to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:54 | 30.10.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Διεθνή

Βρετανία: Ένας στους πέντε Βρετανούς στερείται τα βασικά

Ένας στους πέντε βρετανούς εργαζομένους και η οικογένειά του έχουν πλέον βιοτικό επίπεδο τόσο χαμηλό που ο μισθός τους δεν φτάνει ούτε καν για τις βασικές ανάγκες, σημειώνει μια νέα έκθεση για τη φτώχεια των εργαζομένων στη Βρετανία.


Σύμφωνα με τη μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας ΚΡMG, 4.82 εκατομμύρια Βρετανοί πρέπει να επιζήσουν με ημερομίσθια πείνας που παραπέμπουν σε άλλες, μακρινές, βικτωριανού τύπου, εποχές. Το κατώτερο ωρομίσθιο είναι 7.7 ευρώ την ώρα, όμως σύμφωνα με την έκθεση της ΚΡMG, ένας άνθρωπος δεν γίνεται να επιζήσει με λιγότερα των 10.3 ευρώ την ώρα στο Λονδίνο και 9 ευρώ στο υπόλοιπο της Γηραιάς Αλβιόνας - και πάλι, αν έχει σταθερή εργασία.

Οι πιέσεις των συνδικάτων στην συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για αύξηση του κατώτατου μισθού εχουν αποβεί, μέχρι στιγμής, άκαρπες, με τον δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, να έχει αποδειχτεί πιο διαλλακτικός, αφού έχει καθιερώσει ένα υψηλότερο πλαφόν πληρωμών για τους εργαζομένους στις υπηρεσίες της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο Τζόνσον έχει βοηθήσει πάνω από 10.000 εργαζομένους, μοιράζοντας τα τελευταία χρόνια 120 εκατ. ευρώ στους πλέον χαμηλόμισθους.

«Τα ευρήματα της μελέτης είναι σοκαριστικά», σχολιάζει η Φράνσις Ο' Γκρέιντι, η νέα γενική γραμματέας του TUC (Trades Union Congress), της βρετανικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων - η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής του συνδικαλιστικού φορέα με τα 6,5 εκατομμύρια μέλη.

Η έρευνα βγαίνει στη δημοσιότητα δέκα περίπου ημέρες μετά τη μαζικότερη πανεργατική κινητοποίηση του 2012, μέχρι στιγμής, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις είχαν ως στόχο την καταγγελία της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση Κάμερον. Τα μέτρα, όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, δεν έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, αφού τα εισοδήματα και η ανάπτυξη ολοένα και συρρικνώνονται, ενώ παράλληλα αυξάνεται το δημόσιο χρέος.

«Πάνω από 2.500.000 βρετανοί είναι χωρίς δουλειά και άλλα 3 εκατομμύρια δουλεύουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, κι αυτό το αποκαλούν μείωση της ανεργίας;», είπε στο BBC ο βρετανός συνδικαλιστής Μπρένταν Μπάρμπερ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)