to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 17.04.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Έγινε … έθιμο στη Ρόδο να μην πληρώνονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι»

Ούτε μία, ούτε δυο… Φθάνουν τις 22 οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν αφήσει απλήρωτο το προσωπικό τους, τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Θανάσης Σταμούλης, μιλώντας στο «Κόκκινο 96,9» και στη Δέσποινα Διαμαντή.


Ο κ. Σταμούλης ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαζομένων έχει φθάσει στα επίπεδα – ρεκόρ των 1.500 ατόμων, για την προηγούμενη τουριστική περίοδο και εξήγησε:  

«Ανοίγουν για τη νέα τουριστική περίοδο και ακόμα δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους για την προηγούμενη. Αυτοί έχουν πάρει προκαταβολές για το 2015 και το 2016 και δεν έχουν πληρώσει για το 2014. Η δικαιολογία που προβάλλεται από πλευράς εργοδοσίας είναι η κρίση. Ωστόσο με τέτοιο αριθμό τουριστών στο νησί δεν μπορούν να επικαλούνται την κρίση».

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και σε άλλες εργασιακές «πληγές» του κλάδου, όπως οι «ενοικιαζόμενοι» μαθητές και τα λεγόμενα «δουλεμπορικά» γραφεία, μέσω των οποίων τα ξενοδοχεία προμηθεύονται φτηνό δυναμικό. Τόνισε ότι το μέτρο της επαναπρόσληψης το καταστρατηγούν ακόμη και  μέλη του του Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους αλλοδαπούς ‘ενοικιαζόμενους’  μαθητές στα ξενοδοχεία, παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα από το ΙΚΑ σε επιχειρήσεις, γιατί απασχολούσαν πάνω από το 17% που ορίζεται από το νόμο. Συγκεκριμένα σε ξενοδοχειακή μονάδα στην οποία έγινε έλεγχος το 2011, επιβλήθηκε πρόστιμο 250.000 ευρώ. Ωστόσο οι ξενοδόχοι αυτή τη στιγμή στο νησί μας, μέσω ‘δουλεμπορικών’ γραφείων γεμίζουν από δήθεν μαθητές, ακόμα και με πλαστά δικαιολογητικά, από ανύπαρκτες σχολές. Τα γραφεία αυτά στη Ρόδο έχουν αυξηθεί λειτουργώντας τελείως παράνομα».

Ο κ. Σταμούλης δήλωσε  διατεθειμένος να θέσει και πάλι το ζήτημα, όχι μόνο  στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, αλλά και στην εισαγγελέα Ρόδου.  για να πράξουν τα δέοντα. 

Για όλα αυτά, προειδοποίησε ότι το Σωματείο θα αντιδράσει με δυναμικές κινητοποιήσεις. Δήλωσε αποφασισμένος να πιέσει με οποιοδήποτε τρόπο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ακόμα και αν – όπως είπε- χρειαστεί να εμποδιστεί η λειτουργία των συγκεκριμένων, «ένοχων» ξενοδοχείων για τη νέα τουριστική περίοδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)