to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 23.04.2015

Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ: Επιτάχυνση των διαδικασιών ζήτησε ο πρωθυπουργός

Στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου - Επιτάχυνση διαδικασιών για πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου, ζήτησε ο Α. Τσίπρας - Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Φρ. Ολάντ


Εδώ φωτογραφίες από τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα

Συνεχής ενημέρωση από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ: 

00:50 Αλ. Τσίπρας: Αισιόδοξος για συμφωνία, «έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος» (βίντεο)

22:50 Μέρκελ: Ό,τι χρειαστεί για να μην μείνει η Αθήνα από ρευστό

Σε λογική «ουδέν σχόλιο» κινήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση η οποία συμφωνήσαμε να μείνει εμπιστευτική», αρκέστηκε να δηλώσει. 

Ερωτηθείσα για τον κίνδυνο να μείνει η χώρα από μετρητά αρκέστηκε να πει ότι «όλα θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να μείνει η Ελλάδα από χρήματα»,

17:20 Σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελα Μέρκελ. Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

16:40 Ολοκληρώθηκε μετά από 55 περίπου λεπτά η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ

15:50 Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

14:40 Ο Αλ. Τσίπρα με τον Ντ. Τουσκ

15:30 Αλέξης Τσίπρας: «Ανθρωπιστική πολιτική για τη μετανάστευση» (βίντεο)

(φωτογραφίες από συζητήσεις με δημοσιογράφους  κατά την πτήση του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας προς τις Βρυξέλλες)

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιχείρησαν στο προοίμιο της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ να διατηρήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, επισημαίνοντας ότι μία συνομιλία σε επίπεδο ηγετών δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική πλευρά. Όπως εκτιμά ο Μπερντ Ρίγκερτ, ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες, ο χρόνος της διμερούς συνάντησης μόλις που επαρκεί «για λίγες αβρότητες και γενικές πολιτικές τοποθετήσεις» (πηγή: DW).

Το στίγμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, έδωσε το βράδυ της Τετάρτης, μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group -κατά το οποίο διαπιστώθηκε ότι η διαπραγμάτευση έχει εισέλθει σε καλό δρόμο, αλλά η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη- ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, λέγοντας: «Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε. Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι».

Όπως επισήμανε σε πρόσφατη δήλωσή του στο Reuters ο Αλ. Τσίπρας, τα σημεία διαφωνίας Ελλάδας-δανειστών εντοπίζονται στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου», τόνισε την ίδια δήλωση ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένει σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.»

Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχει καταβληθεί δόση προς την Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2014 την ώρα που η χώρα συνεχίζει να αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων στο ακέραιο.

Άμεση δράση για να σταματήσει η συνεχιζόμενη τραγωδία

 

Χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε μακρά σύσκεψη, με αντικείμενο το μείζον θέμα του μεταναστευτικού και με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Ν. Βούτση, Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου, Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση, αν. ΥΠΕΞ Ν. Χουντή και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Ο Aλ. Τσίπρας, με αφορμή την τελευταία τραγωδία, με εκατοντάδες νεκρούς, στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, είχε απευθύνει επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου, το οποίο προτείνει να περιλαμβάνει:

* Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

* Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται ένα κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητές τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας.

* Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)