to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 15.05.2012

left.gr

Πολιτική

Στενεύει ο κλοιός για Μέρκελ

Οι πιέσεις από όλη την Ευρώπη εντείνονται απέναντι στην πολιτική της λιτότητας. Καταρρέουν οι μονόδρομοι Σαμαρά-Βενιζέλου και ΣΙΑ


Η αποτυχία σχηματισμού μνημονιακής κυβέρνησης στην Ελλάδα και η θεαματική άνοδος της αριστεράς, οι αντιδράσεις από τις πλατείες, που ξαναζωντανεύουν στην Ισπανία, απόρριψη των συντηρητικών κομμάτων σε Ιταλία και Γερμανία στις δημοτικές εκλογές έχουν αναγκάσει ακόμη και τον μετριοπαθή κεντροαριστερό Ολάντ, να σηκώνει επικοινωνιακό μπαϊράκι εναντίον της Μέρκελ.
 
Ο εκπρόσωπος τύπου των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, διαμηνύει ότι «δεν ψηφίσαμε να υπάρχει μια πρόεδρος της ΕΕ που αποκαλείται κυρία Μέρκελ και η οποία αποφασίζει ηγεμονικά για την τύχη όλων των άλλων». Ο Ολάντ συνεχίζει στην ρητορική, που τον έβγαλε ασπροπρόσωπο στις προεδρικές εκλογές, περί ανάπτυξης και αλλαγή της λιτότητας, με διαρροές ωστόσο από τα Ηλύσια ότι έχει συμφωνήσει στα περισσότερα με την καγκελάριο.
 
Είναι γνωστό ότι ο Ολάντ έχει συναινέσει σε μεγάλο βαθμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι αριστερές κορώνες θα παραμείνουν στο επίπεδο της διακήρυξης. Αν δεν υπάρχει ένα ισχυρό μαζικό κίνημα στην κοινωνία, το οποίο να πιέζει στην κατεύθυνση των ριζοσπαστικών μέτρων, κρατικοποιήσεων, ενίσχυση των μισθών και των συντάξεων καθώς και του κοινωνικού κράτους, το οποίο πολιτικά μπορεί να εκφραστεί μόνο από την αριστερά, το τρικ του κ. Ολάντ θα μείνει στα λόγια. Τίποτα δεν πρόκειται να χαριστεί. Την άλλη κοινωνία πρέπει να την κερδίσουμε.
 
Μοιάζει σα να μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους, σε σχέση με αυτό που ακούγαμε για τους ανυποχώρητους και αδιάλλακτους ευρωπαίους, από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας τα δύο τελευταία χρόνια. Παράλληλα αποδεικνύει ότι τα κόμματα του μνημονίου στην Ελλάδα επέλεξαν συνειδητά να στηρίξουν αυτές τις πολιτικές και να τις εμφανίσουν ως μονόδρομο. Εντούτοις θα ήταν λάθος να μείνουμε στις υποσχέσεις της κεντροαριστεράς.
 
 

Μπαίνουν στο παιχνίδι οι Γερμανοί του SPD

 
Το ρεύμα αμφισβήτησης έχει περάσει τα γερμανικά σύνορα, καθώς σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times Γερμανίας, η αριστερή πτέρυγα του SPD πιέζει για επαναδιαπραγμάτευση του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου, ενισχύοντας μια τάση στο εσωτερικό της χώρας, που αποκλίνει ρητά από τον φιλελεύθερο φονταμενταλισμό της Μέρκελ.
 
Η νεολαία του κόμματος σε ψήφισμά της ζητάει την απόρριψη του Συμφώνου από το Γερμανικό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η αριστερή πτέρυγα του SPD ζητάει τη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων για την εκπόνηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για μια βιώσιμη ανάπτυξη, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και κατώτατη φορολόγηση των επιχειρήσεων και της μεγάλης περιουσίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το ψήφισμα αναμένεται να κατατεθεί στο συνέδριο του κόμματος στα μέσα Ιουνίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)