to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 28.04.2015

Πολιτική

Στόχος ο έντιμος συμβιβασμός εντός της λαϊκής εντολής - Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία και ο συντονισμός των κυβερνητικών κινήσεων, με φόντο τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ολοκληρώθηκε και το απόγευμα της Τρίτης η κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση από τον Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσει το απόγευμα της Πέμπτης υπουργικό συμβούλιο όπου και θα εξειδικευτούν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η  κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και επανέλαβε ότι στόχος παραμένει ο έντιμος συμβιβασμός εντός της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί πιθανότατα την Πέμπτη καθώς ο πρωθυπουργός αναχωρεί αυτή την ώρα για την Κύπρο όπου θα παραστεί στην τριμερή συνάντηση των ηγετών Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου.

Να προστεθεί ότι κατά τις 8 το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να υπάρξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, με θέμα την εξειδίκευση των κυβερνητικών προτάσεων. 

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις συζητήθηκαν και το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση της νέας πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς (Βαρουφάκης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Παππάς, Τσακαλώτος, Κορωνάκης, Μαντάς, Σαγιάς).

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» και αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κ.λπ.

Απεμπλοκή χωρίς μέτρα λιτότητας

Oι 7 μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση


 

Αλ. Τσίπρας: Θα φτάσουμε σε συμφωνία

Τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα φτάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς, τονίζοντας πως «δεν είναι δημοσιονομικό αλλά εθνικό θέμα το εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους», εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν, προσδιόρισε ο κ. Τσίπρας, στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει και η ιδέα για φόρο ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά, οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Σημείωσε ότι οι δανειστές επανέφεραν στο τραπέζι το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε και τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η τρόικα εσωτερικού θέτει ζητήματα που δεν βάζουν οι δανειστές» (δείτε τη συνέντευξη και το σχετικό ρεπορτάζ)

 

Γ. Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση επιδιώκει έντιμη συμφωνία

 

«Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει αυτή η συμφωνία με μια σειρά από ζητήματα που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σημαντικά», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας την Τρίτη το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε κοντά σε μια τέτοια συμφωνία με χαρακτηριστικά αξιοπρέπειας που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και ο ΦΠΑ μετατίθενται για τη συνολική συμφωνία που καλείται να συνάψει η κυβέρνηση με τους δανειστές τον Ιούνιο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης απάντησε μέσα στη Βουλή στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του Ευ. Βενιζέλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «παρένθεση δεν θα γίνει η κυβέρνηση». «Ακόμη παλεύετε μαζί με τους άλλους πυλώνες της διαπλοκής για να γίνει παρένθεση», είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε εκφράζοντας ολόπλευρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη: «Έχετε καταλάβει ότι ο λαός θα στηρίξει. Γι’ αυτό προσπαθείτε να υποσκάψετε πρόσωπα. Δείτε κάθε εβδομάδα ποια πρόσωπα επιλέγονται από το μακρύ σας χέρι και από το κοινό γραφείο Τύπου».

Τ. Κορωνάκης: Σταθερά στις κόκκινες γραμμές που έθεσε ο ελληνικός λαός

 

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, μιλώντας την Τρίτη σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πήρε εντολή για λύση "εντός ευρώ, χωρίς λιτότητα" και αν βρεθεί εκτός αυτής της εντολής, ίσως χρειαστεί να προσφύγει στο λαό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πρωθυπουργού ότι δε χρειάζονται εκλογές. Πρόσθεσε ωστόσο πως η εκτίμηση είναι ότι δε θα χρειαστεί, γιατί θα υπάρξει άμεσα συμφωνία που δε θα ξεφεύγει από τους όρους της εντολής που έχει πάρει η κυβέρνηση. 

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "υπάρχουν δύο ζητήματα κομβικά, κεντρικής σημασίας για τη δημοκρατία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα [...] Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με ένα πρόγραμμα", η οποία δέχεται τους δημοσιονομικούς κανόνες που θέτουν οι εταίροι, αλλά το περιεχόμενο της πολιτικής που θα εφαρμοστεί για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να είναι "αυτό που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός". "Αν αυτό αμφισβητείται, μπαίνει ένα κομβικό ζήτημα δημοκρατίας για την Ευρώπη. Μπορούν οι λαοί να αποφασίζουν από εδώ και πέρα ή όχι;". 

"Το δεύτερο θέμα είναι ένα ζήτημα εσωτερικής δημοκρατίας", πρόσθεσε ο Τ. Κορωνάκης και εξήγησε ότι "θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι που ο πρωθυπουργός είπε ότι αν βγει εκτός της εντολής, θα προσφύγει στο λαό".   (διαβάστε αναλυτικά - σχετικό βίντεο)

Διαβάστε ακόμα:

Νίκος Παππάς στη Βουλή: Η ΝΔ περιμένει τη χώρα να πέσει στα βράχια για να δικαιωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης (video)

Γ. Βαρουφάκης: Υπάρχει διαφορά πολιτικής με τους εταίρους - Δεν είναι θέμα αστοχίας (βίντεο)

Π. Σκουρλέτης: Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις
 
 
 
Ν/σ για εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελβετία ετοιμάζει η κυβέρνηση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)