to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 19.07.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Διεθνή

Βουλγαρία: Βομβιστής καμικάζι πίσω από την επίθεση κατά Ισραηλινών τουριστών

Βομβιστής αυτοκτονίας πραγματοποίησε την επίθεση στο λεωφορείο με τους Ισραηλινούς τουρίστες στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού Εσωτερικών, κ. Τσβετάν Τσβετάνοφ.


Στην επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν 32 από την έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη στις 17:30, στο πάρκινγκ του αεροδρομίου Μπουργκάς. Στο λεωφορείο, επέβαιναν 40 Ισραηλινοί τουρίστες, που ήρθαν με πτήση από το Τελ Αβιβ, για να επισκεφθούν καζίνο της Βουλγαρίας.


«Την έκρηξη προκάλεσε ένας άνδρας, ο οποίος σκοτώθηκε και τα ακριβή στοιχεία του οποίου δεν είναι ακόμα γνωστά. Το ταξιδιωτικό του έγγραφο είναι μια πλαστή άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ» υπογράμμισε ο υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Μπουργκάς. Αρχικά πληροφορίες έκαναν λόγο για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού.


Στις πρώτες δηλώσεις του χθες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέδωσε την έκρηξη σε τρομοκρατική επίθεση με δάκτυλο του Ιράν. «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς το Ιράν. Τους τελευταίους μήνες είχαμε δει ιρανικές επιθέσεις στη Ταϊλάνδη, στην Ινδία, την Γεωργία, την Κένυα, την Κύπρο και άλλα σημεία», αναφέρει σε δήλωση του υποσχόμενος δυναμική απάντηση.


Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε σήμερα πως «Το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ένα παγκόσμιο κύμα τρομοκρατίας πίσω από το οποίο βρίσκεται το Ιράν».


«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο κύμα τρομοκρατίας. Η επίθεση στο Μπουργκάς πραγματοποιήθηκε από μέλη της (σιιτικής λιβανικής οργάνωσης) Χεζμπολάχ και διατάχθηκε από το Ιράν», τόνισε ο Μπαράκ μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.
«Συχνά υπάρχει πρόοδος, αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντα και πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους για την επίθεση στο Μπουργκάς και αυτούς που έδωσαν εντολή γι΄αυτήν», υπογράμμισε.


Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε έντονα την επίθεση «η οποία σκότωσε και τραυμάτισε αθώους Ισραηλινούς και Βούλγαρους, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά από το Ισραήλ».

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια είναι αναγκαία, προκειμένου να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)