to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: «Το παιχνιδάκι με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων να σταματήσει τώρα»

«Για μια ακόμα φορά, η Πολιτεία επιβραβεύει την αυθαιρεσία με κύρια προβαλλόμενη επιδίωξη και πρόσχημα την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, δηλαδή την είσπραξη εσόδων», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ μετά τη σημερινή, 5η κατά σειρά, παράταση που έδωσε το Υυπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην προθεσμία (έως 31/1/2013 από 14/9/2012) για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων.


Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ επισημαίνεται:

«Από την αρχή της συζήτησης για τον νόμο 4014/2011 (και συγκεκριμένα το κεφ. Β “Ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου”) είχαμε επισημάνει ότι περιλαμβάνει περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις που, και αμφίβολη αποτελεσματικότητα έχουν στη λύση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης -με το 1 εκατ. περίπου αυθαίρετα κτίσματα στην επικράτεια- και οδηγεί σε καινούργια γενιά αυθαιρέτων.

 
Οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού επισφραγίζουν τη διαχρονική αδυναμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης της Πολιτείας για άσκηση πολιτικής γης και για αξιοποίηση εργαλείων για τον, κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά βιώσιμο, σχεδιασμό των χρήσεων και της μορφής του χώρου.


Για μια ακόμα φορά, η Πολιτεία επιβραβεύει την αυθαιρεσία με κύρια προβαλλόμενη επιδίωξη και πρόσχημα την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, δηλαδή την είσπραξη εσόδων. Αγνοεί, βέβαια, το οικονομικό βάρος που αναμένεται να προκληθεί στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς από την, εκτός προηγούμενου σχεδιασμού, υποχρέωση που προκύπτει, για δημιουργία υποδομών και δικτύων εξυπηρέτησης των “υπό νομιμοποίηση” αυθαιρέτων κτισμάτων ή τις επιπτώσεις από την προχειρότητα στην αποτίμηση της τρωτότητας τόσο σε χρήμα όσο και σε κίνδυνο, των κατασκευών στα ιδιωτικά έργα. Αγνοεί δε, ακόμα περισσότερο την αποτίμηση, σε περιβαλλοντικό κόστος, των υποδομών και των κτισμάτων αυτών, είτε μέσω της μεσοπρόθεσμης επαν-απαξίωσης της γης, είτε μέσω αυτής καθαυτής της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της περαιτέρω επιβάρυνσης των ήδη επιβαρημένων, εξαιτίας της έλλειψης κοινόχρηστων και ακάλυπτων χώρων, ελληνικών πόλεων και οικισμών».


 «ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ»


«Εκτός των άλλων», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, «η αποκλειστικά εισπρακτική λογική του νόμου και η προχειρότητα του, φαίνεται και από το γεγονός ότι ο 4014/2011 ήδη έχει συμπληρωθεί ή τροποποιηθεί τουλάχιστον δέκα φορές. Ανεξάρτητα από την ουσία των ρυθμίσεων, οι συνεχείς μεταβολές του νόμου, πέραν του ότι τον καθιστούν ανυπόληπτο αλλά και ακατάληπτο από την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, οδηγούν σε αυθαίρετες ερμηνείες και πρακτικές, καθώς και σε πελατειακά δίκτυα γύρω από παρασιτικά κυκλώματα. Στο παραπάνω τοπίο, μάλιστα, δε συμπεριλαμβάνουμε τους δυνάμει ενδιαφερόμενους που και πάλι δεν έχουν ή δε θα έχουν ενημερωθεί έγκαιρα και θα βρεθούν στο μέλλον σε αντίστοιχη εκκρεμότητα προς “τακτοποίηση”, γεγονός που καθιστά εξ ορισμού άγονη και σισύφεια την όλη υποτιθέμενη “προσπάθεια” οριστικής διευθέτησης του ζητήματος.

 

Με την απαράδεκτη πολιτική νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, το ελληνικό κράτος απεμπόλησε σχεδόν κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 80% το δικαίωμα είσπραξης των, ανυπολόγιστου ύψους, προστίμων που έχουν επιβληθεί ανά τη χώρα. Μετά τους νόμους του 1985 και του 2003, με τους οποίους είχαν και πάλι νομιμοποιηθεί αυθαίρετα κτίσματα, οι σημερινές αυθαίρετες κατασκευές στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αφορούν πρόχειρα κτίσματα πρώτης κατοικίας φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ούτε περιοχές εξοχικών κατοικιών των μικροαστικών στρωμάτων. Άλλωστε, το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις εφόσον υφίσταται, θα μπορούσε να λυθεί μέσα από τους κατά τόπους σχεδιασμούς κατά τη διαδικασία των ΣΧΟΟΑΠ που έχει εν πολλοίς ξεκινήσει αλλά καθυστερεί, με υπαιτιότητα της κεντρικής διοίκησης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μοιάζει περισσότερο με ξέπλυμα μαύρου χρήματος με προτροπή της Πολιτείας».

 «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»


«Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 180/2012 απόφασή της (Ολ./5μ., 5/4/2012) απαγόρευσε την υποβολή νέων αιτήσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, επιβάλλοντας παράλληλα τη διακοπή επεξεργασίας των αιτήσεων εκείνων οι οποίες δεν τεκμηριώνονται βάσει των δικαιολογητικών που προβλέπει ο αρχικός Ν. 4014/2011. Η απόφαση αυτή υπερασπίστηκε το νόμο περισσότερο από το Υπουργείο και επιχείρησε να βάλει ουσιαστικά φρένο στις συνεχείς παρατάσεις και ελαστικοποιήσεις της διαδικασίας της επιχειρούμενης “τακτοποίησης”. Το ΥΠΕΚΑ πιστό στις δεσμεύσεις του μνημονίου και στις εισπρακτικές μεθοδεύσεις των δανειστών σε βάρος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος της χώρας στην ανακοίνωση του αναγγέλλει ακόμα και την αναστολή απεντάξεων έως 31-1-2013, για να παρακάμψει την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς και την δημοκρατία.


Ούτε αυτή η απόφαση ούτε και αυτή καν η πολιτική της «τακτοποίησης» φαίνεται να σταματούν την παρανομία, αντίθετα μοιάζει να ανοίγουν νέο δρόμο σε αυτήν, καθώς και στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που δεν έχουν χτιστεί ακόμα! Το παιχνιδάκι αυτό σε βάρος του περιβάλλοντος, φυσικού και αστικού, αλλά και υπέρ οικονομικών συμφερόντων και κυκλωμάτων, πρέπει να σταματήσει τώρα. Με αυτή την έννοια οι όποιες παρατάσεις, διευκολύνσεις κλπ, μόνο εισπρακτικό αντίκρισμα μπορούν να έχουν, κι αυτό δραματικά περιορισμένο όπως ήδη φάνηκε. Περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και θεσμικά αντίστοιχα έχουν τεράστιο κόστος και απολύτως καμιά νομιμοποίηση, γι’ αυτό και κρίνονται ως εντελώς αδικαιολόγητες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. 


Διαβάστε σχετικά:


Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για την «Παράταση προθεσμίας υπαγωγής στο Ν.4014/201​1 (Έκδοση Υ.Α) - Νέες νομοθετικέ​ς ρυθμίσεις»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)