to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Λάνθιμος πάει για Χρυσό Φοίνικα

Το «The Lobster» (Ο Αστακός), η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, γυρίστηκε στην Ιρλανδία, είναι διεθνής συμπαραγωγή (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία), μιλά την αγγλική γλώσσα και έχει ένα εντυπωσιακό καστ: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Τζον Σι Ράιλι, Λεά Σεϊντού, Μπεν Γουίσο, Ολίβια Κόλμαν, αλλά και οι δικές μας Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια


Από τις Κάνες ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα του ο Γιώργος Λάνθιμος, το 2009, τότε που ο άγνωστος «Κυνόδοντας» κέρδισε το βραβείο του σημαντικού παράλληλου προγράμματος «Un Certain Regard», για να γίνει σταδιακά μία από τις πιο συζητημένες και αναγνωρισμένες ταινίες του νέου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, να φτάσει και στην πεντάδα του Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

«Carol», του Τοντ Χέινς με την Κέιτ Μπλάνσετ | 

Εξι χρόνια μετά ο Ελληνας σκηνοθέτης, που ζει πια και εργάζεται στην Αγγλία, επιστρέφει στην Κρουαζέτ. Αυτή τη φορά, όμως, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Φεστιβάλ των Κανών (13-24 Μαΐου) διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα με μια ταινία που είναι ήδη διάσημη. Ο Λάνθιμος δημιουργεί πια ειδήσεις. Το «The Lobster» (Ο Αστακός), η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, γυρίστηκε στην Ιρλανδία, είναι διεθνής συμπαραγωγή (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία), μιλά την αγγλική γλώσσα και έχει ένα εντυπωσιακό καστ: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Τζον Σι Ράιλι, Λεά Σεϊντού, Μπεν Γουίσο, Ολίβια Κόλμαν, αλλά και οι δικές μας Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια. Στο δημιουργικό τιμ της ταινίας είναι ακόμα δύο Ελληνες, ο διευθυντής φωτογραφίας Θύμιος Μπακατάκης και ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης. Η ελληνική πλευρά της παραγωγής είναι, φυσικά, η Faliro House Productions του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, ενώ συμμετοχή έχει και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η ταινία έχει ήδη εξασφαλίσει διανομή στο εξωτερικό, στην Ελλάδα θα βγει από τη Feelgood.

Ο Γιώργος Λάνθιμος, για ακόμα μια φορά σε συνεργασία με τον Ευθύμη Φιλίππου, έγραψε μια ιστορία στο γνωστό, μη ρεαλιστικό ύφος του. Δεν είναι τυχαίο που ο γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Κανών Τιερί Φρεμό, ανακοινώνοντας χθες τις επιλογές του για το διαγωνιστικό τμήμα (17 ταινίες, που δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 20), στάθηκε στο «Τhe Lobster» λέγοντας ότι είναι μία από τις ταινίες «που αγαπάμε κι ας μην τις καταλαβαίνουμε εντελώς».

Σε ένα κοντινό μέλλον οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι -σε διάστημα 45 ημερών- να βρουν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ενας άντρας μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος, όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες τους.

«Μάκβεθ», του Τζάστιν Κούρτζελ με τους Μάικλ Φασμπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ | 

Η ταινία του Λάνθιμου έχει σπουδαία παρέα στο διαγωνιστικό τμήμα. Αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε όνειρα για ένα βραβείο, ακόμα και το πιο μεγάλο. Αλλωστε την τελευταία φορά που ελληνική ταινία συμμετείχε στις Κάνες, πήρε και τον Χρυσό Φοίνικα -1998, «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το πρόγραμμα έχει τα πάντα. Ταινίες φορτωμένες σταρ, αλλά και σεβαστούς δημιουργούς. Ο Ταϊβανέζος Χου Χσιάο Χσεν επιστρέφει με το «The Assassin», μια επική ταινία πολεμικών τεχνών. Ο Αμερικανός Τοντ Χέινς μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα «Carol» της Πατρίτσια Χάισμιθ, για τον έρωτα δύο γυναικών (Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνι Μάρα) στη Νέα Υόρκη του 1950. Ο Νάνι Μορέτι υπογράφει την πικρή κωμωδία «My Mother» για μια σκηνοθέτρια σε κρίση. Ο Γκας Βαν Σαντ στο «Τhe Sea of Trees» βάζει τους ήρωές του, έναν Αμερικανό κι έναν Γιαπωνέζο (Μάθιου ΜακΚόναχι, Κεν Γουατανάμπε), να συναντιούνται στο «Δάσος της Αυτοκτονίας», όπου έχουν πάει να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Ο Παόλο Σορεντίνο, μετά την παγκόσμια επιτυχία του «La Grande Bellezza», κάνει την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του («Youth»), με τον Μάικλ Κέιν στο ρόλο ενός ηλικιωμένου και αποσυρμένου μαέστρου, που προσκαλείται ξαφνικά να παίξει μπροστά στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Καναδός Ντενί Βιλνέβ μπαίνει για πρώτη φορά στο διαγωνιστικό των Κανών με το «Sicario», ένα δράμα που εκτυλίσσεται στο Μεξικό, στον κόσμο των εμπόρων ναρκωτικών, με πρωταγωνιστές τούς Μπενίσιο ντελ Τόρο, Τζος Μπρολίν και Εμιλι Μπλαντ. Ο Αυστραλός Τζάστιν Κούρτζελ πηγαίνει στις Κάνες με μια αγγλική παραγωγή, τον πολυαναμενόμενο «Μάκβεθ» με το ζευγάρι Μάικλ Φασμπέντερ-Μαριόν Κοτιγιάρ. Νέος, ανερχόμενος σαν τον Λάνθιμο, είναι και ο Νορβηγός Γιόακιμ Τρίερ με το «Louder than Bombs» και την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Ο μόνος πρωτοεμφανιζόμενος του διαγωνιστικού είναι ο προστατευόμενος του Μπέλα Ταρ, Ούγγρος Λάζλο Νέμες, με το «Son of Saul», την ιστορία ενός έγκλειστου στο Αουσβιτς. Και οι τέσσερις Γάλλοι (εκτός από την Εμανουέλ Ντερκό, που θα ανοίξει το φεστιβάλ) είναι ο Ζακ Οντιάρ, η Βαλερί Ντονζελί, η Μαϊγουέν και ο Στεφάν Μπριζέ.

Εκτός συναγωνισμού ανάμεσα σε άλλες ταινίες θα προβληθεί και η νέα του Γούντι Αλεν «Irrational Man» με τον Γιόακιν Φίνιξ και την Εμα Στόουν, αλλά και το πολυαναμενόμενο «Mad Max: Fury Road» με τον Τομ Χάρντι να αναλαμβάνει τον ρόλο που έκανε διάσημο τον Μελ Γκίμπσον, που τελικά δεν άνοιξε το φεστιβάλ, όπως πολλοί περίμεναν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)