to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 27.06.2012

πηγή: https://left.gr/en/91

Κοινωνία

Στο έλεος του Μνημονίου και οι αρχαιολογικοί χώροι

Ουδεμία εντύπωση προκαλεί, στο βασίλειο της Δανιμαρκείας, η παραβίαση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας χθες τα ξημερώματα από την 61χρονη Αυστραλή τουρίστρια που εντόπισε ο φύλακας να περιφέρεται ανάμεσα στα αρχαία το πρωί


Η τουρίστρια ανενόχλητη, καθώς δεν υπάρχει νυχτοφύλακας, πήδηξε από τα κάγκελα της περίφραξης και παρέμεινε δίπλα στα αρχαία ως το πρωί, ενώ δικαιολογήθηκε στον φύλακα ότι σκόπευε να βγάλει φωτογραφίες.

Η παραβίαση του αρχαιολογικού χώρου στην αρχαία Ολυμπία αναδεικνύει ξανά το πρόβλημα φύλαξης, ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και των τεράστιων ελλείψεων του προσωπικού
Το γεγονός ότι η παράνομη είσοδος και διαμονή σε αρχαιολογικό χώρο είναι αδίκημα, δεν μπορεί να καθησυχάσει κανέναν δεδομένου ότι οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν αφύλακτοι ή στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκώς φυλασσόμενοι. Η παραβίαση, απλώς, φέρνει για μια ακόμα φορά το ζήτημα στην επιφάνεια.

Οι μνημονιακές πολιτικές των έως τώρα ηγεσιών του υπουργείου Πολιτισμού είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή τεράστιες ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού. Με την τωρινή κυβέρνηση και κατ' επέκταση την ηγεσία του συγχωνευμένου πλέον υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Παιδείας και όσα επιπλέον συνεπάγεται οικονομικά αυτή η συγχώνευση, ποιος μπορεί να ελπίζει ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί επαρκώς.

Η παραβίαση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας δεν είναι η μοναδική. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα. "Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του ποια είναι η δουλειά των φυλάκων και τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού. Κυρίως αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε απεγνωσμένα περισσότερο προσωπικό γιατί δεν είναι μόνο η ασφάλειά των μνημείων από πιθανές κλοπές αλλά επιπλέον από φθορές των αρχαίων και βεβήλωσή τους" λέει η κ. Κουτσούμπα. "Γι' αυτό και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να αναδεικνύει τις ανάγκες του πολιτισμού οι οποίες με τη μνημονιακή πολιτική έχουν μπει στο περιθώριο".

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση στρέφεται στις προσλήψεις έκτακτου φυλακτικού προσωπικού που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, οπότε ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ΑΣΕΠ. Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας προβλέπεται η πρόσληψη 39 ημερήσιων φυλάκων και οκτώ νυχτοφυλάκων μαζί με τέσσερις καθαρίστριες. Ωστόσο το πρόβλημα δεν λύνεται. "Πιθανώς θα αντιμετωπιστεί στην Ηλεία, όμως δεν αντιμετωπίζεται στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας" λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα διευκρινίζοντας ότι "ενώ πέρσι είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ 2.000 συμβασιούχοι για όλη την Ελλάδα, φέτος θα προσληφθούν μόνο 500"!

Κατά τα άλλα, τα 77 αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί κατά την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων πριν τέσσερις μήνες, ακόμα αναζητούνται. Και οι πίνακες, μεταξύ των οποίων και του Πικάσο, από την Εθνική Πινακοθήκη αναζητούνται επίσης.

Π.Κρ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)