to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 27.06.2012

Κοινωνία

Συναυλία συμπαράστασης στην Ανοιχτή Συνέλευση Αλεξανδρούπολης και στο Κοινωνικό Στέκι

"Να σώσουμε το Κοινωνικό Στέκι της Αλεξανδρούπολης"


 Του Γιώργου Πανταζίδη

Ο εναλλακτικός τρόπος διαβίωσης αλλά κυρίως οι δράσεις αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, μπορούν να αποτελέσουν αντίβαρο στις δύσκολες εποχές που ζούμε, στον καιρό της κρίσης, της ανεργίας, της ανέχειας και της μιζέριας. Αυτό κάνουν πράξη τους τελευταίους μήνες τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Αλεξανδρούπολης (που αποτελεί τη συνέχεια του κινήματος των «αγανακτισμένων»). Με πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και ενέργειες προσπαθούν να υπερασπιστούν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, ενάντια στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναζήτησαν τον περασμένο Νοέμβριο χώρο για να πραγματοποιήσουν το 1ο ανταλλακτικό παζάρι στην Αλεξανδρούπολη. Μετά από αίτημα, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου παραχώρησε τον άδειο και έρημο χώρο του ισογείου του κτιρίου και το οποίο, από αχούρι, με μεράκι και κέφι, μετατράπηκε σε έναν ανοιχτό, ζωντανό και φιλόξενο χώρο για όλους τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης

Όπως αναφέρουν και τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης, «μέσα σε πέντε μήνες, μέσα από αυτό το χώρο, οργανώσαμε τέσσερα ανταλλακτικά παζάρια, αντισταθήκαμε στη πληρωμή του χαρατσιού στο λογαριασμό του ρεύματος, οργανώσαμε δράσεις ενάντια στα χρυσωρυχεία, κάναμε δεκάδες προβολές ταινιών και πραγματοποιήσαμε δωρεάν μαθήματα σε νέους της πόλης». Το τελευταίο διάστημα όμως, άρχισαν τα προβλήματα, με τη διοίκηση του Εργατικού κέντρου, να ζητά με κάθε τρόπο, ακόμη και με παρέμβαση εισαγγελέα, την «απελευθέρωση» του χώρου από τους νέους, τους εργαζόμενους και άνεργους, που έβαζαν μια ξεχωριστή πινελιά στην μουντίλα της καθημερινότητας της πόλης.

«Ίσως γιατί είναι πιο βολικό να γκρινιάζουμε μπροστά στις τηλεοράσεις μας για την κρίση παρά να λειτουργούμε δημιουργικά και αυτόνομα ομορφαίνοντας και προσφέροντας στην πόλη. Το Δ.Σ. του εργατικού κέντρου όταν είδε ότι οι φοβέρες δεν πιάνουν τόπο, έστειλε εισαγγελικές παραγγελίες σε δυο άτομα που συμμετέχουν στη συνέλευση, ένα συνταξιούχο και έναν άνεργο οικογενειάρχη, και έπειτα άλλαξε τη κλειδαριά ώστε να μη μπορούμε να χρησιμοποιούμε το χώρο» σημειώνεται.

Με στόχο την επαναλειτουργία του Κοινωνικού Στεκιού και την πίεση προς το Δ.Σ. του εργατικού κέντρου να παίξει τον πραγματικό του ρόλο που είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη και η στήριξη των εργαζόμενων και ανέργων και όχι ο παραγοντισμός και η εγκατάλειψη τους, τα μέλη του Ανοιχτού Στεκιού της Αλεξ/πολης διοργανώνουν εκδήλωση και συναυλία συμπαράστασης στο Πάρκο της Ακαδημίας, μαζί με ανταλλακτικό παζάρι, το Σάββατο 30 Ιουνίου στις 20:00.


Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Αλεξανδρούπολης

Από το Μάιο του 2011, οι πολίτες που συμμετέχουμε στην Ανοιχτή Συνέλευση της Αλεξανδρούπολης (που αποτελεί τη συνέχεια των αγανακτισμένων) προσπαθούμε με δράσεις να υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, που οι τραπεζίτες μαζί με το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζουν στην ελληνική κοινωνία. Ενάντια στις πολιτικές που πλήττουν βάναυσα όλη την ελληνική κοινωνία. Αναζητώντας τον τρόπο για να αντισταθούμε σε αυτή την καταστροφική πολιτική, είδαμε ότι αυτό γίνεται μόνο αν καταλάβουμε ότι ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο, ότι το συλλογικό συμφέρον είναι πάνω από το ατομικό βόλεμα και ότι η χαρά της ζωής δεν βρίσκεται στο πόσα παίρνουμε αλλά στο πόσα δίνουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητήσαμε το Νοέμβριο ένα χώρο για να πραγματοποιήσουμε το 1ο ανταλλακτικό παζάρι στην Αλεξανδρούπολη. Μετά από αίτημα μας, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου μας έδωσε το κλειδί ενός χώρου, που ήταν ουσιαστικά γιαπί και που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου, όπου στεγάζεται και το εργατικό κέντρο. Από εκεί και πέρα, με ιδιαίτερο μεράκι και ιδίους πόρους μετατρέψαμε το γιαπί αυτό σε ένα ανεξάρτητο χώρο έκφρασης και κοινωνικής δράσης των πολιτών αυτής της πόλης.

Μέσα σε πέντε μήνες, μέσα από αυτό το χώρο, οργανώσαμε τέσσερα ανταλλακτικά παζάρια, αντισταθήκαμε στη πληρωμή του χαρατσιού στο λογαριασμό του ρεύματος, οργανώσαμε δράσεις ενάντια στα χρυσωρυχεία, κάναμε δεκάδες προβολές ταινιών και πραγματοποιήσαμε δωρεάν μαθήματα σε νέους της πόλης. Όλα αυτά βέβαια ενόχλησαν το ντόπιο πολιτικό κατεστημένο, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε συνεχώς τις απειλές του προέδρου του εργατικού κέντρου να εγκαταλείψουμε το χώρο. Ίσως γιατί είναι πιο βολικό να γκρινιάζουμε μπροστά στις τηλεοράσεις μας για την κρίση παρά να λειτουργούμε δημιουργικά και αυτόνομα ομορφαίνοντας και προσφέροντας στην πόλη. Το Δ.Σ. του εργατικού κέντρου όταν είδε ότι οι φοβέρες δεν πιάνουν τόπο, έστειλε εισαγγελικές παραγγελίες σε δυο άτομα που συμμετέχουν στη συνέλευση, ένα συνταξιούχο και έναν άνεργο οικογενειάρχη, και έπειτα άλλαξε την κλειδαριά ώστε να μη μπορούμε να χρησιμοποιούμε το χώρο.

Επειδή πιστεύουμε στην άμεση και μη κατευθυνόμενη δράση προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας στην εκδήλωση και συναυλία συμπαράστασης που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο της Ακαδημίας, μαζί με με ανταλλακτικό παζάρι, απέναντι από το εργατικό κέντρο, το Σάββατο 30 Ιουνίου στις 20:00. Στόχος μας είναι η επαναλειτουργία του Κοινωνικού Στεκιού και η πίεση προς το Δ.Σ. του εργατικού κέντρου να παίξει τον πραγματικό του ρόλο που είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη και η στήριξη των εργαζόμενων και ανέργων και όχι ο παραγοντισμός και η εγκατάλειψή τους.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

* 5ο ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ (συλλογή αντικειμένων επί τόπου)

* ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τους Gravity, Harisma, Rock Before κ.α.

Σάββατο 30/06, 20:00, Πάρκο Ακαδημίας


Πηγή: Ανοιχτή Συνέλευση Αλεξανδρούπολης

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)