to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 27.10.2012

πηγή: https://left.gr/en/91

Πολιτική

"Σκληρή γραμμή" και στο βάθος... οικονομικός έλεγχος

Στη “σκληρή γραμμή” που συνοψίζεται στο τρίπτυχο “όλα τα μέτρα τώρα - σε ένα άρθρο - ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή” εμμένει το Μαξίμου, παρά την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Οι δύο πλευρές επιδίδονταν, έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, σε... πινγκ πονγκ ευθυνών, με το Μαξίμου να ρίχνει το μπαλάκι στη ΔΗΜΑΡ και την Αγίου Κωνσταντίνου να το επιστρέφει.



Στη “σκληρή γραμμή” που συνοψίζεται στο τρίπτυχο “όλα τα μέτρα τώρα - σε ένα άρθρο - ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή” εμμένει το Μαξίμου, παρά την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Οι δύο πλευρές επιδίδονταν, έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, σε... πινγκ πονγκ ευθυνών, με το Μαξίμου να ρίχνει το μπαλάκι στη ΔΗΜΑΡ και την Αγίου Κωνσταντίνου να το επιστρέφει.


Ωστόσο, το παρασκήνιο της εμπλοκής (και της “σκληρής γραμμής” Μαξίμου - τρόικας) δεν αφορά μόνο την ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. σύντομα, αλλά και μία ολοκληρωμένη (;) πολιτική συμφωνία με τους δανειστές και, κυρίως, με το Βερολίνο.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στην “Αυγή” ότι “το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο”. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, προσθέτουν με νόημα ότι τα μέτρα - σοκ, τα 89 “prior actions” και η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων δεν είναι το “τίμημα” μόνο μιας μεγάλης δόσης, ούτε καν μόνο της διετούς επιμήκυνσης, η οποία έχει “κλειδώσει”.

Παρότι οι συζητήσεις που διεξάγονται επί “άλλων” θεμάτων γίνονται σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή μεταξύ του Αντ. Σαμαρά με τους ομολόγους του και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους θεσμικούς εταίρους, η κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει εγγυήσεις ότι, εκτός της “δέσμευσης” των εταίρων για παραμονή στο ευρώ, θα υπάρξουν και νέες εξελίξεις. Εξελίξεις οι οποίες, επί της ουσίας, θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία “αποικία χρέους”, αλλά θα επιτρέψουν στον Αντ. Σαμαρά να επικαλείται ότι η χώρα παίρνει κανονικά όλες τις δόσεις της και πως δεν αργεί το περίφημο... “φως στο τούνελ”.


Αποικία χρέους...

Η αλληλογραφία μεταξύ Βερολίνου - Αθήνας, οι υπαινιγμοί καλά ενημερωμένων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ έγκυρων διεθνών και γερμανικών ΜΜΕ συντείνουν στο συμπέρασμα ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει συμφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αν. Μέρκελ, ένα “μπουκέτο” παρεμβάσεων προς την Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν διστάζει να θέτει σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης την ίδια την κυβέρνησή του. Κάτι που μάλλον δεν θα έκανε μόνο για μία δόση ή για την “κολοβή” επιμήκυνση, η οποία δε θα σημάνει “χαλάρωση” της λιτότητας, εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα των μέτρων (9,5 δισ. ευρώ για το 2013).

Με φόντο και τις πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο από το ΔΝΤ για μία αποτελεσματική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου έχει ήδη συζητηθεί όχι μόνο η επιμήκυνση, αλλά και το “χρηματοδοτικό κενό” που αυτή συνεπάγεται. Μάλιστα, προχθές, οι Financial Times αλλά και η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρουσίασαν ως δεδομένη την επιμήκυνση, αλλά και την πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 16 έως 18 δισ. ευρώ, η οποία θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.

Παράλληλα, ουδόλως τυχαία ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος, την περασμένη Τετάρτη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας. Παρότι έως πριν από έναν μήνα, το μήνυμα της Αν. Μέρκελ ήταν πως “συζητά την επιμήκυνση, αρκεί αυτό να μη σημαίνει περισσότερα λεφτά”, ο “σκληροπυρηνικός” τσάρος της γερμανικής οικονομίας δήλωσε ότι η γερμανική Βουλή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

 

...και διεθνής οικονομικός έλεγχος

Παράλληλα, οι Financial Times, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ξένους τεχνοκράτες επιβάλλουν στην Αθήνα», αποκαλύπτουν ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και το “Μνημόνιο 3” θα συνεπάγονται σκληρούς όρους, που παραπέμπουν ευθέως σε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Η εφημερίδα επαναφέρει στη συζήτηση τον περίφημο “ειδικό δεσμευτικό λογαριασμό”, όπου δεν θα κατατίθενται μόνο οι δόσεις, αλλά και ορισμένα έσοδα του κράτους, όπως μέρος των εσόδων του ΦΠΑ.

Πρόκειται για έναν λογαριασμό ο οποίος, κατά τα σενάρια, θα ανοιχτεί στην ΕΚΤ και δεν θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από τους δανειστές. Παράλληλα, στο ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται η πρόσληψη ειδικών τεχνοκρατών -Γερμανών, κατά πάσα πιθανότητα- οι οποίοι θα αναλάβουν την είσπραξη φόρων και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στο πρότυπο της σκανδαλώδους “Treuhand”.

Θα μπορούσε να πρόκειται για ένα άστοχο δημοσίευμα μιας ξένης εφημερίδας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση για “παροχή συμβουλών” από Γερμανούς τεχνοκράτες έχει γίνει μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Αν. Μέρκελ. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες, στην πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα, είχαν προαναγγείλει “στενότερη συνεργασία” στους τομείς της υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της “πάταξης της διαφθοράς”.

 

Μισόλογα για τον λογαριασμό

Παράλληλα, αν και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η σχετική “ιδέα” του Β. Σόιμπλε για “ειδικό δεσμευτικό λογαριασμό” αποκρούστηκε από την ελληνική πλευρά, διαψεύδει... με επιφύλαξη τις σχετικές πληροφορίες. Εξάλλου το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε και εστία έντασης μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Όλα ξεκίνησαν μετά τη σύσκεψη των αρχηγών την περασμένη Τρίτη, όταν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου έσπευδαν να ενημερώσουν ότι “υπάρχει υποψία” για σχετική αξίωση της τρόικας περί τον ειδικό λογαριασμό.

Μάλιστα, στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε “να γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους” και διεμήνυσε ότι “δεν είμαστε προτεκτοράτο”. Με τις δηλώσεις του αυτές ο Ευ. Βενιζέλος άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι το ζήτημα έχει τεθεί. Λίγες ώρες αργότερα, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το Μαξίμου έσπευσαν να “αδειάσουν” τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η αντίδραση της Ιπποκράτους ήταν ακαριαία: έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό έγγραφο που εστάλη το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, στο υπουργείο Οικονομικών, από τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών, Dr. Thomas Steffen.

Στο εν λόγω κείμενο, μάλιστα, η “ιδέα” για ειδικό δεσμευτικό λογαριασμό διατυπώνεται χωρίς περιστροφές, αφού γίνεται λόγος για “ενδυνάμωση του λογαριασμού που υιοθετήθηκε από το Eurogroup μέσω διεθνούς διαχείρισής του”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, έσπευσε να κλείσει τη συζήτηση δηλώνοντας ότι “σημασία δεν έχει τι σου στέλνουν, αλλά τι απαντάς”. Όμως, δεν είπε ποτέ τι όντως απάντησε η Ελλάδα στο συγκεκριμένο αίτημα...

 

Κυβερνητική εμπλοκή

Η έντονη αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου στα σενάρια για “ειδικό λογαριασμό” προοιωνίζονται και νέα κυβερνητική κρίση, όταν έρθει η ώρα να εξεταστεί... σοβαρά αυτή η ιδέα. Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, ωστόσο, δεν είχε καν ξεπεραστεί η κυβερνητική εμπλοκή με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Π. Τσακλόγλου, που συμμετείχε στο Euroworking group το απόγευμα της Πέμπτης, είχε λάβει οδηγία από τον πρωθυπουργό “να πιέζει έως την τελευταία στιγμή για αλλαγές στα εργασιακά”.

Για την ακρίβεια η κυβέρνηση ζητεί από την τρόικα ένα μικρό “δώρο” (όπως η διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος) προκειμένου να επικαλεστεί κάτι, στις προσπάθειές της να μεταπείσει τον Φ. Κουβέλη να άρει την πρόθεσή του να δηλώσει “παρών” στην ψηφοφορία. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν “ελπίδα” να δοθεί στην κυβέρνηση αυτό το μικρό “δώρο” χαρακτηρίζοντας “καλό σημάδι” ότι η δεύτερη συνεδρίαση του Euroworking group (αυτή που θα λάβει και αποφάσεις), ενώ ήταν προγραμματισμένο να γίνει χθες, εντέλει θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Πάντως, ερώτημα παραμένει -και για το Μαξίμου- πώς ακριβώς θα υποδεχθεί ο Ευ. Βενιζέλος το ενδεχόμενο να “αφεθούν” οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. να ψηφίσουν “παρών” στα μέτρα, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές του να τα υπερψηφίσουν, για την εξασφάλιση της αναγκαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας...


Ρεπορτάζ του Γιώργου Μελιγγώνη

Πηγή: Αυγή


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)