to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:57 | 11.04.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (11-18/4)

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης επιστέφει στη «μνήμη του ολέθρου του Ολοκαυτώματος», με το έργο του Zyklon ή το πεπρωμένο


Zyklon ή το πεπρωμένο

Μετά το επιτυχημένο Μένγκελε, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης επιστέφει στη «μνήμη του ολέθρου του Ολοκαυτώματος», με το έργο του Zyklon ή το πεπρωμένο, που παραπέμπει στο αέριο Zyklon B, το μέσο θανάτωσης των κρατουμένων του Άουσβιτς. Ένα έργο «για την ανυπόφορη Ιστορία που εισβάλλει στο ανυπεράσπιστο παρόν των ανθρώπων», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, με τους Ιωάννα Παγιατάκη και Κωνσταντίνο Γαβαλά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, από την Τετάρτη στο Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Γκάζι), στις 9.15 μ.μ.

O θάνατος και ο αγρότης

Το έργο του Johannes von Tepl O θάνατος και ο αγρότης, προαναγεννησιακό κείμενο των αρχών του 15ου αι., που πραγματεύεται την αντιπαλότητα ανθρώπου και θανάτου με λυρισμό, ακρίβεια και χιούμορ, αντιπαλότητα που καταγράφεται στην τέχνη και αφήνει το αποτύπωμά της στον έρωτα, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε θεατρική διασκευή η Ρούλα Πατεράκη με τον Αλέκο Συσσοβίτη, εντάσσοντάς το στο μοντέρνο πλαίσιο της απουσίας του Θεού. Το έργο θα παρουσιάζεται από την Παρασκευή στο Faust (Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι), στις 9.00 μ.μ.

Ακούγοντας Κάφκα

Βασισμένος σε αποσπάσματα από τα ημερολόγια και τις επιστολές του Φραντς Κάφκα, ο σύγχρονος Ούγγρος συνθέτης Gyorgy Kurtag δημιούργησε το έργο Kafka-Fragments (1985-87), για σοπράνο και βιολί, διάρκειας μίας ώρας, που αποτελείται από 40 συνθέσεις, διάρκειας από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και επτά λεπτά, που αποτελεί αναζήτηση του όλου στο θραύσμα, του μακρόκοσμου στον μικρόκοσμο, του απείρου στο σημείο. Το έργο ερμηνεύουν η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), την Παρασκευή και το Σάββατο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), στις 9.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Κάρπαθος

Δυο λαϊκά παραμύθια από την Κάρπαθο, σε τοπικό ιδίωμα, αφηγείται η Ρίτα Λυτού, με τη συνοδεία κρουστών από τον Μανούσο Κλαπάκη, «Το Ελλουί» και «Ο φτωχός και η κούτσα», από τις καταγραφές του λαογράφου Μιχαηλίδη-Νουάρου, στο Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη), στις 9.00 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ

Καραμάζoφ

Το μνημειώδες μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι Αδερφοί Καραμάζoφ, διασκευασμένο από τον Διονύση Καψάλη, παρουσιάζεται από σήμερα σε σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, με τους A. Αλμπάνη, Μπ. Γαλιατσάτο, Λ. Γεωργακόπουλο, Μ. Ηλία, Λένα Παπαληγούρα, Βασιλική Τρουφάκου, Αιν. Τσαμάτη και πρωτότυπη μουσική της Μόνικας στο Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5), στις 9.00 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Καβαφική Αλεξάνδρεια

Για την ιστορική και λογοτεχνική Αλεξάνδρεια, αλλά και την κατασκευή της ως παράδειγμα κοσμοπολιτισμού συζητούν με την καθηγήτρια Hala Halim οι καθηγητές Αλέξανδρος Καζαμίας και Δημήτρης Παπανικολάου, στην εκδήλωση με θέμα «Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι: Επιστρέφοντας στην καβαφική Αλεξάνδρεια», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), στις 7.00 μ.μ.

Μπερνάρντα Άλμπα

Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Λόρκα Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα και εστιασμένη στον εγκλεισμό που οδηγεί σε αποκλεισμό και καταστολή, η περφόρμανς Bernarda Alba in memoriam, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσορτέκη, παρουσιάζεται από σήμερα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου(Αντισθένους 7 και Θαρύπου), στις 9.00 μ.μ.

Σωτήρης Κακίσης

Τη νέα συλλογή του Σωτήρη Κακίση Το πνεύμα του χορού της λίμνης των αλόγων παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Αιγαίον της Λευκωσίας, με τον Δήμο Αβδελιώδη, την Ελένη Κοκκίδου και τον ίδιο να διαβάζουν ποιήματά του, στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια), στις 7.30 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ

Δημοσιογραφία και κοινωνία

Ημερίδα με θέμα «Δημοσιογραφία και κοινωνία των πολιτών, συνυφασμένες με τον πολιτισμό και το πολιτιστικό προϊόν» διοργανώνει το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, με ομιλητές τους καθηγητές Nico Drok, Nadia Vissers και Γρηγόρη Πασχαλίδη, στην ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρ. Καλλάρη 5, Θεσσαλονίκη), στις 11.00 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αχ! στον Πειραιά

Το τρυφερό και σκοτεινό Αχ! της Γλυκερίας Μπασδέκη, μια ανάγνωση της Κερένιας κούκλας του Χρηστομάνου, παρουσιάζει ξανά, σε νέα, ανοιξιάτικη εκδοχή, η Bijoux de Kant, με την άρτι βραβευθείσα Λένα Δροσάκη και τους Τάσο Καραχάλιο, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αγνή Παπαδέλη-Ροσσέτου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, από σήμερα και για τρεις παραστάσεις στοΔημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρ. Πολυτεχνείου 34), στις 9.00 μ.μ.

Carmina Burana

Μια μουσικοθεατρική παράσταση με τραγούδια και ποίηση του 12ου - 13ου αι., με άξονα την ποιητική συλλογή Carmina Burana και αυθεντική μουσική της εποχής, που ανοίγει ένα παράθυρο στην αισθητική του Μεσαίωνα, σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Βαμβούκος και ερμηνεύουν οι Λένια Ζαφειροπούλου, Αγγελική Κρεμπενίου, Λητώ Μεσσήνη και ο Δημήτρης Κούντουρας (μεσαιωνικά φλάουτα) στο Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59), στις 9.15 μ.μ.

Ελύτης - Θεοδωράκης

Τριήμερο αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», που θα ερμηνεύσει τραγούδια από τους κύκλους Μικρές Κυκλάδες,Romancero Gitano (ποίηση Λόρκα σε απόδοση Ελύτη) και Άξιον Εστί, με ερμηνευτές τους Ηρώ, Ζαχαρία Καρούνη και Μπέττυ Χαρλαύτη, από σήμερα στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στις 9.00 μ.μ.

Βιολιστής στη στέγη

Το φημισμένο αμερικανικό μιούζικαλ Ο βιολιστής στη στέγη, το μακροβιότερο όλων των εποχών στο Μπρόντγουεϊ, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Rob Ruggiero, με τους Max Chucker, Γρηγόρη Βαλτινό και Ρένια Λουιζίδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, Από σήμερα στο Θέατρο Badminton (Άλσος Στρατού), στις 8.30 μ.μ.

Πασπαλά - Vassilikos

Τις κοινές μουσικές τους προτιμήσεις, την αφοπλιστική ειλικρίνεια της Joni Mitchell, την ονειρική μαγεία του Henri Mancini, τη σκοτεινή, υπόγεια μουσική του Τom Waits, τις μοναδικές μελωδίες των Beatles, τη βαθύτατη λαϊκή ευγένεια του Βασίλη Τσιτσάνη και την αξεπέραστη γοητεία του κόσμου του Μάνου Χατζιδάκι, μοιράζονται η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos στη μουσική παράσταση Play στο PassPort (Καραΐσκου 119, Πειραιάς), στις 9.30 μ.μ.

Βάκχαι

Σε μια παράσταση-τελετή για τη σύγκρουση λογικής και ενστίκτων, το UCL Classical Drama Society παρουσιάζει τις Βάκχες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έμιλυς Λουίζου, στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους, για μία παράσταση, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206), στις 9.00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Hyperfruit

Την καινούργια τους έρευνα, με τίτλο Hyperfruit, γύρω από τη σχέση του Διαδικτύου και του σύγχρονου χορού, καθώς και την προηγούμενη δουλειά τους, με τίτλο ΜΜ, παρουσιάζουν οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες Ludvig Daae από τη Νορβηγία και Joanna Perez Nordahl από τη Σουηδία, με ελεύθερη είσοδο, στον Κινητήρα Studio (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη), στις 9.15 μ.μ.

Harris Labrakis Quartet

Συνεχίζοντας να συλλέγει υλικό με στοιχεία από την τροπική (modal) τζαζ, την ελληνική παραδοσιακή, αλλά και τις τροπικές μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, τις jazz αρμονίες της δεκαετίας του 1960 και φυσικά την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική, το Harris Labrakis Quartet (Ν. Σιδηροκαστρίτης, τύμπανα, Δ. Θεόχαρης, πιάνο, Δ. Τσεκούρας, κοντραμπάσο, Χ. Λαμπράκης, νέυ) παρουσιάζει την καινούργια του δουλειά στο Zp87 (Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια), στις 9.00 μ.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)