to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:32 | 14.04.2015

Οικονομία

Ρέγκλινγκ: "H ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι υποσχέθηκε"

Η Αθήνα έχει τιμήσει τις υποσχέσεις για πληρωμή των πιστωτών αλλά τα χρήματα τελειώνουν και χρειάζεται βοήθεια, προειδοποιεί o επικεφαλής του EFSF


Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του EFSF μίλησε στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias όπου διευκρίνισε πως οι θεσμοί ακόμη περιμένουν μία εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά.

«Υπάρχουν συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ – τους οποίους τώρα αποκαλούμε θεσμούς. Ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια πρόοδος επειδή τα μαξιλάρια ρευστότητας στην Ελλάδα είναι σαφές ότι γίνονται πολύ, πολύ μικρά. Προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ότι υποσχέθηκε να κάνει. Πλήρωσαν όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του EFSF και άλλους. Αυτό είναι θετικό. Ήταν μία από τις δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί» δήλωσε συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σε ότι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων ο επικεφαλής του EFSF δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για κάποια ακόμη στήριξη προς την Ελλάδα για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα χρέη της. Προς το παρόν, η πρόσβαση στην αγορά δεν είναι διαθέσιμη και, προτού εξεταστεί περαιτέρω στήριξη, αυτό που θέλουν να δουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι μία εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων. Μία λίστα που θα είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να εγγυάται ότι μετά από λίγο καιρό η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε μία βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Προς το παρόν δεν το έχουμε δε αυτό»

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σχετικά νέα. Βρίσκεται μόλις 70 με 80 ημέρες στην εξουσία. Αρκετά συχνά δίνουμε στις νέες κυβερνήσεις ένα περιθώριο 100 ημερών για να μάθουν και να καταλήξουν σε εκτενείς πολιτικές. Η Ελλάδα δεν είχε τόσο χρόνο. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που διατύπωσε στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και να συνθέσει ένα εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Για αυτό περιμένουμε» αναφέρει και συμπληρώνει: «Έχουμε μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρήγα σε μία εβδομάδα. Αυτή είναι η επόμενη ευκαιρία σε πολιτικό επίπεδο για ανταλλαγή απόψεων με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών»

Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση «είναι τεχνικά προετοιμασμένη», ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε: «Είναι αλήθεια, πως ο τρόπος επικοινωνίας δεν βοήθησε πολύ». Στο μείζον θέμα των βραχυπρόθεσμων αναγκών της χώρας, ο επικεφαλής του EFSF δήλωσε: «Οι θεσμοί ακόμη εκτιμούν την τρέχουσα κατάσταση και αυτό σημαίνει πως βάζουν τα νούμερα, τον προϋπολογισμό και τις προβλέψεις ανάπτυξης. Μόνο τότε θα γνωρίζουμε ποια είναι πραγματικά η κατάσταση και το χρηματοδοτικό κενό. Όσα νούμερα αναφέρονται τώρα είναι απλώς εικασίες».

Με πληροφορίες από euro2day.gr 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)