to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:15 | 02.08.2012

Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα με ΑΔΕΔΥ: Προσπαθούμε από τώρα να οργανώσουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Κώστα Τσικρικά.


Συνάντηση που αποκτά ειδικό βάρος, αφού οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα, περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. το οποίο αναμένεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους, συνεχίζοντας έτσι τη διετή μνημονιακή πρακτική. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, που έχουν ήδη απώλειες ύψους 35%-50%, προβλέπεται περαιτέρω περικοπή του εφάπαξ, η οποία θα φτάσει στο 43% αθροιστικά με τις προηγούμενες, καθώς και μείωση ή κατάργηση επικουρικών συντάξεων, αλλά και της 13ης και 14ης σύνταξης.


Σε αυτό το σκοτεινό, για τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, υπόβαθρο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο προέδρων. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε αρχικά τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα σταθεί δίπλα στα συμφέροντα των εργαζομένων, κάνοντας ότι μπορεί για να τα προασπίσει, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο.


Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανέδειξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης την ανάγκη για ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, αφού το θέμα δεν είναι μόνο η αποτροπή των μνημονιακών πολιτικών που ολοκληρώνουν τη διάλυση της χώρας, αλλά και η προσπάθεια "από τώρα να οργανώσουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης και κοινωνικής ανάτασης της οικονομίας και της χώρας". Η επανίδρυση του συνδικαλιστικού κινήματος "προκειμένου να μπορεί να εκφράσει σήμερα τη μεγάλη μερίδα της εργασιακής επισφάλειας, τους νέους ανθρώπους που χάνουν την ελπίδα τους και φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό", ήταν ένα ακόμη από τα θέματα στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης. Ακολούθησαν δηλώσεις των δύο προέδρων.

Ολόκληρες οι δηλώσεις:


Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ:
"Η κακόγουστη, θεατρική “φιλολαϊκή” παράσταση του κ.Βενιζέλου και του κ.Κουβέλη τελείωσε άδοξα χθες βράδυ. Μαζί τελείωσαν και οι όποιες αυταπάτες, ψευδαισθήσεις ότι θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο και θα τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Τα νέα μέτρα που συνυπογράφουν αποτελούν την ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, βάζουν και τη σφραγίδα στο διαβατήριο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, μέσα κι έξω από τη Βουλή, κυρίως προσδοκώντας σε κοινωνικές συμμαχίες με κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή.

Η τριανδρία της δραχμής παίρνει την οριστική ευθύνη της διάλυσης της χώρας. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη της αναγέννησης και της ανασυγκρότησης της χώρας.
Οι χώρες άλλωστε, ακόμα και όταν χρεοκοπούν, δεν πεθαίνουν. Υπάρχει δυνατότητα να αποτρέψουμε την καταστροφή. Δεν μας ενδιαφέρει ο χρόνος θητείας μιας ετοιμόρροπης κυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει να μην προχωρήσουν σε αυτήν την πολιτική που μας βυθίζει στη χρεοκοπία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, λοιπόν, για να αποτρέψουμε αυτές τις επιλογές. Κυρίως, όμως, προσπαθούμε από τώρα να οργανώσουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής ανάτασης της οικονομίας και της χώρας.

Σε αυτά τα πλαίσια συναντηθήκαμε σήμερα με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.  Κάναμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης στη χώρας μας, αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να γίνει πιο παραγωγική, πιο αποδοτική στην κοινωνία και στον πολίτη. Αυτό δεν συναρτάται με απολύσεις και οριζόντιες περικοπές. Έχει να κάνει με τις αναγκαίες εκείνες τομές στην νοοτροπία, στον τρόπο λειτουργίας.

Ταυτόχρονα συζητήσαμε για τις αναγκαίες και τολμηρές τομές που πρέπει να γίνουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι αναγκαία η επανίδρυση, η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, προκειμένου να μπορεί να εκφράσει σήμερα τη μεγάλη μερίδα της εργασιακής επισφάλειας, τους νέους ανθρώπους που χάνουν την ελπίδα τους και φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό. Αυτές τις σκέψεις και αυτές τις ιδέες θα έχουμε την ευκαιρία να τις ξανασυζητήσουμε στο εγγύς μέλλον, προσδοκώντας σε κοινούς ενωτικούς αγώνες με στόχο την προστασία της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής".


Κώστας Τσικρικάς, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ:

"Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, τον κ.Τσίπρα, και του αναπτύξαμε όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και με την νέα επίθεση που δεχόμαστε στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Καταληστεύουν κατ’ ουσίαν τα ταμεία. Το εφάπαξ ληστεύεται πλήρως, 43% θα είναι οι μειώσεις και η επικουρική σύνταξη το  ίδιο. Καταργείται η 13 και 14η σύνταξη. ο μισθός μειώνεται διαρκώς με το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο. Οι απώλειες έχουν ξεπεράσει το 35 με 50%.

Η κατάσταση που βιώνουμε οι εργαζόμενοι στη χώρα είναι τραγική και έχουμε αποφασίσει ότι κάναμε τα 2,5 και πλέον χρόνια να συνεχίσουμε. Δηλαδή, να συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανατραπεί αυτή η αντίληψη και αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που ρίχνει διαρκώς τα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Επιτέλους, φτάνει πια. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο.

Οφείλει η κυβέρνηση της χώρας και η Ε.Ε. να αλλάξουν πολιτική. Τα βάρη της κρίσης δεν μπορεί να τα επωμίζονται διαρκώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οφείλουν όλοι όσοι έχουν ανώτερα εισοδήματα να συμβάλλουν και για να γίνει αυτό πρέπει η κυβέρνηση να πατάξει φοροκλοπή, φοροδιαφυγή. Αξιώνουμε και απαιτούμε δίκαιη κατανομή των βαρών, δίκαιη αναδιανομή του όποιου παραγόμενου εισοδήματος και να ένα μισθολόγιο δίκαιο με ίση μεταχείριση όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο. Ο αγώνας δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη".

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)