to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:16 | 16.04.2015

Διεθνή

Ανησυχία του γ.γ. του ΝΑΤΟ για την αύξηση βίας στην ανατολική Ουκρανία

Την ανησυχία του για την αύξηση της βίας και τις μετακινήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισημαίνοντας πως τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρηνευτική συνθήκη του Μινσκ.


Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως τουλάχιστον οχτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν στις ανατολικές περιοχές της χώρας αυτή την εβδομάδα, παρά την προ 2μηνών κατάπαυση του πυρός.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και ρωσόφωνοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για εντατικοποίηση των επιθέσεων και για συγκέντρωση όπλων στην πρώτη γραμμή.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την αυξανόμενη βία στην ανατολική Ουκρανία και έχουμε δει πολλές παραβιάσεις της εκεχειρίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Ισλανδία.

«Έχουμε παρατηρήσει μεταφορά βαρύ εξοπλισμού και γι' αυτό είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι επειδή αυτό υπονομεύει την κατάπαυση πυρός και όλη την συμφωνία του Μινσκ», είπε και προέτρεψε και τις δύο πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

«Καλώ επίσης την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και να διασφαλίσουν ότι χρησιμοποιούν όλη τους την επιρροή στους αυτονομιστές για να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να αποσύρουν τον οπλισμό από την πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Ουκρανία, αρνούμενος τις κατηγορίες της Ουκρανίας και των δυτικών χωρών ότι η Μόσχα στέλνει στρατεύματα και υποστήριξη στους φιλορώσους αντάρτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)