to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 16.07.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Κοινωνία

Ξεκινούν οι παραγγελίες για κηπευτικά και φρούτα στο Αγροτικό παντοπωλείο Καλαμαριάς

Ξεκινούν οι παραγγελίες για κηπευτικά και φρούτα στο Αγροτικό παντοπωλείο Καλαμαριάς. Οι παραδόσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στην πλαζ της Αρετσούς.


Η λίστα για τα κηπευτικά και τα φρούτα θα ανακοινωθεί την Τετάρτη καθώς οι τιμές για αυτά τα προϊόντα διαμορφώνονται καθημερινά σε συνάρτηση με τις παραγόμενες ποσότητες.

Να αναφέρουμε ότι το αγροτικό παντοπωλείο Καλαμαριάς το οποίο λειτουργεί με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς είναι ένα δίκτυο που φέρνει κοντά σε μία σχέση συνεργασίας και αλληλεγγύης αγρότες και καταναλωτές. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών με ντόπια, ποιοτικά και φθηνά προϊόντα και η στήριξη της ελληνικής αγροτικής παραγωγής με την εξασφάλιση δίκαιων τιμών για τους παραγωγούς και τον αποκλεισμό κάθε μεσάζοντα.
Το παντοπωλείο λειτουργεί με τον εξής τρόπο.

  
Για τα νωπά προϊόντα (λαχανικά, φρούτα κλπ.) 
Ο καταναλωτής που είναι μέλος του παντοπωλείου μπορεί να κάνει παραγγελίες για τα προϊόντα, μέσα από το blog αλλά και τηλεφωνικά. Οι παραγγελίες συγκεντρώνονται από τη συντονιστική ομάδα του παντοπωλείου η οποία διαβιβάζει τις παραγγελίες στους παραγωγούς. Οι καταναλωτές γνωρίζουν από την αγγελία που θα αναρτάται κάθε εβδομάδα στο blog, τις τιμές και τις ημέρες παράδοσης των προϊόντων. Είναι υποχρεωμένοι, αφού κάνουν παραγγελία, να παραλάβουν τα προϊόντα τη συγκεκριμένη μέρα και ώρες και να καταβάλουν στους παραγωγούς το αντίτιμο.


Για τα ξηρά προϊόντα (όσπρια, ρύζι, λάδι κλπ.)
Για τα προϊόντα αυτά οι παραγγελίες γίνονται μία φορά το μήνα. Την τιμή θα διαπραγματεύεται η συντονιστική ομάδα , θα είναι σταθερή και συμφωνημένη για το συγκεκριμένο διάστημα και θα αναρτάται στο blog. Στο χώρο του παντοπωλείου θα υπάρχουν διαθέσιμα για τους καταναλωτές τα στοιχεία κάθε παραγωγού και προϊόντος όπως ποικιλία, τόπος παραγωγής, τρόπος παραγωγής, κλπ.
 

Τι κερδίζουν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί
Οι καταναλωτές προμηθεύονται ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα σε τιμές χαμηλές , γνωρίζουν τους παραγωγούς και τις μεθόδους καλλιέργειας (τη λειτουργία του παντοπωλείου θα βοηθούν και γεωπόνοι, μέλη του), ελέγχουν και διαχειρίζονται οι ίδιοι όλες τις διαδικασίες εξασφαλίζοντας έτσι απόλυτη διαφάνεια.
Οι παραγωγοί γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ποσότητες των προϊόντων τους που θα πουλήσουν, σε τιμές που είναι δίκαιες για αυτούς καθώς δε μεσολαβεί μεσάζοντας και πληρώνονται μετρητά.
Όπως ακόμη αναφέρει η συντονιστική ομάδα του αγροτικού παντοπωλείου στόχος δεν είναι απλά η δημιουργία ενός καταναλωτικού κινήματος αλλά μια δικτύωση καταναλωτών παραγωγών που στηρίζεται και στηρίζει την αντίληψη ότι οι δύο κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να συνεργαστούν , να στηρίξουν η μία την άλλη, να αντιληφθούν ότι τα συμφέροντά τους είναι κοινά και όχι αντικρουόμενα. 
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “Και ο Έλληνας καταναλωτής και ο Έλληνας παραγωγός έχουν υποστεί τις συνέπειες τις συρρίκνωσης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων, της αποτυχίας της συνεταιριστικής ιδέας στην Ελλάδα. Και οι συνέπειες αυτές είναι γνωστές σε όλους μας. Υψηλές τιμές για τους καταναλωτές, που διαμορφώνονται από τα ενδιάμεσα στάδια των μεσαζόντων, εξευτελιστικές τιμές για τους παραγωγούς, κάτω από τα όρια της επιβίωσης.” Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ανατροπή της παθογένειας. Το στοίχημα είναι αρκετά δύσκολο καθώς όλα αυτά τα χρόνια”οι κρατικές δομές δεν αντιμετωπίζουν τα ισχυρά συμφέροντα των μεσαζόντων, δεν παρεμβαίνουν για να εξυγιάνουν τη λειτουργία της αγοράς και συνεχίζουν φυσικά να εισπράττουν τους φόρους κατανάλωσης από όλα τα ενδιάμεσα στάδια εμπορίας.” “Ο μόνος δρόμος κατά την άποψή μας είναι η συνεργασία, η αυτοοργάνωση των δύο πλευρών-καταναλωτών και παραγωγών- που ενώ είναι οι δύο πυλώνες της αγοράς δεν συμμετέχουν σε καμία διαδικασία αποφάσεων και είναι οι μόνοι που πλήττονται.
Το Αγροτικό Παντοπωλείο το διαχειρίζονται τα ίδια τα μέλη του” σημειώνεται ακόμη ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να γίνει εφικτός ο καλύτερος συνδυασμός τιμής- ποιότητας για τον καταναλωτή και δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς.
Τονίζεται, τέλος, ότι η διαπραγματευτική δυνατότητα του Αγροτικού Παντοπωλείου εξαρτάται από τις ποσότητες που διακινεί άρα και τη στήριξη των μελών του που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των μελών και τη γενικότερη ανάπτυξη του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)