ενημέρωση)

Δραματικά αυξάνονται οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, που αποτελεί τον ισχυρότερο των τελευταίων 80 ετών στο Νεπάλ, καθώς μέχρι χθες οι νεκροί ξεπέρασαν τους 5.000 και οι τραυματίες τους 9.000.


Τετάρτη 29/4

12.18 Βοήθεια άρχισε να φθάνει και στις πιο απομονωμένες περιοχές του Νεπάλ. 

Ο αριθμός των νεκρών από τον χειρότερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 80 χρόνια ανέρχεται ήδη επισήμως σε 5.057, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα δήλωσε ότι ο απολογισμός μπορεί να φθάσει τις 10.000.

Εικόνες καταστροφής επικρατούν και σε άλλα χωριά στις πλαγιές των Ιμαλαΐων, όπως το Λανγκτάνγκ, το οποίο βρίσκεται 60 χλμ. βόρεια του Κατμαντού στην περιφέρεια Ράσουα, του οποίου οι περισσότεροι από τους 200 κατοίκους πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται να μεταβούν στο σημείο.

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Ισραήλ μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Ο πρωθυπουργός Κοϊράλα είχε ανακοινώσει νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης ότι θα κατέβαλλε κάθε προσπάθεια ώστε έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στις πιο απομονωμένες περιοχές των Ιμαλαΐων, οι οποίες έως τότε βασίζονταν μόνο στα δικά τους μέσα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν ανασύρει από τα ερείπια μέχρι τώρα 14 ανθρώπους ζωντανούς. Ομάδα Νεπαλέζων και Γάλλων διασωστών ανέσυρε από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στο Κατμαντού τον 28χρονο Ρισί Χανάλ, ο οποίος είχε μείνει παγιδευμένος επί 80 ώρες, ανάμεσα σε τρεις νεκρούς.

«Είναι μια καταστροφή πρωτοφανούς μεγέθους», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών του Νεπάλ, Μινέντρα Ριτζάλ. «Υπάρχει κάποια αδυναμία στη διαχείριση των επιχειρήσεων, την οποία θα βελτιώσουμε».

 

Τρίτη 28/4

22:34 Νεπάλ: Ανασύρθηκε ζωντανός από ερείπια 80 ώρες μετά τον σεισμό


15.46 250 αγνοούμενοι λόγω χιονοστιβάδας στο Νεπάλ

 

ΟΗΕ: 8 εκατ. ανθρώπους έπληξε ο σεισμός στο Νεπάλ, 1,4 εκατ. έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής

19:15 O πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της ισχυρής σεισμικής δόνησης που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 5000 ανθρώπους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους δωρητές σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εμφάνισής του.

18:50 Ξεπέρασαν τις 5.000 οι νεκροί που έχει προκαλέσει ο σεισμός του Σαββάτου στο Νεπάλ, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες, διευκρίνισε ο υπεύθυνος του υπουργείου για τη διαχείριση καταστροφών Ραμεσουόρ Ντανγκάλ. Ο ακριβής αριθμός των επιβεβαιωμένων απωλειών σε ανθρώπινες ζωές είναι 5.057.

Από τον περιφερειακό κυβερνήτη Ουντάβ Μπαταράι έγινε γνωστό ότι έως 250 άνθρωποι αγνοούνται από χιονοστιβάδα η οποία έπληξε χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, δημοφιλή περιοχή πεζοπορίας βόρεια της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Ξένοι τουρίστες ενδέχεται να βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων από τη χιονοστιβάδα, η οποία έπληξε το χωριό Γκονταταμπέλα. Ο ισχυρός σεισμός των 7,9 βαθμών του περασμένου Σαββάτου έχει προκαλέσει πολλές χιονοστιβάδες στο Νεπάλ.

12:50 Πυκνός λευκός καπνός υψωνόταν, καθώς εκατοντάδες σώματα καίγονταν. Σε αυτές τις τελετές, οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους τους. Δεκάδες νεκρά παιδιά είναι τυλιγμένα με υφάσματα σε πορτοκαλί και χρυσό χρώμα, ενώ οι συγγενείς προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών τους.

 Καίνε τους νεκρούς τους ακόμη και στο δρόμο

 Family members stand next to the burning pyre of a family member at a cremation ground following the devastating earthquake 

 Volunteers are facing the daunting task of burning the bodies of earthquake victims following the tremor on Saturday

11:40 Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό του Νεπάλ μπορεί να φθάσει τις 10.000, δήλωσε στο Ρόιτερς ο πρωθυπουργός της χώρας Σουσίλ Κοϊράλα προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

"Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ", είπε.

8:10 Στις χώρες που γειτονεύουν με το Νεπάλ, όπου η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε επίσης καταστροφές, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, έχουν καταμετρηθεί περίπου 100 νεκροί.

Στο μεταξύ, αγανάκτηση για την καθυστέρηση της παροχής βοήθειας και των επιχειρήσεων αποκατάστασης των ζημιών εκφράζουν οι Νεπαλέζοι. 

Χιλιάδες είναι αυτοί που κουράστηκαν να περιμένουν και εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Κατμαντού για τις γύρω πεδιάδες, την ώρα που οι αξιωματούχοι αγωνίζονταν για την μεταφορά βοήθειας από το κύριο αεροδρόμιο της χώρας στους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς τροφή και στέγη.

Οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις και πολλά χωριά και κοινότητες δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και επιζούν με τα λίγα τρόφιμα που έχουν διασωθεί χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια.

Embedded image permalink

Δευτέρα 27/4

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η αστυνομία της χώρας ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών βρισκόταν στους 3.617. Σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, οι τραυματίες -που έχουν κατακλύσει νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα- ξεπερνούν τους 6.500.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν, υπενθυμίζεται, μόνο το Νεπάλ: Από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 61 άνθρωποι στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ, ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 18 νεκροί.

Δείτε βίντεο - εναέρια λήψη που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στο Νεπάλ

Άρχισε η ροή της ξένης βοήθειας

Η βοήθεια αρχίζει να φθάνει στο κατεστραμμένο από τον φονικό σεισμό Νεπάλ, καθώς η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε γρήγορα, όμως παραμένουν οι δυσκολίες για την εκτίμηση των αναγκών και για την εξασφάλιση πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές.

Αεροπλάνα που μεταφέρουν σωστικά συνεργεία μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του κατεστραμένου Κατμαντού.

Γαλλικές κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Handicap International και Action contre la Faim βρίσκονται επί ποδός.Εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων από την Κίνα , την Ινδία και τις ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στο Νεπάλ για να βοηθήσουν τους τοπικούς διασώστες.

Εβδομήντα Αμερικανοί διασώστες κατευθύνονται προς το Νεπάλ, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το Λονδίνο ανακοίνωσε τη διάθεση 5 εκατ. λιρών, ο Καναδάς 5 εκατομμυρίων δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική βοήθεια προορίζεται για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, πόσιμου νερού, φαρμακευτικού υλικού, σκηνών.

Η Ινδία έστειλε ήδη 13 στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και κουβέρτες.

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να περιθάλψει τους τραυματίες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργούν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν στηθεί σε πάρκινγκ. Τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Οι νεκροί ενδέχεται να αυξηθούν κι άλλο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι χιλιάδες πληγέντες που κουλουριάστηκαν σε σκηνές και αναζήτησαν τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα που τους προσφέρονται. 

Εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στον δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.

Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.

Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στο Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πρωτεύουσας.

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο και η μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί αβοήθητα.

18 νεκροί από χιονοστοιβάδα στα Ιμαλάια

Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι ορειβάτες παρέμειναν παγιδευμένοι μετά την τεράστια χιονοστιβάδα που διέλυσε τμήμα μιας κατασκήνωσης βάσης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων. 

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι. Η ίδια δόνηση προκάλεσε τον θάνατο 66 ανθρώπων στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ. 

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Κυριακή 26/4

Σύμφωνα με την αστυνομία του Νεπάλ, ο σεισμός των 7,9 βαθμών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 2.152 ανθρώπων και τον τραυματισμό 4.629 ανθρώπων στο Νεπάλ.

Στην Ινδία, οι αρχές κάνουν λόγο για 57 νεκρούς, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ. Στο Θιβέτ τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

«Έχουμε αναπτύξει όλες μας τις δυνάμεις και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαμ.

«Έχουμε στείλει ελικόπτερα στις πληγείσες περιοχές και πραγματοποιούμε έρευνες στα ερείπια των κτηρίων αναζητώντας τυχόν επιζώντες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα στο Έβερεστ είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιζώντων από τη χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός:

«Έτρεξα και ο όγκος του χιονιού, που έμοιαζε με ένα τεράστιο λευκό κτήριο 50 ορόφων, με καταπλάκωσε. Προσπάθησα να σηκωθώ και με παρέσυρε ξανά» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βιολόγος Τζορτζ Φούλσαμ από τη Σιγκαπούρη.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που κατήρτισε έναν κατάλογο των υπηκόων ξένων χωρών που βρίσκονταν στο Νεπάλ και στο όρος Έβερεστ όταν σημειώθηκε ο σεισμός και βασίζεται στα στοιχεία που έδωσαν ορισμένες κυβερνήσεις ξένων κρατών, δύο Έλληνες υπήκοοι είναι καλά στην υγεία τους.

10:50 π.μ.

Ισχυρός μετασεισμός 6,7 βαθμών έπληξε πριν από λίγη ώρα το Νεπάλ, ενώ τη χώρα προσπαθεί να συνέλθει από το φονικό πλήγμα των 7,8 Ρίχτερ που έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 2.000 νεκρούς στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Το επίκεντρο εντοπίζεται μόλις 65 χιλιόμετρα της πρωτεύουσας Καταμαντού, που ήδη μετρά περισσότερους από 700 νεκρούς και αναρίθμητα κατεστραμμένα κτήρια.
Η νέα δόνηση – η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μετά τον κύριο σεισμό – έχει ελαφρά διαφορετικό επίκεντρο, και εντοπίζεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά σε σχέση με το χθεσινό πλήγμα.
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται μόλις στα 15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους, εγείροντας φόβους για νέες καταστροφές.


10:00 π.μ.:

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Νεπάλ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων. Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Στο Νεπάλ η κυβέρνηση κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, τον χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προήλθε από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.

Embedded image permalink

Επιχείρηση διάσωσης στα Ιμαλάια

Στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον σεισμό, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 πτώματα.

Ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν στο σημείο νωρίς σήμερα το πρωί, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες.

«Όλοι οι βαριά τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα. Φροντίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Χρειαζόμαστε ύπνο», έγραψε στο Twitter ένας Ρουμάνος ορειβάτης, ο Άλεξ Γκάβαν. Ο Γκάβαν ήταν από τους πρώτους που ενημέρωσαν το Σάββατο για την καταστροφή, ενώ αργότερα, πάντα μέσω του Twitter, έκανε έκκληση για βοήθεια: «Πολλοί νεκροί. Πολλοί περισσότεροι τραυματίες. Θα πεθάνουν κι άλλοι αν δεν έρθουν ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν».

Είκοσι δύο ορειβάτες μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και από εκεί ελικόπτερο παρέλαβε τους 15 και τους μετέφερε στην Κατμαντού.

Ο Αμερικανός ορειβάτης Τζον Ράιτερ κατάφερε να επικοινωνήσει με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και επιβεβαίωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, πολλοί εξ αυτών στο κεφάλι.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Google. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι ο Φρέντινμπεργκ, που είχε πάει για ορειβασία στο Έβερεστ με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, σκοτώθηκε από τη χιονοστιβάδα.

«Προσευχόμαστε για όσους έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη χώρα αυτή», ανακοίνωσε από την πλευρά της η Jagged Globe, η ταξιδιωτική εταιρεία που είχε οργανώσει την ορειβατική αποστολή.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Στους καταυλισμούς 1 και 2 του Έβερεστ έχουν αποκλειστεί περίπου 100 ορειβάτες και οδηγοί που αδυνατούν να επιστρέψουν σε χαμηλότερο υψόμετρο καθώς έχει κλείσει η διάβαση του Κούμπου.

Σε άλλο μήνυμά του στο Twitter ο Γκάβαν ανέφερε ότι ο ορειβάτης Γουίλι Μπενέγκας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στον καταυλισμό 1 για να παραδώσει σχοινιά, αξίνες και άλλα σύνεργα στους παγιδευμένους ορειβάτες.

«Βασική προτεραιότητά μας είναι να τους φέρουμε στον καταυλισμό βάσης. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να περάσουν από το Κούμπου ή αν θα χρειαστεί να τους παραλάβουμε από εκεί με ελικόπτερα» ανέφερε ο Στιβ Μόφατ, ένας οδηγός και συντονιστής ορειβατικών αποστολών της εταιρείας Adventure Consultants της Νέας Ζηλανδίας.

Στην οροσειρά Αναπούρνα, όπου πέρσι είχαν σκοτωθεί πολλοί Νεπαλέζοι σέρπα στο χειρότερο ορειβατικό δυστύχημα που είχε σημειωθεί μέχρι τότε στη χώρα, πολλοί ορειβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι αλλά είναι καλά στην υγεία τους.

Διεθνής στήριξη στο Νεπάλ

Η διεθνής βοήθεια για το Νεπάλ οργανώνεται με ταχείς ρυθμούς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ως προς την εκτίμηση των αναγκών και την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι διαθέτει ήδη μία ομάδα στο Νεπάλ η οποία έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους, ενώ ενισχύσεις ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το Παρίσι. Ωστόσο η πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και των κατολισθήσεων, ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.

Εθελοντές και το προσωπικό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού συμμετέχουν στις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες. Η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τις ιατρικές μονάδες της πρωτεύουσας του Νεπάλ, όμως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και για τον λογο αυτόν θα ζητήσει βοήθεια από τα γραφεία της Κουάλα Λουμπούρ και του Ντουμπάι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ετοιμάζεται για τη μεταφορά πόσιμου νερού και ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης, ενώ η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Action contre la Faim έχει στείλει επί τόπου ομάδες για την αποτίμηση των αναγκών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σε πρώτο στάδιο την αποστολή μίας ομάδας αρωγής και αποδέσμευσαν ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής USAID.

Η Νορβηγία δεσμεύθηκε για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου για την παροχή βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρει βοήθεια. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάβ.

Photo published for Images Of Utter Devastation Emerge From The Nepal Earthquake

Σάββατο 25/4

Τουλάχιστον 630 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κοιλάδα του Κατμαντού, ενώ περισσότεροι από 300 είναι οι νεκροί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού. Στο Έβερεστ, «μία χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε στο όρος Πουμόρι καταπλάκωσε τον καταυλισμό βάσης και ένα τμήμα του έχει θαφτεί κάτω από το χιόνι» γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ.

Nepal earthquake map

Το σημείο όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού

Από τη χιονοστιβάδα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι «περιλαμβανομένων ξένων ορειβατών» ενώ στον καταυλισμό βρίσκονταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην Ινδία τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στο Θιβέτ δύο είναι οι νεκροί, στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν.

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι του Κατμαντού βγήκαν στους δρόμους τη στιγμή του σεισμού που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, ενώ κτήρια ισοπεδώθηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης.

Δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές και στο διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού που παραμένει κλειστό «για λόγους ασφαλείας».

Από τη σεισμική δόνηση κατέρρευσε ο ιστορικός πύργος Νταράρα, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Η εικόνα του γκρεμισμένου πύργου Νταράρα, μνημείου του 19ου αιώνα, έγινε το σύμβολο της καταστροφής του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα.

Το απόγευμα, κάτοικοι και αστυνομικοί έσκαβαν με τα χέρια στα ερείπια του πύργου για να ανασύρουν παγιδευμένους ανθρώπους. Μία ομάδα διασωστών αναπτύχθηκε αργότερα στα ερείπια του πύργου, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι.

 

Kathmandu's landmark Dharahara tower before and after the earthquake

Το μνημείο της Νταραχάρα πριν και μετά τον σεισμό.

People free a man from the rubble of a destroyed building after an earthquake hit Nepal, in Kathmandu, Nepal, 25 April 2015

Τα πλάνα των τηλεοπτικών συνεργείων δείχνουν ανθρώπους να σκάβουν με γυμνά χέρια στα ερείπια σε περιοχές του Κατμαντού σε απεγνωσμένη αναζήτηση επιζώντων.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων φέρεται να είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού.

Πολλοί ξένοι επισκέπτες και ντόπιοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένο τον θεό Σίβα.

Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

ενημέρωση (8.00 μ.μ.):

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το Νεπάλ, καθώς ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και είναι πλέον σίγουρο πως ο αριθμός των θυμάτων θα υπερβεί τα 1.000.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, το Πακιστάν ανακοίνωσαν πως θα στείλουν βοήθεια άμεσα για την αντιμετώπιση των πρώτων συνεπειών.

6.00 μ.μ.:

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία λίγο μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδας κάνει λόγο για 876 νεκρούς σε ολόκληρη την χώρα.  Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ινδία και την Κίνα.

Βίντεο από το Κατμαντού

Από τη σεισμική δόνηση κατέρρευσε ο ιστορικός πύργος Νταράρα, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Embedded image permalink

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι του Κατμαντού βγήκαν στους δρόμους τη στιγμή του σεισμού που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, ενώ κτήρια ισοπεδώθηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης.

Δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές και στο διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού που παραμένει κλειστό «για λόγους ασφαλείας».

 «Γύρω μου, οι τοίχοι των σπιτιών κατέρρεαν στο δρόμο. Όλες οι οικογένειες βρίσκονται έξω στις αυλές, ο ένας δίπλα στον άλλο, το έργο των συνεργείων διάσωσης συνεχίζεται» μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κατμαντού.

Πλάνα του AP από τις συνέπειες του σεισμού.

Στο όρος Έβερεστ, «μία χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε στο όρος Πουμόρι καταπλάκωσε τον καταυλισμό βάσης και ένα τμήμα του έχει θαφτεί κάτω από το χιόνι» γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ.

Από τη χιονοστιβάδα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι «περιλαμβανομένων ξένων ορειβατών» ενώ στον καταυλισμό βρίσκονταν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, προσέθεσε ο ίδιος.

Στην Ινδία τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στο Θιβέτ δύο είναι οι νεκροί, στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον 1 άνθρωπος έχασε την ζωή του ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν.

3.00 μ.μ.

Embedded image permalink

Στους 758 ανέρχονται οι νεκροί του σεισμού 7,9 Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Κτήρια κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα Κατμαντού, ενώ χιονοστιβάδες προκλήθηκαν στην περιοχή του όρους Έβερεστ προκαλώντας τον θάνατο οχτώ ανθρώπων

-----------------------

Το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών και ότι προερχόταν από εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων, ωστόσο στη συνέχεια αναθεώρησε την εκτίμηση αυτή, ανεβάζοντας το μέγεθος του σεισμού στους 7,9 βαθμούς και διευκρινίζοντας ότι το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας έχουν μεταφερθεί πολλοί άνθρωποι που φέρουν κατάγματα σε χέρια και πόδια. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των τραυματιών παραμένει αδιευκρίνιστος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων, η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί και άλλες πόλεις της βόρειας Ινδίας.

Ένα κορίτσι 15 ετών έχασε τη ζωή του στην Ινδία, στα σύνορα με το Νεπάλ, όταν κατέρρευσε τοίχος μετά τον σεισμό, ενώ ένα παιδί σκοτώθηκε από άγαλμα που έπεσε σε πάρκο έξω από το Κατμαντού μεταδίδει το Reuters. Ακόμα ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια πύργου του 19ου αιώνα.

Ο Πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, ήταν ένα ιστορικό ορόσημο και από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι απ' όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στον πύργο την ώρα του σεισμού, τα μέσα ενημέρωσης του Νεπάλ ωστόσο κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 παγιδευμένους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκτός από τον νεκρό που ανασύρθηκε ήδη, έχει εντοπιστεί άλλο ένα πτώμα σε μικρή απόσταση.

Embedded image permalink

People wait at a school after a 7.7 magnitude earthquake struck, in Kathmandu, Nepal, April 25, 2015. (Reuters)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)