to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 25.06.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Διεθνή

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για τα ανοιχτά θέματα

Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συναντώνται την ερχόμενη Τετάρτη στο Παρίσι προκειμένου να συντονίσουν τις θέσεις τους ενόψει στης συνόδου κορυφής της ΕΕ. Σε πολλά θέματα οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί.


Η προετοιμασία της επικείμενης συνόδου κορυφής θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του γάλλου προέδρου με τη γερμανίδα καγκελάριο την Τετάρτη, στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η ατζέντα περιλαμβάνει πολλά θέματα, καθώς οι διαφωνίες γύρω από τις στρατηγικές υπέρβασης της κρίσης δεν έχουν ακόμη γεφυρωθεί, παρά τα πλατιά χαμόγελα και τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν την Παρασκευή στη Ρώμη οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι και Ραχόι επιμελώς προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τα ανοιχτά ζητήματα και να υπερτονίσουν τη συμφωνία για το αναπτυξιακό πακέτο ύψους 130 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να που από πού θα προκύψουν οι πόροι για το πακέτο. 


Πάντως δεν μπορεί να προέλθουν από νέο δανεισμό, καθώς το έχει αποκλείσει το Βερολίνο και δεν το επιτρέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο. Στην πραγματικότητα όλα δείχνουν ότι οι πόροι θα προέλθουν από εγκεκριμένες ήδη πηγές: 1) Από την ανακατανομή κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, 2) από την αύξηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στα 50 με 60 δισεκατομμύρια ευρώ –και εδώ αναζητούνται πρόσθετοι πόροι ύψους 10 δισεκατομμυρίων και 3) από την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Μια τέταρτη πηγή θα μπορούσε να είναι ο «light» φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στον οποίο –μετά το προχθεσινό Ecofin- φαίνεται να συμφωνούν 10 από τις χώρες της ΕΕ.


Ανοιχτό και το ελληνικό ζήτημαΌλα τα άλλα θέματα και μεταξύ αυτών το ελληνικό ζήτημα παραμένουν ανοιχτά. Ενώ διαφαίνεται η τάση για να διατεθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Φιλανδία εξακολουθούν να ανθίστανται, ενώ η Γερμανία παραπέμπει στην έκθεση της Τρόικα. Άλλες χώρες είναι έτοιμες να δώσουν χρόνο, αλλά λένε «όχι» στην αναθεώρηση κάποιων μέτρων που επιδιώκει η νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως η μείωση του δημόσιου τομέα. 


Οι απόψεις διίστανται και στο ζήτημα του ευρωομολόγου, στο οποίο επιμένει ο γάλλος πρόεδρος, αλλά αντιδρά η καγκελάριος. «Είναι μια εναλλακτική επιλογή, και μάλιστα όχι σε δέκα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ. Ακόμη και στο ζητούμενο της πολιτικής ένωσης οι απόψεις διίστανται. Η Άγκελα Μέρκελ έχει κάνει το θέμα σημαία, ενώ ο Ολάντ απαντά ότι δεν μπορεί να εκχωρήσει περισσότερη κυριαρχία στην ΕΕ εάν δεν διασφαλισθεί και περισσότερη αλληλεγγύη. «Λέμε ναι στην πολιτική ένωση της Ευρώπης με πρώτο βήμα την τραπεζική ένωση», είπε χθες ο γάλλος πρόεδρος γνωρίζοντας ότι το Βερολίνο είναι αρνητικό σε μια τέτοια εξέλιξη.

Πηγή: DW

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)