to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 17.04.2015

Πολιτική

Συνάντηση Φ. Κούβελα - Ν. Παππά: Η Δημόσια Τηλεόραση να αποτελέσει παράδειγμα εφαρμογής πολιτικών ισότητας, άρσης των έμφυλων διακρίσεων και υπέρβασης του σεξισμού

Η Δημόσια Τηλεόραση να αποτελέσει παράδειγμα εφαρμογής πολιτικών ισότητας, άρσης των έμφυλων διακρίσεων και υπέρβασης του σεξισμού, αποκτώντας έτσι ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ΜΜΕ.


Την Πέμπτη 16 Απριλίου η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινή Κούβελα συναντήθηκε με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά και το αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν ο καθοριστικός ρόλος που παίζουν τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση της έμφυλης ατομικής και συλλογικής συνείδησης.

Στη συνάντηση, η κ. Κούβελα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για Μέσα που αναπαράγουν τις έμφυλες σχέσεις εξουσίας και ιεραρχίας, βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους σε ανδρικά χέρια και πολύ συχνά διαμορφώνουν εικόνες γυναικών που συνδέονται με αναχρονιστικά πρότυπα, «κατασκευασμένη» θηλυκότητα, προσβολή/στρέβλωση της γυναικείας σεξουαλικότητας κλπ. ενώ βρίθουν από σεξισμό όχι μόνο στην προς τα έξω έκφρασή τους, αλλά και στο εσωτερικό τους, καθώς οι εργαζόμενες σε αυτά υφίστανται διακρίσεις και υποτίμηση όχι μόνον ως εργαζόμενες, αλλά και σαν γυναίκες.

Για την ΓΓΙΦ αποτελεί άμεση προτεραιότητα η με πολλαπλούς τρόπους ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης στα θέματα ισότητας και άρσης των έμφυλων διακρίσεων. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου που θα ψηφισθεί σε λίγες ημέρες, η Γενική Γραμματέας, τονίζοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να λάβει μέριμνα για την εφαρμογή της έμφυλης ισότητας στα ΜΜΕ, πρότεινε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας για την επανεξέταση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης και Επικοινωνίας (2007), εναρμόνιση με την Οδηγία 2007/65/ΕΚ αναφορικά με την άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων με στόχο τη συμπερίληψη ειδικής διάταξης σχετικά με την ισότητα των φύλων, ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα των δημόσιων ΜΜΕ, δημιουργία Επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της ισότητας των φύλων κ.α..

H κ. Κούβελα πρότεινε τα παραπάνω μέτρα να έχουν άμεση εφαρμογή στην δημόσια τηλεόραση, την ΕΡΤ, η οποία σύντομα θα επαναλειτουργήσει με το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί εντός των επόμενων ημερών, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα εφαρμογής πολιτικών ισότητας, άρσης των έμφυλων διακρίσεων και υπέρβασης του σεξισμού, αποκτώντας έτσι ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ΜΜΕ.

Ο Υπουργός συμφώνησε με τις προαναφερθείσες προτάσεις και αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ώστε να εφαρμοσθούν άμεσα οι ανωτέρω πολιτικές.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)