to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:04 | 06.12.2012

Διεθνή

Στήριξη του Μελανσόν στο "φυλακισμένο" Τζούλιαν Ασάνζ

Ο ηγέτης της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν συναντήθηκε σήμερα με τον Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να του εκφράσει την υποστήριξή του χαρακτηρίζοντας τον "φυλακισμένο", ενώ κάλεσε τη Σουηδία να δεσμευτεί ότι δεν θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ.


Σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της πρεσβείας, μετά τη συνάντησή τους, ο συμπρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς εξήρε την "πολύ θαρραλέα στάση" του Ισημερινού "η οποία έρχεται σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες", οι οποίες "έχουν πράγματι εγκαταλείψει" τον ιδρυτή του WikiLeaks.
   
Ο 41χρονος Ασάνζ δεν ήταν παρών στην συνέντευξη Τύπου. Απλώς αγκάλιασε τον επισκέπτη του μπροστά στους φωτογράφους χωρίς να κάνει δηλώσεις.
   
"Είμαι φίλος της επανάστασης των πολιτών στον Ισημερινό και γι' αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να έρθω σε επαφή με τους φίλους μου, για να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη μου", δήλωσε ο Μελανσόν, ενώ δίπλα του βρισκόταν η πρεσβευτής Άνα Αλμπάν Μόρα.
   
Ο πρώην υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές χαρακτήρισε τον συνομιλητή του, που δεν γνώριζε προσωπικά προηγουμένως, "μαχητικό στο πνεύμα αλλά οφθαλμοφανώς καταβεβλημένο".
   
"Στην πραγματικότητα, η κατάσταση του Ασάνζ είναι αυτή ενός κρατούμενου", ο οποίος "βρίσκεται μέσα στο χώρο μιας πρεσβείας με φίλους, η κατάσταση του όμως είναι αυτή ενός φυλακισμένου", τόνισε ο Μελανσόν.
   
"Είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν ζητάμε παρά ένα πράγμα, η Σουηδία να δεσμευτεί να μην εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, γιατί σε περίπτωση που το κάνει, η μοίρα του είναι γνωστή εκ των προτέρων, αρκεί να δούμε πως αντιμετωπίζεται ο κ. Μάνινγκ", πρόσθεσε.
   
Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο αμερικανός στρατιώτης που κατηγορείται ότι ήταν ο "πληροφοριοδότης" του WikiLeaks, υπόκειται σε καθεστώς εξαιρετικά αυστηρής κράτησης και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
   
"Η κατάσταση του κ. Ασάνζ θα πρέπει να συγκεντρώσει όλη την ένοχη δημοκρατική συνείδηση της Ευρώπης", είπε ο Μελανσόν. "Και ποιο είναι το έγκλημά του, παρακαλώ; Κανονικά τα όσα είπε τον καθιστούν μια πηγή, η προστασία των πηγών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελευθερία του Τύπου. Αυτός ο άνθρωπος θα έπρεπε να υποστηριχθεί. Και όμως κατηγορείται, και αυτό είναι βολικό", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)