to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 20.06.2012

πηγή: https://left.gr/en/91

Διεθνή

Βρετανία: Όλο και περισσότεροι μαθητές πεινάνε...

Όλο και περισσότεροι δάσκαλοι στα βρετανικά σχολεία είναι αναγκασμένοι να φέρνουν φαγητό για τους μαθητές τους που πεινάνε, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.


Μεγάλος αριθμός δασκάλων στη Βρετανία είναι αναγκασμένος να... ταΐζει τους μαθητές τους ή να τους δίνει χρήματα για να πάρουν φαγητό, καθώς τους βλέπει να έρχονται πεινασμένοι. Σχεδόν ένας στους δύο λένε ότι έφεραν φαγητό για τους μαθητές τους. Τα παραπάνω ήλθαν στη δημοσιότητα από την αποκλειστική έρευνα της "Γκάρντιαν" για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν εκατομμύρια Βρετανοί -και περισσότερο τα παιδιά- λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα.


Όλο και περισσότεροι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένοι, σύμφωνα με έρευνα του "Γκάρντιαν"

Συγκεκριμένα, η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας μεταξύ των δασκάλων δείχνει ότι το 83% βλέπουν μαθητές που είναι πεινασμένοι τα πρωινά, ενώ το 55% θεωρεί ότι μέχρι ένα στα τέσσερα παιδιά δεν έχει πάρει ικανοποιητικό πρόγευμα πριν έλθει στο σχολείο. Ακόμη, το 2% των δασκάλων είπαν ότι όλα τα παιδιά του σχολείου τους έρχονταν πεινασμένα. Άκρως ανησυχητικό είναι αυτό που ανέφεραν το 59% των ερωτηθέντων, ότι μερικές φορές τα παιδιά έπρεπε να απομακρυνθούν από την τάξη για να τους δώσουν κάτι να φάνε. Το 13% των δασκάλων είπαν ότι αυτό συμβαίνει τακτικά.


Η έλλειψη συγκέντρωσης, η κούραση, η συμπεριφορά των μαθητών και τα παράπονά τους ότι δεν αισθάνονται καλά κινητοποίησαν τους δασκάλους να ανακαλύψουν ότι οι μαθητές δεν έχουν φάει καλά (ή καθόλου), σύμφωνα με την έρευνα. Ένας στους δύο εκπαιδευτικούς έφερε τρόφιμα ή φρούτα στο σχολείο με δική του πρωτοβουλία, ενώ το 17% έδωσαν στα παιδιά χρήματα για να πάρουν φαγητό.


Τα ποσοστά των μαθητών με ανεπαρκή σίτιση φαίνεται μάλιστα ότι αυξάνονται την τελευταία διετία, σύμφωνα με τους δασκάλους -για κάποιους, η αύξηση στο σχολείο τους ήταν δραματική. Αναφορικά με τις αιτίες, οι δάσκαλοι ενοχοποιούν κυρίως κοινωνικούς παράγοντες, όπως τη συμπεριφορά των γονέων, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τον περιορισμό των επιδομάτων και γενικότερα τις οικονομικές πιέσεις στην οικογένεια.


Δάσκαλοι -αλλά και γιατροί- δηλώνουν σοκαρισμένοι από τα αποτελέσματα, εξηγούν ότι πρόκειται για πρόβλημα που γίνεται καθημερινό και διογκώνεται και ζητούν περισσότερα μέτρα. Η ανεπαρκής σίτιση προκαλεί, μεταξύ άλλων, μείωση της ανάπτυξης και αναιμίες στους μαθητές, λένε γιατροί και σημειώνουν ότι είναι και παράγοντας που επιτείνει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς μέσα στη σχολική τάξη. Μπορεί ακόμη να είναι λόγος να σπρώξει τα παιδιά σε ανθυγιεινά σνακ.


Μια λύση θα ήταν να δίνεται δωρεάν, πέρα από γεύμα, και πρόγευμα στο σχολείο σε μαθητές από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, που το έχουν ανάγκη. Σήμερα, περίπου 1,3 εκατ. μαθητές δικαιούνται αυτή την παροχή, ενώ άλλα 700.000 μόλις που ξεπερνούν τα κριτήρια οπότε το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)