to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 08.01.2013

Διεθνή

Τουρκία: Τουλάχιστον 13 νεκροί σε μάχη ανάμεσα σε αντάρτες και άνδρες του στρατού

Δώδεκα Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες και ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκαν σε μάχες κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ όταν οι αντάρτες άνοιξαν πυρ από ένα σημείο εντός της ιρακινής επικράτειας εναντίον ενός απομακρυσμένου φυλακίου στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως δήλωσαν πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα.


Η επίθεση σημειώθηκε καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας των κούρδων ανταρτών που διαρκεί σχεδόν τρεις δεκαετίες στη νοτιοανατολική Τουρκία, μέσω συνομιλιών με τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
   

Μια ομάδα μαχητών του PKK, η οποία βρισκόταν στο έδαφος του βόρειου Ιράκ, περίπου 8 χλμ. από την Τσουκούρτζα, μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στην επαρχία Χακαρί, άνοιξε πυρ εναντίον του φυλακίου Καρατάς το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
   

Οι τουρκικές δυνάμεις έριξαν βλήματα όλμων εναντίον των ανταρτών, που αξιοποίησαν την πυκνή ομίχλη και τη χιονόπτωση ως προκάλυψη, είπαν επίσης οι ίδιες πηγές. Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στην αρχική επίθεση, ενώ οι 12 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν από τα πυρά ανταπόδοσης των τουρκικών δυνάμεων.
   

Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση ανάμεσα στην Τουρκία και το PKK, οι μαχητές του οποίου άρχισαν να μάχονται εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984 με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός κουρδικού κράτους στις περιοχές όπου αποτελούν την πληθυσμιακή πλειονότητα. Πλέον ζητούν αυτονομία για τις περιοχές τους.
   

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)