to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 25.05.2012

left.gr

Οικονομία

Τρεις λαλούν και δυό χορεύουν

Το πολιτικό τοπίο λοιπόν στην ΕΕ είναι κατακερματισμένο. Δεν υπάρχει συμφωνία ούτε σ' ένα σημείο, ενώ ούτε οι αξιωματούχοι της ίδιας χώρας δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια γραμμή


Του Χρυσόστουμου Λουκά από τον 105,5 στο Κόκκινο

Συνεχίζεται το "Τρεις λαλούν και δυό χορεύουν" με τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους  μετά και  τις διαφωνίες που κυριάρχησαν στην άτυπη σύνοδο  κορυφής. Η Μέρκελ σε χθεσινή της ομιλία ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καλή ιδέα τα ευρωομόλογα. Την ιδία ώρα ο ιταλός πρωθυπουργός Μοντι σε συνέντευξη του στην ιταλική τηλεόραση εκτιμούσε ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει σύντομα τα ευρωομόλογα και ότι η Ιταλία μπορεί να βοηθήσει για να πειστεί η Γερμανία να στηρίξει το κοινό καλό. Αναφορικά με την Ελλάδα ο Μάριο Μόντι είπε ότι η Γερμανία έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι καμία χώρα δεν θα βγει εκτός ευρώ ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη καθώς όπως είπε όλα μπορούν να συμβούν.


Την ίδια ώρα ο υφυπουργός οικονομίας του Μοντι έλεγε στο Ρόιτερ ότι «Η Ιταλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αν και στόχος μας είναι να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο»… αυτά δήλωσε ο Βιτόριο Γκρίλι.


Δεν φτάνει δηλαδή που κινδυνολογούν ή εκφράζουν ο καθένας τη δική του άποψη, δεν συντονίζονται έστω ο καθένας με τους δικούς του.


Το ίδιο πρόβλημα έχουν και στην Βρετανία που είναι και εκτός ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ σε ομιλία του στο Βερολίνο προειδοποίησε ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφή και για την Βρετανία που είναι εκτεθειμένη στην ευρωζώνη, ενώ τόνισε ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα το ήθελε αυτό, ένα grexit ούτε για τους έλληνες ούτε για μας τους ίδιους. Εκτός γραμμής ο Κλέγκ καθώς ο πρωθυπουργός Κάμερον κινδυνολογούσε στους G8 λέγοντας ότι στις εκλογές του Ιουνίου οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μέσα ή έξω από το ευρώ. Φυσικά ο Κλέγκ όταν μιλούσε είχε γνώση των νέων στοιχείων για την βρετανική οικονομία η οποία είναι και επισήμως σε ύφεση. Το τελευταίο που χρειάζονται οι βρετανοί τώρα είναι αναταράξεις στο ευρώ.


Στη Γερμανία η Μέρκελ προσπαθεί να προσεταιριστεί την αντιπολίτευση γιατί χρειάζεται την ψήφο της στο δημοσιονομικό σύμφωνο λιτότητας αλλά οι σοσιαλδημοκράτες χρονοτριβούν μέχρι να δουν σαφή αναπτυξιακή προοπτική στην ευρωπαϊκή πολιτική.


Το πολιτικό τοπίο λοιπόν στην ΕΕ είναι κατακερματισμένο. Δεν υπάρχει συμφωνία ούτε σ' ένα σημείο, ενώ ούτε οι αξιωματούχοι της ίδιας χώρας δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια γραμμή.


Οι δε αγορές και οι τραπεζίτες την μια λένε ότι ένα grexit θα ήταν ελεγχόμενο, το έλεγε προχθές η Μπούντενσμπανκ ενώ χτες ο αυστριακός Νοβότνι της ΕΚΤ έβλεπε απρόβλεπτες συνέπειες από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επιμένει όμως στο μνημόνιο για την Ελλάδα...


Η δε Σιτιγκρουπ μας έβγαλε ήδη εκτός ευρώ, τον Ιανουάριο του 2013 λέει θα αποχωρήσουμε από τα κοινό νόμισμα ο δε νομπελίστας οικονομολόγος Κρούγκμαν δήλωνε πεπεισμένος στο Σπίγκελ ότι δεν υπάρχει άλλη προοπτική παρά μόνο η ελληνική έξοδος.


Σε αυτήν την  τριπλή κρίση που περνά η ΕΕ, κρίση χρέους, κρίση τραπεζών και πολιτική κρίση από την Ελλάδα έως τον γαλλογερμανικό άξονα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ξέρει που  και πώς να ισορροπήσει. Αυτή η ρευστότητα μάλλον θα συνεχιστεί, δεν είναι τυχαίο που διαβάζουμε στο Bloomberg την δημοσκόπηση της Public Issue που δίνει 30% στο ΣΥΡΙΖΑ.


Έχουν αρχίσει να ψάχνουν με το μικροσκόπιο πλέον τα ξένα ΜΜΕ για να δώσουν την εικόνα που θέλουν, το Bloomberg κάτι βρήκε, αναφέρει την δημοσκόπηση της public issue με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ και δημοσκόπηση για την ιστοσελίδα… pelop.gr της DATA RC που δίνει ΝΔ 23,5 ΣΥΡΙΖΑ 23 ΠΑΣΟΚ 10,6


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)