to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:41 | 27.04.2015

Διεθνή

ΝΑΤΟ: Πρώτα βομβαρδίζουν μετά συμβουλεύουν

Ακούστηκε μέσα από το στόμα του γενικού γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι το δράμα των μεταναστών στη Μεσόγειο απαιτεί μια «συνολική λύση», στην οποία το ίδιο συμβάλλει βοηθώντας στη σταθεροποίηση των χωρών της περιοχής.


Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ από τη Λισαβόνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ανέφερε για την τραγωδία στην Μεσόγειο ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Πρόκειται για μια τεράστια διεθνή πρόκληση που απαιτεί μια συνολική απάντηση. «Αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ για να σταθεροποιήσει το Αφγανιστάν αποτελεί μέρος μιας διευρυμένης απάντησης στο πρόβλημα των προσφύγων στη Μεσόγειο» πρόσθεσε, παραπέμποντας επίσης στη στρατιωτική συνεργασία των χωρών της Συμμαχίας με την Ιορδανία και το Ιράκ.

Παράλληλα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Ρούι Μασέτε υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι επίσης να συνεργαστούμε με τη Λιβύη, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας» στη χώρα.

Χαιρετίζοντας τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εντείνει την παρουσία της στη Μεσόγειο για να βοηθήσει όσους βρίσκονται σε κίνδυνο και να καταπολεμήσει τη διακίνηση ανθρώπων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «η ΕΕ εργάζεται στο επίπεδο του ελέγχου των συνόρων και της μεταναστευτικής πολιτικής» και ότι  «Το ΝΑΤΟ βοηθά στη σταθεροποίηση των χωρών της περιοχής». «Το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά τη Βόρειο Αφρική, αφού γνωρίζουμε ότι οι μετανάστες προέρχονται ακόμη και από μακρινές περιοχές της Ασίας, από το Αφγανιστάν ή τη Μέση Ανατολή» πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις αυτές έγιναν οκτώ ημέρες μετά τη χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί στη Μεσόγειο, όταν ένα αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν περίπου 750 άνθρωποι ανατράπηκε και βυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 μετανάστες ενώ άλλοι 700 αγνοούνται ακόμη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)