to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 05.08.2012

Διεθνή

Συρία: Πριν από τη «μητέρα όλων των μαχών»;

Η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Συρία, παρά τα καταδικαστικό ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται πλέον στη Δαμασκό, αλλά κυρίως στο Χαλέπι.



Στρατιωτικά ελικόπτερα περιπολούν πάνω από το Χαλέπι όπου οι αντάρτες και ο τακτικός στρατός μάχονται για τον έλεγχο κυβερνητικών κτιρίων, καθώς και εγκαταστάσεων του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Όλα αυτά θεωρούνται προάγγελος μία γενικής επίθεσης, την οποία οι αντάρτες αποκαλούν «μητέρα όλων των μαχών». Οι ίδιοι έχουν συγκεντρώσει 20.000 άνδρες στο Χαλέπι, αλλά και η άλλη πλευρά εξοπλίζεται συνεχώς. Ο τέως στρατηγός Γισάμ Ζαμπέρ θεωρεί ότι επίκειται μάχη αποφασιστικής σημασίας.

«Ο συριακός στρατός διατηρεί ακόμη ένα 80% από το αξιόμαχό του. Έχει ήδη αποστείλει τρεις μεραρχίες στο Χαλέπι με εμπροσθοφυλακή άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Θεωρώ ότι η επίθεσή τους θα εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες» δηλώνει ο έμπειρος στρατηγός.

Αναγνωριστικές επιθέσεις στα προάστια

Ο κυβερνητικός στρατός φαίνεται ήδη να προλειαίνει το έδαφος με περιστασιακές και αναγνωριστικές επιθέσεις στο προάστιο Σαλαχεντίν του Χαλεπίου. Ο μόνιμος επιτετραμμένος της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Αλ Ζαφαρί υποστηρίζει ότι το προχθεσινό ψήφισμα της γενικής συνέλευσης φαίνεται να μη σημαίνει τίποτα πια, ούτε για το καθεστώς, ούτε για τους αντάρτες, αλλά ούτε για τον συριακό λαό. Τα διπλωματικά μέσα εξαντλούνται, απομένει η επιθετικότητα και η αναζήτηση ευθυνών. Ο πρεσβευτής της Συρίας δηλώνει ότι «η αιματοχυσία είναι προγραμματισμένη από τους χορηγούς της τρομοκρατίας στη Συρία, δηλαδή από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας».

«Φταίνε όλοι οι άλλοι» είναι το συμπέρασμα του Σύρου διπλωμάτη. Σε κάθε περίπτωση πολιτική και διπλωματία έχουν παραδώσει τα όπλα. Ο ειδικός εντεταλμένος και πρώην γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σηκώνει τα χέρια ψηλά, ο νυν γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν δηλώνει εις ώτα μη ακοώντων ότι: «Η Συρία είναι μία δοκιμή για όλα όσα πρεσβεύουμε εδώ στα Ηνωμένα Έθνη». Επιπλέον προειδοποιεί ότι οι βίαιες πράξεις, για τις οποίες λαμβάνει γνώση ο ΟΗΕ θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με ποινικές συνέπειες για τους υπαίτιους.

Διχασμένη αντιπολίτευση;

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Συρία κάνουν λόγο και για αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, ακόμα και για κρούσματα ομηρείας ή αυτοδικίας. Αδιευκρίνιστος παραμένει και ο ρόλος της Αλ Κάϊντα. Ομάδα ατάκτων που φέρεται να συνδέεται μαζί της ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση ενός δημοσιογράφου και παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης, ο οποίος συνελήφθη στα μέσα Ιουλίου, ανακρίθηκε και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Στις συγκρούσεις της Συρίας αρχίζει να εμπλέκεται και το Ιράν: Η κυβέρνηση της Τεχεράνης ανακοίνωσε το Σάββατο ότι «τρομοκρατικές ομάδες» απήγαγαν 48 προσκυνητές από το Ιράν, οι οποίοι κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο της Δαμασκού για την πτήση της επιστροφής, έχοντας ταξιδέψει στη συριακή πρωτεύουσα για να επισκεφθούν χώρους λατρείας των Σιϊτών. Την Κυριακή ο τηλεοπτικός σταθμός «Αλ Αραμπίγια» προέβαλε βίντεο, στο οποίο λέγεται ότι απεικονίζονται μερικοί από τους απαχθέντες. Οι Σύροι αντάρτες που τους συνέλαβαν τους κατηγορούν για κατασκοπεία.

Πηγή: DW

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)