to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 27.04.2012

Πολιτική

Α. Τσίπρας: Διεκδικούμε ψήφο για κυβέρνηση της Αριστεράς

Νέο πολιτικο σκηνικό το βράδυ των εκλογών, διαβλέπει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον REAL FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου.


"Η δεδηλωμένη είναι στόχος μας. Στόχος εκλογικός δικός μας είναι να μην έχουν 151, ούτε νομιμοποίηση τα δυο κόμματα του μνημονίου και οι δυνάμεις της αριστεράς να έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν κυβέρνηση με 151 βουλευτές" συνόψισε τους εκλογικους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στον Real.
"Δεν διεκδικούμε κυβέρνηση, για να κρατήσουμε κάποιες καρέκλες και κάποιες θέσεις εξουσίας" τόνισε και συνέχισε: "Και σ΄ αυτό το ερώτημα απάντησα, λέγοντας ότι, αν διεκδικήσει κάποιος άλλος από τα κόμματα της αριστεράς, η κα Παπαρήγα ή ο κ. Κουβέλης, εγώ δεν θα διεκδικήσω, αν είμαστε το μεγαλύτερο από τα τρία αυτά κόμματα την πρωθυπουργική καρέκλα για τον εαυτό μου. Αν διεκδικήσει κάποιος άλλος ή κάποιος τρίτος.. Σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα. Σημασία έχει το πρόγραμμα. Σημασία έχει η βούλησή μας να αλλάξουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία. Σημασία έχει η βούλησή μας να ακυρώσουμε το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Αυτό είναι το μόνο που αυτή τη στιγμή οφείλουμε να επιδιώκουμε απέναντι στις επόμενες γενιές.
Επειδή θέλω να είμαι ρεαλιστής και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν είναι ανέφικτο, αλλά δεν είναι και εύκολο, είναι μια δύσκολη υπόθεση, λέω ότι, αν αθροιστικά την επομένη των εκλογών οι δυνάμεις της αριστεράς είναι πλειοψηφούσες, αν αθροιστικά μπορούμε να διαμορφώσουμε κυβέρνηση που ακόμα κι αν στερείται της δεδηλωμένης λόγω του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, παρόλα αυτά δεν θα είναι λαϊκή μειοψηφία, όπως τα κόμματα του μνημονίου, αλλά λαϊκή πλειοψηφία, τότε θα δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε, ασκώντας το συνταγματικό μας δικαίωμα, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πάνω στο δικό μας πρόγραμμα, πάνω στη δική μας συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς¨.
Αναφερόμενος στην μιντιακή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ περι "συμφωνίας Τσίπρα - Καμμένου", ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:
"Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη φαντασία αλλά και μεγάλη αδημονία να πιαστούν από τα μαλλιά τους οι πνιγμένοι. Σε μια συνέντευξή μου στον διαδικτυακό τόπο TVXS στον κ. Κούλογλου, διεξοδικά ανέλυσα τις πάγιες και δεδομένες θέσεις μας, ότι επιδιώκουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης των κομμάτων της αριστεράς.

Με ρωτήσανε εάν θα επιδιώξω σχηματισμό κυβέρνησης και με τον κ. Καμμένο. Εξήγησα ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές δεν βοηθάνε στο να έχουμε προγραμματική σύγκλιση. Και μάλιστα εξήγησα και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Εν τούτοις είπα το αυτονόητο, και αναρωτιέμαι γιατί τρομάζει αυτό το αυτονόητο. Ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δώσει διερευνητική εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, θα απευθυνθώ στα κόμματα της αριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης και, ακόμα κι αν δεν συγκεντρώνουμε τη δεδηλωμένη, θα ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να απευθυνθούμε στη Βουλή προκειμένου να λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και εκεί δεν θα αρνηθούμε προφανώς την ψήφο κανενός. Την ψήφο όμως σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Σε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο, που θα είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και η ακύρωση του μνημονίου.

Επειδή θέλω να είμαι ρεαλιστής και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν είναι ανέφικτο, αλλά δεν είναι και εύκολο, είναι μια δύσκολη υπόθεση, λέω ότι, αν αθροιστικά την επομένη των εκλογών οι δυνάμεις της αριστεράς είναι πλειοψηφούσες, αν αθροιστικά μπορούμε να διαμορφώσουμε κυβέρνηση που ακόμα κι αν στερείται της δεδηλωμένης λόγω του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, παρόλα αυτά δεν θα είναι λαϊκή μειοψηφία, όπως τα κόμματα του μνημονίου, αλλά λαϊκή πλειοψηφία, τότε θα δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε, ασκώντας το συνταγματικό μας δικαίωμα, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πάνω στο δικό μας πρόγραμμα, πάνω στη δική μας συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς, επαναλαμβάνω.

Το βράδυ των εκλογών οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν θα κάνουν πάρα πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους. Το πολιτικό σύστημα που διαμορφώθηκε από τη μεταπολίτευση έως σήμερα θα το ξεχάσουμε. Δεν πρόκειται οι ίδιοι άνθρωποι που μας οδήγησαν στην εξαθλίωση, που οδηγούν το λαό στην ανέχεια και στην αυτοκτονία να κερδίσουν την ψήφο και την στήριξη του ελληνικού λαού" κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)