to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 06.06.2012

πηγή: https://left.gr/en/91

Οικονομία

Βολιβία θα γίνουμε

Αντιγράφω από το in.gr: "Μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: 'Θα μας κάνει Βολιβία' είπε χαρακτηριστικά".


Πρόκειται για φριχτή απειλή, αλήθεια, ή για δήλωση υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ; Αν εννοεί ότι η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα με 5.000 ευρώ κατά κεφαλήν, βέβαια, η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, πρόκειται για απειλή. Πιο γόνιμη όμως θα ήταν η εξέταση του τι συνέβη στη Βολιβία όταν ο λαός έδιωξε τους υποτελείς στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τα μεγάλα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών και εξέλεξε την τοπική ριζοσπαστική Αριστερά με 53% ως κυβέρνηση της χώρας: Το συνημμένο γράφημα το δείχνει ανάγλυφα.

Προφανώς λοιπόν, η διακυβέρνηση της Αριστεράς στη Βολιβία, και ως προς το οικονομικό της σκέλος, μόνο ως επιτυχημένη θα μπορούσε να θεωρηθεί. Αλλά υπάρχει και άλλη μια ομοιότητα. Την επομένη της ανάδειξης του MAS, του σχηματισμού της Αριστεράς του οποίου ηγείται ο Μοράλες, σε αξιωματική αντιπολίτευση στην Βολιβία, ο πρέσβης τότε των ΗΠΑ στη Βολιβία Μανουέλ Ρότσα προειδοποιούσε, ότι "ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ, θέλω να υπενθυμίσω στους Βολιβιανούς ψηφοφόρους πως αν εκλέξετε αυτούς που θέλουν να ξαναγίνει η Βολιβία μείζων εξαγωγός χώρα της κοκαΐνης, αυτό θα απειλήσει το μέλλον της βοήθειας των ΗΠΑ στη Βολιβία...".

Ο Μοράλες δηλώνει ακόμα πως αυτή η πατερναλιστική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από τις ΗΠΑ του εξασφάλισε την εκλογική νίκη το 2007. Και φυσικά οι εξαγωγές κοκαΐνης της Βολιβίας δεν ανέβηκαν, ενώ το 2011 η Βολιβία αρνήθηκε την αμερικανική βοήθεια, επειδή έκρινε πως αποτελούσε όχημα προώθησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Οπότε, ναι, εύκολα μπορεί να δει κανείς αναλογίες με τη Βολιβία, απλώς όχι αυτές που νομίζει η κ. Μπακογιάννη.

Μ.Π.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)