to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Σαν σήμερα στις 24 Απριλίου του 1915 οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες Αρμένιους διανοούμενους στην Κωνσταντινούπολη, τους περισσότερους εκ των οποίων εκτέλεσαν στη συνέχεια εγκαινιάζοντας μια δολοφονική εκστρατεία κατά ενός ολόκληρου λαού, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων.


Στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τις τελετές στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών με την Τουρκία να εξακολουθεί να αρνείται τον όρο γενοκτονία για τη σφαγή που συντελέστηκε πριν από 100 χρόνια και τον πρωθυπουργό της Αχμέτ Νταβούτογλου να δηλώνει ότι «συμμερίζεται τον πόνο των Αρμενίων» αλλά να επιμένει ότι οι σκοτωμοί και οι ακρότητες που συνέβησαν τότε δεν αποτελούσαν μια συστηματική προσπάθεια καταστροφής του χριστιανικού αρμενικού λαού.

Ο ίδιος παρευρέθηκε σε ανάλογη τελετή μνήμης στην Τουρκία όμως το κύριο μέλημά του σήμερα ήταν η έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μάχη της Καλλίπολης.

Η μάχη της Καλλίπολης ξεκίνησε όμως στις 25 και όχι στις 24 Απριλίου και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν κατηγόρησε την Άγκυρα για απόπειρα «αποπροσανατολισμού της διεθνούς προσοχής» από τις εκδηλώσεις στο Ερεβάν για τη γενοκτονία.

Μετά την κατάθεση στεφάνων ο Σαργκσιάν απευθύνθηκε στους υψηλούς παρισταμένους, ανάμεσά τους ο Ρώσος και ο Γάλλος πρόεδρος, λέγοντας: «Είμαι ευγνώμων για την παρουσία σας που υποδηλώνει τη δέσμευσή σας απέναντι στις ανθρώπινες αξίες τονίζοντας ότι τίποτε δεν έχει ξεχαστεί και ότι 100 χρόνια μετά εξακολουθούμε να θυμόμαστε».

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι «δεν μπορεί τίποτα να δικαιολογήσει τη μαζική δολοφονία ενός λαού. Σήμερα θρηνούμε μαζί με τον αρμενικό λαό».

Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων έγιναν στο Λίβανο, όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα της διασποράς, στην Ιερουσαλήμ και στην Τεχεράνη όπου πραγματοποιήθηκε και πορεία διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία.

Αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Γερμανία

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα στο οποίο χαρακτηρίζει γενοκτονία τη μαζική δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους πριν από έναν αιώνα, διακινδυνεύοντας μία διπλωματική ρήξη με την Άγκυρα.

Το ψήφισμα αποτελεί σημαντική αλλαγή στη μέχρι πρότινος στάση του Βερολίνου, η οποία υπαγορευόταν και από το γεγονός ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτή ζει μεγάλο μέρος της τουρκικής διασποράς.

Ο όρος γενοκτονία διαθέτει επίσης μία ιδιαίτερη απήχηση στη Γερμανία, που προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ευθύνη της για τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα.

Προσεκτική διατύπωση από το Λευκό Οίκο

Μίλησε «για μία από τις χειρότερες βιαιοπραγίες του 20ου αιώνα» αλλά τη λέξη γενοκτονία δεν την ανέφερε ούτε μία φορά σήμερα στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ίδιος όταν ήταν γερουσιαστής το 2008 ζητούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων με αποτέλεσμα η σημερινή προσεκτική διατύπωση να ξεσηκώσει τη μήνη των Αμερικανών αρμενικής καταγωγής με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας τους να δηλώνει ότι «οι ασκήσεις του προέδρου Ομπάμα στη γλωσσική γυμναστική δεν ταιριάζουν με τις προδιαγραφές που έχει θέσει τόσο ο ίδιος για τον εαυτό του όσο κι με αυτές που απαιτούνται για έναν σύγχρονο παγκόσμιο ηγέτη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)